Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Négy órás parlamenti vita Szigetközről - Fotók

Több mint négyórás vita után eldőlt kedden: a parlament jövő héten hoz döntést a szigetközi Öreg-Duna és győri Mosoni-Duna vízgazdálkodási kérdéseinek megvitatása érdekében indult népi kezdeményezésről.


Nagy Andor, a parlament Fenntartható fejlődés bizottságának elnökhelyettese elmondta: "arról dönthetünk, hogy a parlament a népi kezdeményezést támogatja-e: a bizottság egyhangúlag igennel szavazott." Hozzátette: szerinte a problémát azonosítani tudják, s kimondható, mi a teendő. Szerinte az ügy kettéválasztható: Szigetköz ügye közvetlen összefüggésben van a bős–nagymarosi kérdéskörrel, a Duna elterelésével.

„A másik a győri Mosoni-Duna helyzete. Győr a vizek városa, városképet meghatározó elem a folyó: a Nagy-Duna medersüllyedése és leszívó hatása miatt a Mosoni-Dunán szinte át lehet gázolni. Itt magasabb vízszint tartását, szabályozását kellene megteremteni: ezt célként fogalmazták meg az aláírásgyűjtők is. A bizottság javaslata, hogy az Országgyűlés támogassa a népi kezdeményezést, s tegyen meg mindent, hogy a 20 éve megoldásra váró Szigetköz számára valamilyen javaslat szülessen" – mondta.

Fotók: Mészáros Mátyás
A parlamenti vitában a kormány képviseletében felszólaló Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár heves hozzászólásában azt mondta, hogy a magyar kormány részéről számtalan alkalommal elhangzott, hogy sem a Dunán, sem a Tiszán semmilyen fenékküszöböt, gátat nem építünk" – hangoztatta. Szerinte a népi kezdeményezéssel kapcsolatos országgyűlési határozatra nincs szükség.

Borkai Zsolt győri képviselő úgy fogalmazott: Szigetközben és Győrben 250 ezer ember igénye, hogy a 20 éve halódó ügy megoldásra találjon. Négy folyó is érkezik Győrbe, de a Mosoni-Duna az év nagy részében így is csak kis patakocska a széles mederben. „Államtitkár úr is sokat jár Győrben, láthatja, ha folyó mellett sétál." Mint mondta, a Mosoni-Duna nincs összefüggésben a vízlépcső vitával, Magyarország belügyének tekinthető. Azt kérte, hogy a két vízgazdálkodási probléma különüljön el egymástól, s egy Győr melletti torkolati műtárgy vízszintemelő hatásáról beszélt. Kiemelte: a futó két nagyprojekt „komoly és határozott előrelépés", azonban Győr tekintetében nem teremt megfelelő vízszintet a Mosoni-Dunában.

Kepli Lajos (Jobbik) szerint „fel kell venni a lehetőségek közé a duzzasztást. A Szite javaslatát azért tudjuk támogatni, mert megoldást kínál a gondokra." Hozzátette: egyetértenek a népi kezdeményezéssel is. Ángyán József (Fidesz) szerint a „technooptimista" elképzelések mind csődbe vezetnek, a természet nem hagyja magát megerőszakolni, s a hibás mérnöki megoldásokat nem kell újabb hibás megoldásokkal tetézni.

Kara Ákos fideszes győri képviselő szerintf ontos eredmény, hogy a parlament hosszú idő után ismét foglalkozik az üggyel. Az aláírók száma türelmetlenséget is kifejez: az emberek látni akarják a szigetközi kérdés végét, megoldását. „Az itt élők szeretnék, hogy a parlamenti vita folyománya intenzív egyeztetés legyen. Bízom benne mai parlamenti vitanap felgyorsítja ezt a folyamatot: olyan megoldásra kell jutni, mely a Szigetközben élők számára is megnyugtató."

