Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Négy járási biztos, százharminc megállapodás

A kormányhivatal és a megye önkormányzatai között összesen 130 megállapodás köttetett meg az elmúlt időszakban.
„A járási rendszer kialakításához felmértük az önkormányzatok eszközrendszerét, humánpolitikai állományát: az állami bürokrácia csökkentése, egyszerűbbé és hatékonyabbá tétele miatt volt erre szükség" - foglalta össze az elmúlt hónapok munkáit Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője a szerdai sajtótájékoztatón. Mint mondta, a járási rendszer a feladatok szétválasztásával átláthatóvá teszi az önkormányzati és az államigazgatási feladatellátást. Ennek megvalósulásához volt szükség az önkormányzatokkal való megállapodás megkötésére, s lesz fontos szerepe az önkormányzati adósságállomány rendezésének.

„Olyan ügyek és ügykörök maradnak a jegyzőknél, amelyek helyi mérlegelésre szorulnak. Ilyen a helyi adó, a birtokvédelem és a hagyatéki eljárás és a szociális ügyek jelentős része. A járási rendszerbe kerül az okmányirodai feladatok ellátása, a gyám- és gyermekvédelmi ügyek, a szociális igazgatási ügyek egy része, családtámogatás, köznevelési feladatok, menedékjog, egyes építésigazgatási feladatok, egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése, kommunális- állategészségügyi-, vízügyi feladatkörök és hatáskörök és a védelmi bizottságok vezetése. Így az ügyintézési utak és a hatáskörök is egyértelműek lesznek" - folytatta.
Széles Sándor elmondta: Győr–Moson–Sopron megyében a járási hivatalok kiépítéséhez november 15-ével négy járási biztos neveznek ki. „A kormánymegbízottnak egyeztetési kötelezettsége van a minisztérium államtikárával, s onnan írásbeli megerősítés még nem érkezett az ajánlott nevekkel kapcsolatban" – mondta.

„Az elképzelés szerint a kinevezendő járási biztosok 2013-tól a járási hivatalok vezetői lesznek." A másik három járási hivatalvezető személyére is született már javaslat: mind a heten államigazgatási szakemberek, s földrajzilag is saját területükön maradnak.

„A kormányhivatal és a megye önkormányzatai között összesen 130 megállapodás köttetett meg az elmúlt időszakban. A hét járási székhellyel külön, kiemelt megállapodás született, emellett a körjegyzőségek székhelyeivel ötvenet, önálló önkormányzatokkal 36-ot, kirendeltségekkel kettőt, és a 35 (ötszáz fő feletti) településsel ügysegédi megállapodást írtunk alá." A járási hivatalok törzshivatali önkormányzati ingatlanokban lesznek. Győr
Információink szerint Dr. Hajdú Klára lehet a győri, dr. Tölli Katalin a soproni, dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta a mosonmagyaróvári és dr. Horváth Péter a csornai járási biztos november 15-től, majd a járási hivatalvezető jövő januártól.
ben a járási hivatal legnagyobb épülete az okmányiroda és a hozzá tartozó épület, Sopronban a volt megyeháza, Mosonmagyaróváron a polgármesteri hivatal Bástya utcai épülete lesz a törzshivatal, Csornán és Kapuváron a polgármesteri hivatal egy részét, Téten és Pannonhalmán pedig a kistérségi társulások használatában lévő ingatlanokat kapta meg a kormányhivatal. Nemcsak az önkormányzatoktól átvett dolgozók kerülnek a járási hivatalokba (onnan összesen 419 munkavállalót vettek át, ebből 124 üres, 260 szakmai és 35 funkcionális státusz) hanem a munkaügyi központ, a földhivatal, az élelmiszerbiztonságlánc, a gyámhivatal és a népegészségügy munkatársai is.
„Átvettünk 617 eszközt (számítógépet, nyomtatót, telefont): ezek döntő többsége az okmányirodai feladatok ellátására szükséges. A leendő „kormányablakos" feladatok ellátásra (ami 2013 október elsejével indul) eddig 350–en jelentkeztek: közülük választjuk ki a leendő kollégákat. Kormányablak a már működő győri és soproni mellett Mosonmagyaróváron, Csornán, Kapuváron, Téten, Pannonhalmán valamint Jánossomorján és Fertődön lesz. Határozott szándéka a kormányhivatalnak, hogy Beleden, Szanyban és Lébényben nyit még járási kirendeltséget" - mondta a kormánymegbízott.

A megyei kormányhivatal főigazgatója dr. Gyurita Rita nemrégiben édesanya lett: dr. Németh Andrea helyettesíti, s a kormányhivatal szakmai munkát irányítja.Olvasóink írták

 • 4. yenkiman 2012. november 02. 07:56
  „Az nagyon érdekes,hogy amikor a szoc. lib. kormány Gyurcsány vezetésével hasonló lépéseket kezdett volna csak nem járásokban gondolkodva az akkori ellenzék mennyire védte a megye rendszert.Most,hogy ezek vannak hatalmon minden mennyire más a narancs szeműek is most már tapsolnak neki.Ugyan ez volt az egészség pénztárakkal, a vizit díjjal vagyis mindennel ami esetleg valamiféle reform lett volna jó értelemben,nem ilyen olyan ki találmány minden meggondolás nélkül csak fideszes legyen a főnök.Sajnos itt már nem a fidesz akit szeretnek az emberek hanem orbán személyi kultusza!”
 • 3. gaborkimle 2012. október 31. 23:06
  „2013.01.01: ébrednek a Járások, józanodnak a Polgárok :-)”
 • 2. Jóleány 2012. október 31. 20:29
  „A 130 megállapodás egyoldalú kormányzati kényszer miatt köttetett meg. Minden önkormányzat kiszolgáltatott helyzetben volt, hiszen aki nem írta volna alá a megállapodást, az készülhetett volna a retorzióra, azaz a megtorlásra!
  Amit akarnak azt kisajátítják, azaz mint annó, amikor le seperték a padlást, most ugyan úgy dolgozik a rezsim.
  A Horthy rendszer a fityiszhez képest egy emberbarát, humánus rendszer volt ! A birkamenet bégetőit el kell " tüntetni" a föld felszínéről ! Csak ez vezet a normális Magyarország újjá születéséhez !”
 • 1. Tündenéne 2012. október 31. 16:18
  „Helyesen: dr. Hajdu Klára.
  Forrás: http://www.kormanyhivatal.hu/download/f/92/60000/GYMSMKH_t%C3%B6rzshiv_telefon.pdf
  3. oldal”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb gyilkosság Győrben - Szökésben van a feltételezett elkövető - fotó

Vőlegénye értesítette kedden délelőtt a kapitányság ügyeletét, hogy győri albérleti lakásában holtan… Tovább olvasom