Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Négy éve város Tét

Több utcára új burkolatot készíttetett, új művelődési házat azonban nem tudott építtetni Tét.
Négy éve július 1-jén vált hivatalosan várossá Sokoróalja központja, de az ünnepséget csaknem két hónappal később, augusztus 25-én tartották 2001-ben Téten. Akkor kapott a Belügyminisztériumtól a település városkulcsot a rendezvényen, amin Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök is részt vett. Ezért azóta nyár végén ünnepli a város az avatás évfordulóját, és az jó apropó a számvetésre is.

– Az elmúlt egy évben elkészült két utca új burkolata, a Debreceni és Zrínyi utcáé. Emellett Tétszentkúton a Kis utca is megújult – kezdte összegzését Szabó Ferenc polgármester a nagyobb, megyei jogú városokban is fontos témának tartott útépítést megemlítve. Majd azzal folytatta nyilatkozatát, hogy tavaly átadták az új sportöltözőt, ami húszmillió forintos beruházást képvisel. Idén sikerült felújítani kívülről a polgármesteri hivatal épületét, megoldani az akadálymentesítést, azaz a mozgáskorlátozottaknak is bejárást biztosítottak. Belül is sor került átalakításokra és megszépült a ház környéke.

Az új művelődési ház terve azonban még mindig megvalósításra vár. Az eddigi számos sikertelen próbálkozás ellenére továbbra is csak a pályázatokban reménykedhet az önkormányzat. Most is épp az egyik eredményére, a címzett állami támogatás odaítélésére vár, de egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy régiós szinten megkapta a szükséges javaslatot az ötszázötvenmilliós beruházás. Pedig a régiós kulturális központ hiánya nagy gondot jelent, mert a régi épület se nagyobb rendezvények lebonyolítására, se a város csaknem húsz civil szervezetének befogadására nem alkalmas.

A Tétet Pannonhalmával összekötő út megvalósítása ugyancsak megrekedt a tanulmánytervnél. A 2007–2013 közötti uniós támogatási keretből igyekszik a kistérségi társulás hozzá forrást szerezni.
Jó hír, hogy mintegy ötven megváltozott munkaképességű alkalmazottnak ad munkát a Téten tavasszal avatott S. K. Oltalom Bt. Azonban a városnak és térségének ennek ellenére sem javult a foglalkoztatási helyzete. Nem növekedett kellőképp a munkahelyek száma. Szabó Ferenc jobban örülne kettőszáz, egyenként öt embert alkalmazó új vállalkozásnak, mint egy nagynak, mert a kicsik, ha gazdaságosan tudnak működni, tapasztalata szerint előbb-utóbb megnövelik létszámukat. A város várja a letelepedőket, lehetőségei szerint igyekszik segíteni azokat. Az áramszolgáltató fejlesztését is azért támogatta, hogy az energiaellátás ne lehessen akadálya egy telephelyet kereső társaság odaköltözésének.

Születésnapi parti

Várossá avatásának évfordulóját augusztus 27-én ünnepli Tét. Szombaton délután a futballpályánál lesz a családi szórakozást nyújtó ünnep, változatos programmal. Már biztos, hogy lesz borverseny és divatbemutató, fellép Matyi és a hegedűs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aluljárós nyílt nap

Lapunk javaslatára, mint már írtuk, nyílt napot szervez a lakosság részére a Nádor aluljárót építő… Tovább olvasom