Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Négy év múlva a panellakások felel már felújított

Győr - Az ország összesen 820 ezer panellakásának fele már felújított lesz, mondta Gyenesei István önkormányzati és területfejlesztési miniszter a pénteken délelőtt a győri Marcalvárosban rendezett, "országjáró" interaktív bemutatón.
A téma az Új Magyarország Lakásfelújítási Program, annak tapasztalatai, újdonságai. Az úgynevezett panelprogram gyakorlatilag Győrből indult 2001-ben, ez volt a minta. 2002-2006. között összesen 190 ezer lakás újult meg az országban, 35 milliárdos állami támogatással. Az idén kibővült, az igényekhez igazított programra 11,5 milliárd forint állami támogatás áll rendelkezésre, a következő négy évben évente 50-60 ezer lakás energiatakarékos átalakítása, fűtéskorszerűsítése valósulhat meg.

Borkai Zsolt győri polgármester a helyi tapsztalatokról elmondta, pályázatok révén győrött 2001 óta 8 ezer lakás energiatakarékos felújítása valósult meg. Idén is folytatódik a tavaly kísérletképpen 172 lakásban elkészült fűtéskorszerűsítés, és az önkormányzat továbbra is támogatja a lakásfelújítási igényeket, noha az már nem pályázati feltétel. Idén erre a célra 750 millió forintot szánnak, ez a tervezett beruházások költségének egyharmada.

Olvasóink írták

 • 7. pemo 2008. június 22. 21:52
  „talán a panellakások fele, már megint a címet nem nézte meg aki írta :-((”
 • 6. gutentag 2008. június 22. 21:25
  „Nem azért háborgok, hogy magamat védjem. Nagyon remélem, hogy nemsokára nem leszek jogosult erre a támogatásra, mert teszek érte, nem csak ülök a val...-mon és várom a csodát. De nincs mindenki abban a helyzetben, hogy ezt megtegye, és igenis vannak olyanok, akiket támogatni kell, mert mondjuk nem volt lehetősége tanulni, vagy a család nem tud segíteni, vagy mittudomén. Mert ha nem újítják fel - részben támogatva - ezeket a gettókat, akkor nemsokára kihalt és omladozó (vagy hajléktalanok lakta) városrészek lesznek belőlük, és akkor 100 %-ban a ti meg az én pénzemből kell "megoldani" ezt a problémát.
  Támogatási programok meg igenis vannak, de senki nem fog bekopogni senkihez, hogy vegye már észre. Sajnos keresni kell. Ismerősömék télga (azaz hagyományos technológiával épült) társasházban ki tudták cseréltetni az ablakokat, állami támogatással. Tessék, csináld utánuk.
  A támogatási rendszer meg valóban nem tökéletes, de olyan nincs is, ami mindenki szerint igazságos.”
 • 5. mtt 2008. június 21. 07:15
  „gutentag, csináld utánam, majd megtudod. Nem irigykedés, csak nem logikus. Egyneseknek mindent másnak semmit. Hagy kívánni valót a rendszer. 41 éves vagyok, nem akartam szolgálati lakásból kihalni, azért kellett más megoldást keresnem. Tessék, csináld utánam.”
 • 4. Guten Tag faszikáim! 2008. június 20. 23:59
  „Biztosan van olyan program is, ami nem a Budapesten, illetve nagyvárosokban élő szavazóbázist érinti, csak sajnos ritkán hallani róla.”
 • 3. gutentag 2008. június 20. 23:08
  „mtt, irigyled a panelosokat?? A majdnem vadi új családi házadból? Elítéled őket csak az alapján, hogy ők panelban élnek??!! Pontosan ezért nem lesz ebből az országból semmi, mert sokan csak azt nézik, hogy a másiknak vajon mennyivel jobb, és hol lehet belerúgni. Nem csak panelfelújítási program van, tessék utánanézni! No, persze ahhoz egy kicsit több ész kell, mint a virtuális sárdobáláshoz.”
 • 2. mtt 2008. június 20. 18:13
  „T. Gyenesei!
  Maximálisan egyetértek veled. Amikor volt a fűtés korszerűsítési progamról cikk, hogy eu-s pénzt kapnak rá, eldurrant az agyam. A panelokat fillérekért vették meg, az én használt, akkor 8 éves autóm is többe került. Nekem családi házam van, 4 éve épült, havi majd 90ezret fizetek, (az én fizetésem, egy az egybe erre megy) . Nekem ki adott radiátort, műa ablakot, stb. Ez nem korrekt. Mikor megvették, tudták mit vesznek,mennyiért,- előttük is ott volt a lehetőség, de hát kényelmesebb a panelba, meg aztán azt folyamatosan támogatja az állam. Igazságtalannak érzem ezeket a döntéseket. Én sem kaptam semmit ajándékba, 90m2, igaz kulcsrakész, de sosem tudtam volna befejezni magamtól, kis falun, mert ott volt pénzem telekre- és fizetem életem végéig....legalábbis még 21 évig.”
 • 1. Gyenesei 2008. június 20. 15:57
  „Ez nagyon szép dolog, de kérdés, mi lesz azokkal, akik nem panelban laknak. Az ő lakásuk felújításához mennyit ad az állam?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út épülne Kismegyeren, de a lakók tiltakoznak

Győr - Út épülne Kismegyeren, a Pándzsa nyugati oldalán a megnövekedett teherforgalom miatt –… Tovább olvasom