Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Négy műemléki épület felújítására ötmillió forint jut Győrben - fotók

Négy történelmi épület rekonstrukciójára összesen ötmillió forintot osztottak szét Győrben, de az igényelt összeg mindegyik ház esetében magasabb volt.

Az idei esztendőben a győri költségvetésben a képviselők ötmillió forintot irányoztak elő a belvárosi és a gyárvárosi műemléki jelentőségű területen lévő épületek felújítására.

Összesen öt pályázat érkezett november 1-ig a városházára, s végül az ötből négy épületnek szavazott meg támogatást a decemberi közgyűlés. (Egy pályázat eleve érvénytelen volt a hivatalos előterjesztés szerint.)

Az Apáca u. 28. sz. alatti, helyi egyedi védelem alatt álló társasház homlokzat-felújítását (kőművesmunka, festés, mázolások) és az ereszcsatorna eseti javítását és mázolását, felújítását tervezik jövőre, melyre kereken egymillió forintot ad Győr városa.


Apáca u. 28. sz.
Apáca u. 28. sz.

A Schweidel u. 17. – Kisfaludy u. 38. sz. alatti épületeken a teljes homlokzatot át fogják festeni, melyre 400 ezer forintot javasolt az előterjesztést jegyző Dr. Sík Sándor. (A Városstratégiai Bizottság a pénzek kiosztásáról Győr főépítészének, Révi Zsoltnak az ajánlása után döntött.)


Schweidel u. 17. – Kisfaludy u. 38. sz.
Schweidel u. 17. – Kisfaludy u. 38. sz.


Győr-Gyárvárosban, a Szondi u. 2. szám alatti Római Katolikus templomban – mely egyben műemléki épület - a szentély feletti felülvilágító építmény tetőszerkezetének és kapcsolódó épületszerkezeteinek cseréje valósulhat meg.

Római Katolikus templom Gyárvárosban.
Római Katolikus templom Gyárvárosban.

A feltételes mód ebben az esetben semmiképp sem véletlen: a felújítás árajánlat szerinti költsége több mint hatmillió forint lenne, melyhez 3 125 000 forintot igényelt az egyházközösség, de "csak" 1,9 millió forintot tud adni Győr városa.

Pedig a rekonstrukció időszerű lenne: a szentély feletti tetőszerkezetre ugyanis rázuhant a templom tetején lévő kereszt és az a deszkázatot és a gerincszelement is megroppantotta.

Az Ady Endre u. 2. társasház, ismertebb nevén a "Csermák-ház" héjazata több helyen károsodott, szétmállott, illetve a kéményrendszer felújítását is szükséges volna elvégezni.

A Csermák-ház az Ady Endre u. 2. alatt. Képek forrása: Győr.hu.
A Csermák-ház az Ady Endre u. 2. alatt. Képek forrása: Győr.hu.A javítási költségekre 1,7 millió forintot tud biztosítani a megyeszékhely; a minden igényt kielégítő rekonstruálás azonban több mint öt millió forintba kerülne a Csermák-ház esetében is.

Forrás: Győr.hu.
Forrás: Győr.hu.

Olvasóink írták

 • 6. Oreg35 2011. december 23. 21:38
  „Önmagában az is egy vicc, hogy a több mint 10 milliós igénynek közel a felét adják csak meg! A többivel mi lesz? Ki és honnan fogja elővarázsolni? Milyen tervezés az ilyen?”
 • 5. révfaluiszúnyog 2011. december 23. 19:33
  „A második képen egy ismert győri multimilliomos építőanyag kereskedő lányának hotelje látható. Magántulajdon, ráadásul tökéletesen rendben van az épület, mert tíz éven belül építették újjá. Erre vajon miért szavaztatott meg akár egyetlen forintot is Révi főépítész? Azt hiszem, a kérdés költői...”
 • 4. háté 2011. december 22. 22:21
  „De, hogyan fogják áttolni a templomot a Mátyás-tér- Bajza utcából a Szondi utca 2.be?

  1. urbaniastapista- A Schweidel u. 17. - Kisfaludy u. 38. nem is műemlék, kb. 15 éve épült. - bizony nem jól tudod, érdemes utána nézned!”
 • 3. Vanderer 2011. december 22. 19:22
  „Komoly összeg.Ennyiből egy családi házat lehetne felújítani.”
 • 2. k-pityerke-k 2011. december 22. 18:16
  „Az Apáca utcai épületet valóban érdemes felújítani, hiszen nagyon rossz állapotban van, de a többi? A Fonte felújítása nem hiszem, hogy a legfontosabb, mert elég jó állapotban van, a másik meg hogy valóban nem régi épület, illetve erősen átépítették, úgyhogy nem műemlék... Csodálkoztam volna, ha nem Révi terjesztette volna elő ezt a "remek" ötletet...Szomorú, hogy rengeteg műemlék jellegű ház omladozik és azokkal senki nem foglalkozik.
  A Csermák-ház tetejét már lassan 2 hónapja leszedték, de még mindig nem borították be teljesen cserepekkel. Aggasztó, hogy esetleg jön egy nagy hóesés, aztán csak rosszabb lesz az állapota...”
 • 1. urbaniastapista 2011. december 22. 11:14
  „A Schweidel u. 17. - Kisfaludy u. 38. nem is műemlék, kb. 15 éve épült.
  Amúgy az egész támogatási összeg jól mutatja a városvezetés épített örökséggel kapcsolatos hozzáállását.
  Van a városban nagyságrendileg jó néhány 10000 m2 műemlék épület. Azokra éves szintre lebontva rá kellene költeni jó pár ezer forintot négyzetméterenként. Az annyi mint pár milliárd évente, amit a város 0,0046 miliárddal gondol ösztönözni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megye vagyona most már az államé - fotó az aláírásról

Széles Sándor kormánymegbízott és Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke aláírták… Tovább olvasom