Jávor Benedek (LMP) szerint öröm, hogy tíz év csend után ismét napirenden van a Duna ügye. Szerinte a hágai ítélet végrehajtására a magyar fél alig tett erőfeszítéseket: a kormány számára a fele vízhozam a prioritás, nem a technikai megoldások a meglévő vízmennyiség kezelésére. „Magyarország érdeke, hogy külső nyomást gyakoroljon Szlovákiára: intenzív belépcsőzéssel, gátazással a helyzetet nem lehet megoldani. Szigetköz ökológia válságát a főmederbe jutó kevés víz okozza, a megoldás is a több víz elérése, nem a meglévő ide-oda pakolgatása" - mondta miközben Illés államtitkár lendületesen bólogatott, jelezvén, egyetért az ellenzéki képviselővel. Az LMP-s honatya úgy véli, a műszaki alternatíva attól függ, mennyi víz jön a mederbe.

Ezután Nagy István (Fidesz) mosonmagyaróvári képviselő kért szót. „Nincs ilyen, hogy vagy van víz, vagy nincs víz. Kevés a víz, ez okozza a problémát: a szigetköziek ezzel a kevés vízzel szeretnénk gazdálkodni" - mondta.

Illés Zoltán szerint a kormány döntött, a két térségi nagyprojekt esetében már zajlanak a kivitelező munkálatok, emiatt nincs szükség fenékküszöb megépítésére. Azt már nem tette hozzá, hogy a népi kezdeményezésben megfogalmazott Öreg-Dunát nem érinti a beruházás, a Mosoni–Duna esetében pedig elsősorban partrendezésről, nem vízszintemelésről van szó.

„Nagy István szerint a népi kezdeményezés sikere megerősítette, hogy valamit kezdeni kell az Öreg-Dunával. „A Szigetközben élők egységesek, felülemelkedtek a politikai nézetkülönbségen" – mondta.

„A népi kezdeményezés nem politikai ügy volt, szakmai célok vezéreltek mindenkit. A bizottság támogató ajánlása reménnyel töltötte el a szigetközieket." Határozottan visszautasította, hogy a népi kezdeményezés szervezői bárkit is félrevezettek volna. „Nekünk az életet jelentette a dunakiliti fenékküszöb. Szigetköz kérdését csak az itt élőkkel közösen tudjuk megoldani, s ne Hágába akarjunk visszamenni. Szakemberek dolgozzanak ki megoldási javaslatokat, s mi döntsünk ennek alapján. Azt kérem: kezdődjenek érdemi tárgyalások az Öreg-Dunáról, a helyi tapasztaltokat vegyék figyelembe."

Ezután a jó és a rossz oldal kérdéskörét boncolgatták a képvislők. Illés Zoltán szerint a rosszak azok a technokrata szlovák és magyar emberek, akik azt hiszik, hogy a természetet meg tudják erőszakolni. Magyar Zoltán a Jobbik képviselője szerint Illés tanácsadói között vannak a rossz emberek, ugyanazok, akik a Duna egyoldalú elterelésekor azt hangoztatták, hogy a szlovákok ezt nem merik meglépik, miközben a szigetköziek minden nap hallották a túloldalon dolgozó gépeket.

„Ezek a zsíros tanácsadó állásokba juttatott emberek adják most a szakvéleményét, így a kormány véleményét, s nem azok, akik 20 éve ezt a helyzetet szenvedik."

„Nehezen fogtam vissza magam, az ön butasága az egekig kiállt" - válaszolt Illés. „Gyalázat, ugyanis a Jobbik gátakat és vízlépcsőt akar építeni a Dunán" – közölte, majd ismételten a két megyei projektre hivatkozott, mely rövidtávon megoldja a szigetközi, mosoni-dunai helyzetet. Nagy István megismételte: a két nagyprojekt nem volt a népi kezdeményezés tárgya. Ezt erősítette Magyar Zoltán is, aki szerint a két futó projekt nem kezeli a legalapvetőbb problémákat sem. „A népi kezdeményezés aláírói összefogtak, most már a kormánynak kellene cselekedni" - közölte.

