Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Négy községnek három iskolája lesz

Tápszentmiklós választói negyedszer szavaztak bizalmat Kovács Józsefnek tavaly októberben.

Tápszentmiklós választói negyedszer szavaztak bizalmat Kovács Józsefnek tavaly októberben: négy éve még kemény harc után lett polgármester, most utoljára viszont már egyedüli indulóként. Nagyon messziről került a helyhatósági munkába, s alighanem egyedi módszereivel tette nélkülözhetetlenné magát.

– Nem zavarta, hogy vetélytárs nélkül győzött?

– Nem. Adok én magamnak, és ugyanígy a testület is ad magának elég feladatot, amiért küzdhet, ezért nem kell attól tartani, hogy elbízzuk magunkat. Gondoskodik az élet arról, különben is. Egy-két hónap telt el a választás óta, és nemrég igencsak kemény lecke elé kerültünk. Úgy tűnik, mindenki számára megnyugtatóan sikerült megoldani.

– Nagyon előreszaladtunk, éppen korábbi polgármesteri munkája után, általában a napi dolgokról szokták kérdezni. Személyéről keveset tudni. Pedig igazán érdekes lehet, miként lett egy vasutasból a polgármesterséget hivatásának tekintő ember.

– Bajai voltam, ott gyerekeskedtem, édesapám 1980-ban Lázin kapott munkát, én akkor 26 éves voltam, jöttem velük. Láziban volt szolgálati lakásunk, aztán a szomszédban, Tápszentmiklóson vett a család később egy kis házat. Miután megnősültem és önállóvá váltam, követtem szüleim példáját, és én is Tápszentmiklóson gondoskodtam fedélről a fejünk fölé. Ami a tanult mesterségemet illeti, vasútüzem-ellátó technikus vagyok. Az első vasúti munkám Kisbéren volt, az állomás raktárnokaként dolgoztam, később Tatabányán voltam forgalmi szolgálattevő, aztán tíz évig Veszprémvarsányban forgalmista. Közben a feleségemnek egy kis üzletet nyitottunk Tápszentmiklóson.

– És hogyan került az önkormányzati munka közelébe?

– A kis boltunknak köszönhetően. Nagyon népszerű volt, sokan megismertek általa engem is, és én is a falumbelieket. Így történt, hogy a rendszerváltozás utáni második ciklusban, 1994-ben önkormányzati képviselővé választottak. A rá következő évben, 1995-ben megbetegedett a polgármesterünk. Időközi választást írtak ki, indultam, megválasztottak. Most októberben már negyedszer.

– Pedig volt olyan időszak, amikor megátkozta, hogy a polgármesterségre adta a fejét...

– Bizony, hogy volt, hét éve. Képviselőtársaim egy része be akarta záratni az iskolát. Nemrég ugyancsak az iskola miatt fájhatott a fejünk. Ha azt akarjuk, és persze hogy ezt szeretnénk, hogy megmaradjon az iskola, tenni kellett valamit. A négy szomszédos település, Tarjánpuszta, Győrasszonyfa, Lázi és Tápszentmiklós mikrotérségi közoktatási társulást hoz létre. A felsősök a négy községből Tápszentmiklósra járnak majd, az alsós gyerekek viszont Győrasszonyfára. Lázin tagiskola működik, az ottani kisiskolás gyerekek, az alsósok a helyi iskolában tanulhatnak. Négy településnek lesz három iskolája, s ezekben összesen 190 gyerek tanul. Így tudunk megfelelni a törvényi követelményeknek, megtelnek az osztálylétszámok az előírás szerint.

Ezt nálunk most elfogadták a szülők már. Néhány hét alatt kellett mindezt végigvinni. Azzal megtoldva: elfogadták a testvérközségekben, hogy mindazok a kedvezmények, amelyeket Tápszentmiklóson eddig adtunk az iskolásoknak és ezzel a családoknak, ezek mind megmaradnak. Nálunk és náluk is e szerint adják majd a kedvezményeket. Az iskolakezdési támogatás ugyanakkor szeptemberben ötezer forintról húszezer forintra emelkedik, ehhez ragaszkodtunk. Emellett ingyen kapják a gyerekek az iskolak önyveket, füzeteket. Hozzájárulunk a kirándulásaikhoz és a végzősök, a ballagók búcsúzóként és köszöntésként ötezer forintos gépkocsinyeremény-betétkönyvet kapnak.

– Nem venné rossz néven, ha felidéznénk a régi dobásait? Svédországból szerzett és kapott iskolapadokat és székeket, számítógépeket, maga ment el számítógépekért Hollandiába, hogy néhány éves kincstári számítógépeket hozzon az iskolának.

– Amit lehetett, mindig igyekeztem megszerezni a község számára. Ez a legtermészetesebb. Egy nagy-nagy álmom maradt erre a ciklusra is. Most jártak nálam a tervezők... Szeretnék a faluközpontba egy kilenclakásos bérházat. Ez vonzóvá tenné a központot, és otthonnal várhatnánk az ifjú párokat.

– Bérházat a pénzszűke világban? Honnan teremti elő a hozzávalót?

– Még nem tudom, azt is mondhatnám, fogalmam sincs. A lényeg, hogy van terv, van cél. Akik ismernek, nem kételkednek benne, valahogy, valahonnan elő fogjuk teremteni. Nincs kétségem felőle, hogy sikerülni fog.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Kölcsey-hét

Hétfőn a győri Kölcsey-szobornál és a kismegyeri emlékoszlopnál a nevelők és az osztályok koszorúztak, az iskolarádión keresztül pedig Jámbor László igazgató emlékeztetett a „magyar nép zivataros századaira", a Himnusz születésének történelmi hátterére. Az iskolavezetés Szabados Jánosról, az intézmény első igazgatójáról is megemlékezett, sírjánál koszorút helyeztek el. Tovább olvasom