Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Négy évet kapott: halálos sérüléseket okozott egy fogvatartottnak

Négy év börtönre ítélték Győrben szerdán azt a volt fegyőrt, aki a tényállás szerint halálos sérüléseket okozott egy rabnak a kaposvári börtönben. Kilenc kollégája közül van aki bántalmazásért, van aki kötelességszegésért felel, egyikük nem más, mint a volt Somogy megyei börtönparancsnok.

Felmentésért fellebbezett a fegyőr, aki a Győri Törvényszék katonai tanácsa szerint halálos sérüléseket okozott egy fogvatartottnak. H. László őrmester nem tartja magát bűnösnek, több társa belenyugodott az ítéletbe, ők is az elhunyt sértett személye körül követtek el valamilyen törvény- vagy szolgálatszegést. Dr. Szabó Krisztián tanácsa négy év börtönre ítélte a fővádlottat, egy volt fegyőr felfüggesztett szabadságvesztést kapott, a többiekre pénzbüntetést szabtak ki.

A tököli rabkórházba kellett volna szállítani a cukorbeteg rabot, három nappal későbbre ütemezték az utat, erre azonban már nem volt lehetőség. Kaposváron egészségügyi zárkába került, éjszaka kiabált, kanállal kaparta az ajtót, de ezzel senki nem törődött, pedig sejthető volt, hogy zavart viselkedésében közrejátszik az alkoholelvonás, a magas vércukorszint s egy korábbi fejsérülés. Az lett a vége a bíróság megállapítása szerint, hogy az egyik fegyőr ráuszította a szolgálati kutyát, amin szájkosár volt ugyan, de a sértettet így is a földre küldte, s megsebesítette fejcsapásaival. Ezt két szolgálatban lévő őr is látta, helyesebben: "senki nem látott semmit". A "megrendszabályozás" azonban még csak ekkor kezdődött a problémás rabnál: még aznap kapott a fültájékra egy jó nagy pofont egyiküktől, miután a zárkatárs figyelmeztette az őrt: a zavart fogvatartott székkel a kezében várja az ő bejövetelét.


Négy év börtönre ítélték Győrben szerdán a volt fegyőrt. Fotók: H. Baranyai Edina

Ezután fél hatkor lépett szolgálatba az elsőrendű vádlott, H. László, aki nem is várta meg a provokációt: ráüvöltött a rabra, hogy "álljon fel". A sértett megtette, s máris a földön kötött ki - mondja a bíróság. Ezután a körletfelügyelő a mellkasára lépett a lábával, s így üvöltötte: "álljon fel, ha tud". Közben pedig fejére is, állára is öklösöket adott, s ezekhez egy igen megtermett férfit képzeljünk el. Reggel az ébresztéskor számos kötelezettségszegés történt a bíróság szerint, míg végül eljuthattak odáig az események, hogy az egyesek szerint hörgő, magatehetetlenül fekvő és felébreszthetetlen H. Henriket kórházba szállították, ahol koponyaműtéten esett át. Néhány héttel később meghalt.

A felfüggesztett börtönre ítélt N. István azért felel, mert a vád szerint szemet hunyt a bántalmazás felett, s ezt ráadásul elöljáróként tette. A többiek mintegy 90-100 ezer forintos pénzbüntetést kaptak, kivéve a kínos információk visszatartásáért felelős, volt parancsnokot, ő 400 ezer forintot fizet. Az alezredes az eset után nyugállományba vonult, rajta kívül egyébként hárman szereltek le, míg hatan ma is aktív tagjai a rendszernek.


Előzmények:

Négy év börtönt kapott H. László volt bv. őrmester, aki a Győri Törvényszék megállapítása szerint halálos sérüléseket okozott egy fogvatartottnak a kaposvári börtönben 2009-ben.

Társai többsége átlagosan 90-100 ezer forint pénzbüntetést kapott. Az ítélethirdetés szerdán délután kettőkor kezdődött.
 

Olvasóink írták

 • 6. BJ.MÓVÁR 2013. június 06. 22:21
  „Azt megmagyarázhatná valaki,akár kormányoldalról,akár bíróság részéről HOL AZ ARÁNYOSSÁG,IGAZSÁG ???
  Zsidózásért májusban 3 év börtönt /letöltendőt!/ kapott egy 18 éves fiatal!
  Hivatalos személyként halálos verésért 4 év börtön jár???!!!!
  Ez biztos igazságos? A fiatal,még csak meg se ütött senkit,még csak a sapkáját se verte le senkinek!!
  Tényleg ez az értékítélet a keresztény,igazságos,becsületes??? Legalábbis a kormány,és O.V mindig ezeken a szavakon lovagol!!! Ha igen akkor egyáltalán nem értek velük egyet!!!!”
 • 5. michaela76 2013. június 05. 22:34
  „Most hol itt az igazság?Nevetséges ami itt folyik.Persze de ha egy rab csinálna akkor kap 15 évet!!!!!!!!!!”
 • 4. kamikaze 2013. június 05. 20:54
  „<moderálva>”
 • 3. kamikaze 2013. június 05. 19:23
  „<moderálva>”
 • 2. Dwatson 2013. június 05. 19:12
  „Kevésnek találom a büntetést.Beteg embert kínoztak halálra ,csoportosan követték el,fegyveres testület tagjai voltak az elkövetők.”
 • 1. ekkenekepen 2013. június 05. 15:16
  „majd jól <moderálva> a nyomorékot, szeretik az ilyen friss húst a rács túloldaláról :D Esetleg neki is okoz pár súlyos sérülést pár exkollega”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SzFeszt: Éva a paradicsomban - Neoton Família

A hetvenes-nyolcvanas évek legmeghatározóbb hazai diszkócsapatának a lelke Csepregi Éva, aki a… Tovább olvasom