Magyar felszólalásában megköszönte a megyei napilapnak és az aláíróknak, hogy a parlament elé került a vita. „Soha nem vettem részt olyan országgyűlési vitában, ahol ennyiféle álláspont van. Most éppen az LMP van az államtitkár úr mellett. Illés Zoltán kirohanásaira remélem még sor kerül, s majd a Szigetközben a krampusz helyett önnel fognak ijesztgetni. Látható, hogy a helyi akarat egységes, a helyi kormánypárti képviselők is a Szite javaslatot tartják elfogadhatónak. A szigetköziek már nem akarnak éveket várni a megoldásra. Azt kérem, a tavaszi ülésszakon már konrétumokról számoljon be államtitkár úr. Ne a két futó projektekkel példálózzon, mert azok nem elegendőek. A kormány – akikre a szigetköziek többsége szavazott – tegyen szakmai javaslatot" – kérte Magyar. „Ha a kormány úgy dönt, akkor lesz, de én semmilyen lépéssorozatot nem ígérek önnek a tavaszi ülésekre" - válaszolta Illés.

A szót kérő Nagy István elmondta: a Szite-javaslat több mint 50 zárást, gátat bontana el, hogy a főmederet összekössék a mellékágakkal. „Remélem, hogy a vitának ésszerű folytatása lesz. Rajtunk múlik, milyen eszközöket találjunk a megoldáshoz." Illés megismételte: szerinte a megoldás rövid távon a két 13 milliárdos projekt. Kepli Lajos azt kérdezte tőle: szerepel-e ebben fenékküszöbök építése? Illés ismét indulatos volt: „hogy nem képes felfogni ép ésszel, ahol nincs víz, azt nem lehet teremteni" - mondta, majd bevallotta: „ahol kellett, egy helyszínen, ott van." „Ezek szerint mégiscsak épül fenékküszöb, s az mégsem ördögtől való dolog?!" – vágott vissza Kepli. „Szakmai tudatlanságról tesz tanúbizonyságot: van olyan fenékküszöb, amely megakadályozza, hogy a víz kifolyjon, s nem zárná azt medencébe" – replikált Illés.

Kovács Tibor (MSZP) szerint frakciója egyhangúlag támogatja a népi kezdeményezésben megfogalmazottakat. Szakács Imre (Fidesz) győri képviselő szerint a szigetköziek nagy része nem tud a két nagyprojektről, a Szite javaslat sokkal közismertebb számukra. Jöjjenek el a szakemberek, s a szigetközieket tájékoztassák erről – kérte, melyre ígéretet kapott az államtitkártól. „A népi kezdeményezés azért nem történt meg korábban, mert nem bíztak a szocialista kormányokban. Most bíznak az Orbán-kormányban: ez óriási felelősség" - mondta. Szakács szerint „aki azt várja, hogy az elmúlt 20 év szigetközi gondját-baját a következő másfél év alatt megoldja, nincs tisztába a tényleges lehetőségekkel."

A parlament alelnöke végül bejelentette: a Tisztelt Ház a népi kezdeményezésről a jövő héten határoz.

Előzmény:

12 óra 20 perc:

A fenntartható fejlődés bizottsága támogatja a kezdeményezést  

Nagy Andor (KDNP) a fenntartható fejlődés bizottságának előadója  felszólalásában elmondta: a rendszerváltás óta ez a tizenötödik  alkalom, hogy az Országgyűlés tárgyal egy népi kezdeményezést. A  most napirenden lévő kezdeményezéshez 71 ezer aláírást gyűjtöttek  össze. Ismertette: a bizottság tartott egy kihelyezett ülést  Dunakilitin, amelyen a testület egyhangúlag támogatta a népi  kezdeményezést.  

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: az érintett  Duna-szakaszok problémája szorosan összefügg a 20 évvel ezelőtti  bős-nagymarosi eseményekkel, amikor is Szlovákia egyoldalúan  elterelte a Dunát és ez megváltoztatta az Öreg-Duna ökológiáját,  valamint a Győr központjában folyó Mosoni-Duna helyzetét is.  Kiemelte: bár az Országgyűlésben nem mérnökök ülnek és egyébként sem  hozhat Magyarország egyoldalúan döntést az ügyben Szlovákia nélkül,  de a kormánypártok mindenképpen támogatják a népi kezdeményezést.  

