Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Négy napon át Győrben tanácskoztak a zenei és tudományos élet kiválóságai

Országos viszonylatban is kiemelkedő színvonalú a zeneoktatás Győrött – óvodáktól az egyetemig.

Ezt igazolták vissza a vasárnap véget ért négynapos Zenei Nevelési Konferencia és Nemzetközi Kórustalálkozó résztvevői.

Az ország 32 településéről mintegy kétszáz, zenével foglalkozó pedagógus, szakember és ugyanennyi érdeklődő vett részt azon a négynapos konferencián és kórustalálkozón Győrött, ahová a zenei és tudományos élet legkiválóbbjai – többek között dr. Hámori József akadémikus és dr. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségfejlesztő Tanács elnöke – is meghívást kaptak, s tartottak előadásokat. A Kodály-tanítvány Szőnyi Erzsébet levélben üdvözölte a konferenciát. A tanácskozáson a zeneoktatás problémáiról, megoldásuk lehetőségeiről cseréltek eszmét a szakemberek. Szó esett a zenei nevelés fontosságáról, Kodály zenepedagógiájáról, a tehetséggondozás feltételrendszeréről, valamint a zene és a kreativitás összefüggéseiről. A kapcsolódó zenei programokon hazai és külföldi kórusok, tánccsoportok mutatkoztak be az érdeklődők előtt – mondta el a zárónapon a programsorozat egyik szervezője, Zsegora Csaba, a győri Nádorvárosi Közoktatási Központ igazgatója. Úgy fogalmazott, a várossal és a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolával közösen egyévnyi szervezőmunkával indították újra az 1968 és 1983 közötti, jó hírű, majd hamvába holt zenei nevelési konferenciasorozatot, hogy a változó körülmények és a finanszírozási nehézségek idején újra felhívják a figyelmet az egyre szűkülő térben mozgó művészetoktatás értekeire, a zenei aktivitás, a készségfejlesztés, a kreativitás kibontakoztatásának fontosságára.

A szekcióülések egyikének a Nádorvárosi Közoktatási Központ adott otthont. Az intézmény a népzene-néptánc oktatás szerepét hangsúlyozza a zenei nevelésben. Fekecsné Czidor Melinda e szellemben tartott
A szekcióülések egyikének  a Nádorvárosi Közoktatási Központ adott otthont. Az intézmény a népzene-néptánc oktatás szerepét hangsúlyozza a zenei nevelésben. Fekecsné Czidor Melinda e szellemben tartott bemutatóórát ötödikes gyerekekkel közel 50 fős szakmai hallgatóságnak.

Az igazgató úgy látja, a zene, a zeneoktatás létkérdés, mert pontosságra, fegyelemre, együttműködésre nevel, s a zenével foglalkozó tanítványok egyéb tanulmányaikban is érzékelhető többletet mutatnak fel. Ritkaságszámba mennek a mostanihoz hasonló szakmai találkozók, s ezek nagyon hiányoznak a zenei neveléssel foglalkozó szakembereknek.

Mint mondta, jó volt hallani az egyöntetű véleményt, hogy országos viszonylatban is kiemelkedő színvonalú a zeneoktatás Győrött – óvodáktól az egyetemig. Bebizonyosodott, hogy a kollégáknak szükségük van a feltöltődésre, a tapasztalatcserére, egymás jó ötleteinek felhasználására, s ezt kiválóan szolgálta a négynapos tanácskozás.

Terveik szerint az újraindított programsorozat nem egyszeri fellángolás csupán. Remélik, két-három évente hasonló szellemben újra megrendezhetik, s az a zene, a zenetanítás ügyét szolgálhatja majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vétlenül ütközött, de mindent fizet?

Furcsa eseteket produkál néha a jog. A szabályok értelmében egy baleset vétlen részeseként nagy… Tovább olvasom