Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Négy nap alatt vesztették el lányukat

Az orvostudomány is keresi a választ arra, miért halt meg alig négy nap alatt Csizmadia Stella. A huszonhárom éves lányt november 15-én, szombaton temetik Győrben, néhány nappal a születésnapja után, amelyet egy súlyos májbetegség miatt nem érhetett meg.
Vigaszt keresve: Stella a család életének központja volt.
„ Nem akarok elaludni" – ezek voltak az utolsó szavai Stellának, aki ezt követően kómába esett és a győri kórházban meghalt. Mindezt édesanyjának mondta, aki ott virrasztott ágya mellett. Az édesanya akkor már tudta: visszafordíthatatlanná vált gyermeke állapota, hiába volt négy napja még boldog és egészséges.
Stella betegsége múlt hét kedden lázzal kezdődött, s mivel a fiatal lány hányt is, elment a háziorvosához.

A felírt gyógyszerek hatására a láz elmúlt, de továbbra is gyenge volt és még mindig hányt. Az első laboreredmények miatt – a vizeletben epeváladékot mutattak ki – másnap beutalták a kórházba, ahol óráról órára romlott az állapota. Csütörtökön már az intenzív osztályon kezelték, ott kérte meg édesanyját, segítsen neki felülni. Csizmadia Istvánné látta, hogy Stellának már ez is megterhelést jelent, ezért arra kérte lányát, próbáljon inkább aludni. Ekkor hangzott el az említett mondat, s a fiatal nő még azt is hozzátette évelődve: „Tudod, milyen erőszakos tudok lenni, segíts inkább." Stella az utolsó órákban is azt emlegette, a hétvégére meggyógyul és hazamegy, hiszen születésnapja van. Ezután esett kómába és órákkal később meghalt.

Fogyasztóteát ivott

A halált a májműködés leállása okozta, azt azonban az orvostudomány is vizsgálja, miért történt meg. A szülőkkel együtt keresik a lehetséges okokat: a lány fogyasztóteát ivott, azt fel is küldték a toxikológiai intézetbe, de a vizsgálat szerint abban nem volt olyan anyag, amely ilyen hatást válthatott volna ki. Az orvosok kérdezték azt is, járt-e külföldön a beteg, ahol fogyasztott valamit. Bár Stella a halála előtt nem sokkal valóban elutazott Németországba, de a sonkás szendvics és a kávé szintén nem adhat magyarázatot a testében megállíthatatlan pusztítást végző kórra.

Mikor látszott, hogy csak a transzplantáció segíthet, Stellát azonnal felvették a várólista elejére. De mielőtt elvégezhették volna a szülőkön a vizsgálatokat, a lány már olyan állapotban volt, hogy Budapestre sem lehetett volna elszállítani. A család abban keresi a vigaszt, hogy a legkisebb testvér szinte belealudt a halálba, nem érzékelte, mekkora veszélyben van .

Stella virágai között

Értetlenül: A szülők fel sem tudják fogni, hogyan halt meg hirtelen eddig egészséges lányuk.
A családi kertészet irodájában pénteken együtt volt mindenki: az apa, az anya, a báty és a nővér. Azok a virágok vették körül őket, amelyeket Stella is termesztett. Az eredetileg fodrásznak készülő lány ugyanis kitanulta a mikroszaporításos technológiát, és ezt – az apa elmondása szerint – nagyon sikeresen végezte a kertészetben. A család életének szervezője és központja volt, nővérével serdülő koruk óta együtt éltek át minden fontos pillanatot. A közelmúltban költözött el a családi házból, mert megtalálta azt a férfit, akit egészen idáig keresett. Házasságról és babáról álmodott, talán soha nem volt olyan boldog, mint az utolsó hetekben.

„ Remélem, választ kapunk a felfoghatatlanra: mi történhetett a lányunkkal" – mondta az apa, aki boltíves koszorút készített lánya sírjára. „Különlegeset akartunk, amilyen ő is volt. Többé nem tudunk vigyázni rá, a csipkebokrok, amelyek ezentúl őrzik álmát, talán megteszik helyettünk."

Igazságügyi orvos szakértő vizsgálja

Csizmadia Stella halálának lehetséges okait igazságügyi orvos szakértő vizsgálja, amelynek eredményére még várni kell. Mindezt dr. Bugovics Elemér, a Petz Aladár Megyei Oktató kórház főigazgatója mondta, hozzátéve, ilyen esetekben mindig ez történik, s az orvostudományt is szolgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérült fiatalok életkezdése a tét

A „Győri Fogyatékos Fiatalok Oktatásáért” Közalapítvány hatodik éve segíti a sérült kis-… Tovább olvasom