Kormány: nem épül vízlépcső, vagy fenékküszöb a Dunára
  
Illés Zoltán államtitkár azt hangsúlyozta: a kormány támogatja,  hogy az Országgyűlés tárgyalja ezt a kezdeményezést. Szerinte  egyébként nem kell mérnöknek lenni ahhoz, hogy "józan ésszel" el  lehessen dönteni az érvek mentén egy ilyen kérdést, hiszen mindenki  azt szeretné, ha szép természeti környezetben élhetne.  

A kormány számtalanszor kijelentette már, hogy a Dunán semmilyen  fenékküszöböt, vagy vízlépcsőt nem épít, mert az sem anyagi, sem  természeti haszonnal nem járna - hangsúlyozta. A kormány Illés  Zoltán javaslatára 2011 novemberében két döntést hozott összesen 13  milliárd forint értékben a Mosoni-Duna és Lajta folyó környéki  vízgazdálkodási programra, illetve a Szigetköz ökológiai célú  továbbfejlesztésére - mondta az államtitkár. Szerinte ebből az  összegből ahol szükséges, kotorni lehet a medret, a meglévő  műtárgyakat fel lehet újítani és újakat lehet építeni. Hozzátette:  semmilyen országgyűlési határozatra nincs szükség. 
  
Fidesz: szükség lenne egy mederstabilizátorra

Borkai Zsolt (Fidesz) azt emelte ki: a jelenlegi helyzet Győrben  és térségében rontja a környék turisztikai értékét, mezőgazdasági  potenciálját és gazdasági helyzetét, ezért igenis sürgős megoldást  kell találni erre a 20 éves problémára. Felhívta Illés Zoltán  figyelmét arra, hogy van olyan megoldási lehetőség a Mosoni-Duna  esetében, amely megoldaná a helyzetet és több vizet biztosítana a  folyó számára.  
Jelenleg ugyanis Győrben az év döntő többségében derékig sem ér  a víz a Mosoni-Dunában a Duna alacsony vízállása és az emiatt  kialakuló szívóhatás miatt. Szerinte szükség lenne egy  mederstabilizátorra egy zsilippel, amellyel szabályozni lehetne a  vízszintet a Dunában és a Mosoni-Dunában is. Arra kérte az  államtitkárt, hogy fontolja meg ezt a lehetőséget és találjanak  kompromisszumos megoldást.  

Képviselőtársa, Kara Ákos arról beszélt, hogy nagyon  foglalkoztatja az ott élőket ez a kérdés, és fontos, hogy ismét  napirendre került. Az aláírók magas száma talán türelmetlenséget is  kifejez, az ottélők szeretnének már eredményt látni - jegyezte meg.   
Kitért arra: az elmúlt két évben a kormány biztosította a  hátteret, hogy a lehetséges megoldásokat megtalálják, és abban  bízott, hogy ez a folyamat felgyorsulhat a jövőben.   

Jobbik: duzzasztással lehetne rendezni a helyzetet  

Kepli Lajos (Jobbik) arról beszélt, hogy 1992 után kellett volna  megépíteni a fenékküszöböt és akkor nem állna fenn a mostani  probléma. Szerinte jelenleg duzzasztással lehetne rendezni a  helyzetet. A probléma nem Bős-Nagymarostól eredeztethető, hanem  inkább a klímaváltozástól, de a lényeg, hogy megoldást kell találni  a helyzetre - hangsúlyozta. A Jobbik éppen ezért támogatja, hogy a  témát tűzze napirendre az Országgyűlés, valamint egy szakmai vitát  is szeretnének a fenékküszöböt, illetve a vízlépcsőt építeni akarók  és az azt ellenzők között.  

