Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Négy kérdés a Bartók-központról

Gyurcsány Ferenc, az MSZP megyei elnöke péntzeken négy kérdést intézett Szakács Imréhez, a megyei közgyűlés fideszes elnökéhez a Bartók művelődési ház tervezett átalakítása kapcsán. Előtte arról tárgyaltak ők ketten, hogy ne legyenek méltatlan politikai viták. Ez mindenesetre politikai vitát gerjesztett.
A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ közhasznú társasággá való átalakításának szándékát tavaly decemberben tárgyalta a megyei közgyűlés. A testület nagy többséggel (a jobb- és a baloldal egyaránt) elvi egyetértését adta ehhez, hangsúlyozva, hogy még szakértői vizsgálatokra van szükség a végleges döntés előtt. A kérdéssel nem is igen foglalkoztak, egyedül a Kisalföld vetette fel legutóbb (Nem lett színház a központból – 2004. március 10.), hogy valóban ez jelenti-e a legjobb megoldást.

A BBMMK-nak ugyanis jelenleg az a legnagyobb problémája, hogy a ház szinte mindig üres, kevés a rendezvény, amelyek eddig nem nagyon hoztak bevételt. Ahhoz, hogy kht.-ként egyedül is működni tudjon, kis túlzással az kell – Medgyasszay László alelnököt idézve –, hogy a nap 24 órájából 25-ben rendezvényeknek adjon helyet.

Egyértelműbb válaszok

Az előzmények ismeretében sokakat meglepett, hogy Gyurcsány Ferenc, a szocialisták megyei elnöke (sportminiszter) tegnap sajtótájékoztatón épp a BBMMK kapcsán tett fel kérdéseket a ház tulajdonosát képviselő Szakács Imre megyei közgyűlési elnöknek. Ezeket írásban is megfogalmazza, s várhatóan így hangzanak majd: A kht.-vá való átalakítás kinyitja-e az intézményt a város számára? Sikerül-e megőrizni a kulturális sokszínűséget? Ez modernizációs lépés vagy csak a költségmegtakarítás a cél? A várható átalakítás a jelenleg a házban dolgozók munkahelyét veszélyezteti-e?

A Kisalföld azt kérdezte Gyurcsány Ferenctől, miért szükségesek a kérdések, hiszen a közgyűlés szocialista frakciója hasonlóképpen már megfogalmazta ezeket, s a kapott válaszokat el is fogadta akkor, amikor a kht.-vá való átalakítás szándékára is (négy tartózkodással) igent mondott. Az MSZP megyei elnöke azt felelte: a közgyűlés csak elvi határozatot hozott. Ahhoz, hogy valóban jó döntés szülessen, kidolgozottabb, egyértelműbb válaszokra van szükség, amelyet reményei szerint most majd megkap.

Muszájból kell lépni

Szakács Imre egy órával később – szintén sajtótájékoztatón – azt ígérte, ha a kérdések megérkeznek, válaszolni fog. Emellett elmondta azt, amit korábban megírtunk: kht.-vá muszájból kell átalakítani a BBMMK-t, mert a működési kiadásokat nem fedezik a bevételek. A hitelre szoruló megyének pedig most minden fillér megtakarítás számít. Egyelőre az előkészítésnél tartanak, s megkérdezték a településeket, mit szólnának ehhez a lépéshez. A válaszolók közül 105-en támogatták és csak 6-an mondtak nemet.

Medgyasszay László, a közművelődésért felelős alelnök kérdésünkre válaszolva azt mondta, elképesztőnek tartaná, ha politikai vitát kreálnának ebből, s emiatt hátrány érné a BBMMK-t. Reagált arra a Gyurcsány-bejelentésre is, hogy a közgyűlés szocialista frakciója jövőre a megyei költségvetésből 30 millió forinttal többet kér a művelődési ház működtetésére. Medgyasszay azt mondta, ő pedig 5 millió forintot kér most a sportminisztertől a térségi olimpia megrendezésére.
Mindkettőre nagyjából ugyanannyi az esély.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komszol: Jó tanácsok Finnországból

A legjobb megoldásokat adaptálja a helyi körülményekhez a finn szakértők által javasolt technológiák… Tovább olvasom