Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Négy ember életét mentették meg

Három férfi négy életet mentett meg a gönyűi Duna-szakaszon 2001 és 2003 nyarán, míg egy bátor ember nem járt sikerrel, és maga is odaveszett.
A Kisalföld mindkét életmentés hiteles történetéről a címlapon adott hírt annak idején, megismertetve az olvasókat a bátor cselekedetek véghezvivőivel.
Kelemen Balázs, Pityinger Ottó, Nagy György és néhai Pásztor Ferenc tettét a kormány életmentő emlékéremmel ismerte el, amelyeket dr. Németh Éva, a megyei közigazgatási hivatal vezetője adott át tegnap a gönyűi polgármesteri hivatal dísztermében. Az egyik eset 2001. július 31-én történt a gönyűi Duna-ágnál. A 39 éves Pásztor Ferenc két fiával, Balázzsal és Dáviddal, valamint gyermekei barátjával, Pityinger Rolanddal horgászott.

Roland megcsúszott a meredek, kavicsos parton, amely egy méterre onnan már két méter mély volt. Az egyébként jó úszó férfi utánament, elkapta, egyszer még sikerült a hullámok fölé kerülnie, de aztán elnyelte őket a víz. Mindketten életüket vesztették.

A két testvér a fuldoklók után ugrott, és minden bizonnyal ők is ott maradtak volna, ha nem érkezik időben Nagy György. A fényeket csak foltokban érzékelő, vaknak számító termetes férfi háromszáz méterre volt az esettől, amikor segélykiáltásokat hallott. Biciklijével odatekert, beúszott Balázsért és Dávidért, s mindkettőjüket a partra húzta. Az öröm nem lehetett felhőtlen Nagy György – aki korábban már Pakson is megmentett egy emberéletet – tegnap elmondta, nem szívesen gondol vissza rá, nem jó emlék az a keddi nap.

„Az édesapa és a másik kisfiú benn maradt a Dunában, emiatt nem tudok felhőtlenül örülni. Mire én odaértem, ők már eltűntek a vízben, esélyem sem volt arra, hogy segítsek rajtuk." Vigaszt igazán semmi sem nyújt A Pásztor családot sokan segítették a nehéz időszakban: a polgármesteri hivatal, a helyi szervezetek, az Audi, ahol az elhunyt férfi dolgozott. „Nem hagyott minket egyedül a falu, és ezt nagyon köszönjük.

Vigaszt igazán semmi sem nyújt: az édesapát elvesztettük, de muszáj beletörődni a dolgokba, mert a két fiúnak fel kell nőnie" – fogalmazott Pásztor Ferenc özvegye. A másik, szerencsésebb végkimenetelű esetet nem csak a gönyűi Duna-ág köti össze az előbbivel. Pityinger Ottó bátyja fiát vesztette el 2001 júliusának utolsó napján, míg 2003. augusztus 5-én az ő bátorságára is szükség volt, hogy ne történjen hasonló tragédia.

Játék közben sodorta el a víz Azon a tavalyi kedden Kőszegi János és családja Gönyű közelében az Öreg-Dunán, Hosszúkőnél töltötte szabadidejét. Egyik fiát, a tizenegy éves Gergőt játék közben elsodorta a víz, úszni nem nagyon tudó édesanyja pedig kétségbeesésében utánament. Pityinger Ottó és a töltéstavai Kelemen Balázs – akik a közelben pecáztak – a segélykiáltásokra lett figyelmes.

Rögtön beindították motorcsónakjukat, és megmentették a két fuldokló életét. „ P nem maradhat itt!" Pityinger Ottó még most sem tud nyugodtan beszélni az akkor történtekről. „Amikor láttam azt a gyereket, amint harmadszor merül el, az villant át az agyamon, hogy ő nem maradhat itt, mint Roland. A kezét és a haját lehetett már csak látni, egy-két másodpercen múlt, hogy sikerült kihúzni. Utána próbáltunk visszamenni horgászni, de nem ment, a csontit sem tudtuk feltenni a horogra, annyira remegtünk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvan köbméter szemetet találtak a lakásban

Tíz, egyenként hat köbméteres konténert töltött meg az a szemét, amelyet a győr-marcalvárosi Déry… Tovább olvasom