LMP: az elmúlt 20 évet meddő vita kísérte végig

Jávor Benedek felidézve az előzményeket arról beszélt, hogy az  elmúlt 20 évet teljesen meddő vita kísérte végig. A hágai ítéletet a  felek 15 éve nem hajtják végre, a magyar fél alig tett lépéseket,  nem folynak tárgyalások Szlovákiával e kérdésben - fejtette ki az  LMP-s képviselő, megjegyezve: Magyarországnak nyomást kellene  gyakorolnia a szlovák félre a vízmegosztás érdekében.   

Csökkent a vízjárás dinamizmusa, de a belépcsőzés, begátazás ezt  a helyzetet nem tudja kezelni - mondta. Jávor Benedek a megoldást a  vízmennyiség növelésében látja, nem a meglévő vízmennyiség "ide-oda  pakolgatásában", ellenkező esetében a Szigetköz ökológiai kárai  tovább súlyosbodnak.   

Dönteni kell, a Szigetköz ökológiai helyreállítását célozzák  meg, vagy kibetonozott hajóutat akarnak létrehozni - mutatott rá.   

Az ellenzéki politikus dunai kormánybiztosság felállítását  szorgalmazta, amely visszaviszi a hágai nemzetközi bírósághoz a  dunai vízmegosztás kérdését, a strasbourgi európai bírósághoz fordul  európai jogszabályok megsértése miatt, és az Európai Bizottságnál  kötelezettségszegési eljárásokat indít. 

Előzmények:

Vizet a Duába! - dosszié >>

A parlament hétfőn megszavazta azt a módosító javaslatot, miszerint a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatásáról szóló népi kezdeményezés vitáját szerda helyett kedden délelőtt első napirendi pontként tárgyalják.

A vitában az első felszólaló várhatóan dr. Nagy Andor, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnökhelyettese lesz, őt a kormány képviselője (valószínűleg Illés Zoltán államtitkár) követi, majd a kormánypárti és az ellenzéki képviselők mondhatják el álláspontjukat. Várhatóan több Győr-Moson-Sopron megyei fideszes képviselő is szót kér majd.

Információink szerint szigetközi polgármesterek is a helyszínen, a parlamentben figyelik majd az eseményeket.

Korábban

A Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága októberben a dunakiliti kihelyezett ülésén ajánlást fogalmazott meg az Országgyűlés számára, ebben a Kisalföld népi kezdeményezésének általános vitára bocsájtását egyhangúlag támogatta.

A vita kedden lesz.


Élő közvetítés online itt >>

Élő közvetítés a Duna TV-n >>

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. kotorék 2012. december 08. 12:15
  „Sületlenséget beszélnek és félrevezetik az embereket. Az év bizonyos részében lásd a kisvizes időszakot ahol már az összes víz a főmederbe folyik az is kevés. Már 20 évvel ezelőtt is kevés volt.Ez az 50% egy blöff ez nem olyan mint egy kiflinek a fele.
  Győr és a Mosoni -Duna problémájáról csak annyit, Véneknél már az összes Duna víz folyik. Csak az Illés nem érti, hogy az is olyan alacsonyan , hogy kiszívja a Mosoni -Dunából a vizet. Mikor folyik a víz felfelé ? Ezt még 2/3-os törvénnyel sem sikerülhet.A Dunakiliti vízlépcső feletti fenékküszöbbel Ásványráróig megoldották Szigetköz vízellátását. Ott az Árvai zárásnál a víz visszafolyik a főmederbe . Alatta az ágvízrendszer száraz!r Valami más megoldás kell : Ezen megoldás tudóit mérnököknek hívják. Tisztelettel mindenkinek: egy a Duna partján született szigetközi.”
 • 24. p.minor 2012. december 05. 20:26
  „A Fidesz Illéssel egyenes úton van egy szigetközi buktához 2014-ben... sokan mondják: komolyanvehetően, normálisan (!) szinte csak a Jobbik képviselői nyilatkoztak... Kissé hanyagolja őket a Kisalföld! Pedig szakszerűen, értelmesen és ami fő, felkészülve vettek részt a vitában. Emellett az LMP-ések igazi lúzerek, a fideszesek pedig eléggé kényszeredettek voltak Illés miatt...”
 • 23. envagyok56 2012. december 05. 13:21
  „Illés lazán megsértett vagy 80 ezer embert, akinek, vele ellentétben fontos Szigetköz.Ez a tehetségtelen felfuvalkodott pojáca pofábamászóan arrogáns.Jobboldali értékrendű emberként azt mondom, ha a jelen hatalom mindenképpen el akarja vesziteni a következő választásokat, minél többször szerepeltesse ezt a felfuvalkodott arcot.Semmivel nem külömb, mint Vargha János, Hajósi Adrien és a többi zöldbűnöző.Ha valaki látta már Szigetközt, és átellenben a szlovák, ugyanilyen adottságokkal rendelkező túristaparadicsomot, az, de csak az tudja, miről is beszélek.Ideje lenne ezeknek a zöld idiótáknak a száját befogni.Először szépen, ha nem megy, akkor meg csúnyán.Az Illés által vizionált megoldás tökéletes tévút.Mint amilyen maga is.”
 • 22. apolika 2012. december 05. 11:44
  „Még a hírekben sem említették...ennyit az érdeklődésről.
  Sajnos a széthúzás, érdektelenség , annyira jellemző...mindenki a saját életével, megélhetésével van elfoglalva...amikor a saját napi szükségleteid vannak a béka feneke alatt, elhiszem, hogy más más nem érdekel...és egyre többen lesznek...
  De hol vannak a problémákra érzékeny emberek, akik tenni is tudnának?”
 • 21. Gőcze_László 2012. december 05. 11:43
  „ad. #13.)
  Persze, hogy nem a város építkezne, de a meglévő forrást végre hasznos célra adhatná. Nem véletlen az utolsó mondatban megfogalmazott kérdés címzettje.
  Ha a helyi vízügyesek komolyan gondolják azt, amit már oly sokszor hangoztattak, akkor, már csupán önszorgalomból is, kész kivitelezési tervekkel kell(ene) rendelkezniük. Ezek elkészítésébe még a Spenót Zoli sem szólhatott volna bele.
  Ha viszont nincs semmi, csak elvi séma, akkor semmivel sem különbek a csak csupán a szövegelésre képeseknél.”
 • 20. Ambar 2012. december 05. 11:10
  „Teljes érdektelenség mellett zajlott az ülés!ennyi is az eredménye!Nem is lesz több!Úgyhogy nem is érdemes boncolgatni az egészet!”
 • 19. dacista 2012. december 05. 10:13
  „Győr polgármestere megtisztelhette volna az aláírókat, a választóit annyival, hogy ottmarad a 4 óra hosszatt zajló vitán. Mi lenne velem, ha én is csak reggel egy órát lennék bent a gyárban?”
 • 18. nagyjancsi 2012. december 05. 09:24
  „Illés a legjobb példa a mai országvezetésre.. Dilettantizmusból nincs hiány, mellé jókora arrogancia, gőg és sok duma. Utálom az ilyeneket. Mindenkinél okosabbnak hiszi magát és tévedhetetlennek és felelős magas beosztásban van, rengeteg haverjával..”
 • 17. kerekes652 2012. december 05. 09:10
  „Csak mondom...

  Kit érdekel a Duna? Kit érdekel Szigetköz? Kit érdekelnek az ott élők?

  Gyerekek! El kellene terelni minden vizet Budapest alól, aztán nézni ahogy bele eresztett sok-sok mocsok csordogál az üres mederben. Egyből lenne nagy akarat a megoldásra...

  Addig...?

  Kit érdekel?”
 • 16. apolika 2012. december 05. 08:39
  „Felment a vérnyomásom, míg néztem...Illéstől...bár olyan embertől nem várok sokat, aki elvárja a beosztottaktól, hogy katonásan bejelentkezzenek nála...s támadásnak veszi a kérdéseket...
  Csak 1 kérdést kellet volna nyomatékosan feltenni: Mikor támadjuk meg jogászok által az egész bősi dolgot? Biztos találnának rajta fogást...elnézést a pongyola fogalmazásért, nem vagyok szakember....csak józan paraszti ésszel gondolkodom...”
 • 15. embertelen 2012. december 05. 08:19
  „A fidesz (Illés Zoltán) miatt sajnos azt hiszem, hogy nem lesz semmi értelme annak a sok aláírásnak. Bárcsak tévednék, de ismereteim szerint Illés mindenben olyan csökönyös, mint egy szamár.”
 • 14. bazsifekete 2012. december 05. 07:40
  „A Likócsi híd alatt már elkezdték az Árvízvédelmi zsilip építésének elő készületét.
  Tavasszal kezdik a munkálatokat. ????????????
  Bővebb infót valaki?”
 • 13. agoston1754@freemail.hu 2012. december 05. 07:11
  „" Azt kérte, hogy a két vízgazdálkodási probléma különüljön el egymástól, s egy Győr melletti torkolati műtárgy vízszintemelő hatásáról beszélt. Kiemelte: a futó két nagyprojekt ,,komoly és határozott előrelépés", azonban Győr tekintetében nem teremt megfelelő vízszintet a Mosoni-Dunában."
  Szerintem teljessen igaza van Borkai úrnak. Tisztelet neki, hogy ezt a véleményét megfogalmazta, és az országházban felválalta.
  A Győri folyóvízmederfenék sülyedés -tudomásom szerint és egyes szakértők szerint- akkor is bekövetkezett volna, ha nem épül meg a vizierőmű, csak pár tizévvel késöbb. A vizierómű csak a folyamatot gyorsította fel.
  Egyesek szerint a folyófenék most már lényegessen nem fog csökkenni, bár én nem vagyok ebben olyan biztos. Az viszont eléggé valószinű, hogy a globális felmelegedés miatt nyaranta nagyobb szárasságok fognak jönni. Emiatt a vizek kevesebbek lesznek. Ennek nem csak a mezőgazdaságra lesz nagy hatással, -bár az sem lesz kicsi kár...- hanem -tudtommal- a győri épületek statikai állapotára is káros lehet... Ez viszont eléggé aggasztó lehet... Például a várfal is "elindulhat" a folyó és a Radó sziget irányába, és akkor mindegy, hogy Illés úr mit mond a fenékküszöbről...
  Amúgymeg a "fenékküszöb" kérdése szerintem csak annak kérdés aki nem élt a Duna mellett... Mert a Duna minden évben kilépett a medréből és mosta a partot, ezzel pedig építette a maga fénékküszöbeit... Ebbe szólt bele az ember, szabályozta a folyót és ezt az éves autómatizmust megszüntette, és önmagát mosogatta egyre lejjebb. Ha ezt mesterségessen megszüntette az ember -hogy milyen a nemzetiségü ne menjünk bele- akkor az embernek ezt pótolnia kell.
  Azaz -szerintem egyszerüen pár helyen a kavicsos partot be kell dózerolni a mederbe. Igyaztán a lehetó legjobban lehet utánozni a régi Duna évenkénti munkáját. Nem valószínű, hogy ez a technika a Gönyü környéki "fenékküszöb emelőművet" megspórolná a vizierőmű alviz alámosása miatt... (amúgy egy Vének-Gönyüi"zárógát" és rajta a kerékpárforgalom a turizmust is segíthetné...)
  Nem biztos, hogy ez lenne a legjobb megoldás, de meg kellene előzni a nagyobb problémát. A folyó kotrása azt jelentené, hogy a kimosott fenékből mégtöbb anyagot vennénk ki... Nem hiszem, hogy ezzel magassabb lenne a folyó átlagos vizmagassága a föld szintjéhez képest.
  Kár, hogy ebből presztizs és politikai kérdést csinálnak. Nem az.
  Még egy. Tudtommal a "viztörvény" miatt a vizfolyást csak a vizügy munkatárai módosíthatják, tehát ez nem városvezetési probléma, és a város semmilyen gátat nem építhet, akár van rá "költségvetési keret" akár nincs...”
 • 12. Gőcze_László 2012. december 04. 23:37
  „Úgy látszik nagyon nem akaródzik Pesten bármit is csinálni az ügy érdekében.
  Ennek ismeretében a helyiek próbáljanak meg amolyan csehszlovák módon gondolkodni és cselekedni.

  Nézzük Győr lehetőségeit. Az elmúlt évek egyik zárszámadási adata szerint csak a tőkejövedelme milliárdos nagyságrendű volt a városnak, azaz jókora summa félre volt/van téve. (Hogy mire, akkor nem tudták, mostanra már részben van helye.) Szóval van néhány milliárd le nem kötött forint.
  A kérdés az, hogy mennyibe kerülne REÁLISAN a szakértők által szükségesnek tartott torkolati műtárgy tervezése és kivitelezése?
  Ha nem járna jelentős többlet forrás bevonással, akkor ajánlatot lehetne tenni ennek a Zoli spenótnak, rajta keresztül a gazdáinak: mi megépítjük saját erőből, ők meg csak vitatkozzanak a szlovákokkal kedvük szerint a vízmegosztásról. Aztán csak lesz egy normális(abb) társaság, amely elismeri a helyiek erőfeszítéseinek a megalapozottságát és visszatéríti a ráfordítások összegét, de legalább egy nagyobb hányadát.
  Vízügyesek! Hogyan áll a torkolati műtárgy műszaki tervezése?”
 • 11. latakacs 2012. december 04. 23:05
  „A többi győri képviselő hol volt? Nekik nem fontos a választók akarata? Bár ezt eddig is tudtuk.”
 • 10. ktl 2012. december 04. 21:10
  „Ez mindenki ott volt? És a többiek is kaptak fizetést?
  Kedves Illés Zoltán! Mérnöknek kell lenni ehhez a kérdéshez és nem bigott környezetvédőnek!
  "2. egy_hidász 2012.12.04. 15:06
  Volt, aki rendesen fogalmazva elmondta - többek közt Borkai is (hál´istennek egy hozzáértő szépen leírhatta számára) - azt, hogy a győri vizek miért is szaladnak ki a medrükből: mert az Öreg-Duna fenéksüllyedése kiszippantja. De nem ám a dunaszaurusz miatt, mivel a Mosoni-Duna torkolata már a bősi erőműcsatorna visszavezetése alatt van. Józan paraszti ésszel felfogható hát, hogy ketté kell választani ezt a kérdést a Szigetköz és vízlépcső ügyétől. "
  Mit lehet még ezen nem érteni?”
 • 9. dsj 2012. december 04. 20:41
  „Méghogy a fideszkormány támogatta a népi kezdeményezés tátgyát! Ha úgy lett volna, egyáltalán nem lett volna szükség népi kezdeményezésre.”
 • 8. kavezsu 2012. december 04. 20:14
  „Sajnos látszik a z országgyűlésen résztvevők létszámából / közel400 főből tízen egynéhány / hogy, hány embert érdekel a DUNA ügye!!!!!!!!!!Többen voltak a karzaton a megfigyelők, mint a képviselők !!!!!!!!!! Szégyellhetik magukat , hogy ennyire nem törődnek a 71 ezer aláíró kérésével!!!!!!!! pedig a 2/3-os többségük ennek a 71 ezer ember jó részének is köszönhető ,valószínű!!!!!!!!!!Bezzeg ,ha az illetményük megszavazásáról lett volna szó???”
 • 7. kotorék 2012. december 04. 17:55
  „Ez az Illés egy nagy szóművész . Mindenesetre én még takarítónak sem alkalmaznám!lLehet , hogy mit tudom én milyen mérnök a folyadékok fizikájához annyit ért mint a konzervnyitóhoz.”
 • 6. IV.Béla 2012. december 04. 17:18
  „Elnézést, természetesen az idézet nem Illéstől van, viszont az ő véleményét mutatja.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobb audis tanuló Győrben

Martin Winterkorn adta át a konszern elismerését, a "2012 legjobb szakmunkástanulója" díjat Borsodi Ádámnak, az Audi Hungaria legjobb szakmunkástanulójának. Tovább olvasom