Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Ne vezess piásan! Miért ülsz volán mögé ittasan? - válaszolj a kérdésekre

Az elmúlt időszakban a megyében is magas volt az ittas járművezetők aránya. Ön mi gondol?
Válaszolj a kérdésekre és ne vezess ittasan! Kérdőív itt >>
Ön szokott ittasan vezetni?


Az ittas vezetés az egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági veszélyforrás az utakon és ezzel az egész világon a közúti balesetek egyik fő okát jelenti.

Sajnálatos módon elmúlt időszakban Győr-Moson-Sopron megyében is nagyon magas volt az ittas járművezetők aránya.

Az emberek szívesen fogyasztanak szeszes italokat, de sajnos nem mindig számolnak ennek a gépjárművezetésre mért hatásival és sokszor nincsenek tisztában azzal sem, hogy adott alkoholmennyiség elfogyasztása után mennyi idő múlva ülhetnek biztonságosan volán mögé.
Sokan úgy érzik, néhány pohár alkoholtartalmú italnak semmilyen hatása sincsen, de ennek ellenére befolyással van rájuk.

A legjellemzőbb tünet a csökkent észlelőképesség és a jóval hosszabb a reakcióidő. Az alkohol hatására ráadásul a legtöbb ember bátrabb lesz, alábecsüli a kockázatot, ugyanakkor figyelme tompul, reflexei lassulnak, nehezebben ítéli meg saját vezetési képességeit az útviszonyok függvényében e mellett ébersége csökkenhet, látómezeje leszűkülhet.

Az ebben az állapotban volán mögé, motorra vagy kerékpárra ülő járművezető gyakran követ el más közlekedési bűncselekményt is, jellemző lehet például egy bekövetkezett baleset után a segítségnyújtás elmulasztása.

A GRSP Magyarország Egyesület együttműködve a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Győri Önkormányzattal és a KTI - Közlekedéstudományi Intézettel a "SOL-Save Our Lives" EU projekt (www.sol-project.eu) keretén belül mini kampányt indított az ittas vezetés ellen. Ennek egyik eleme egy anonim kérdőív, amelyet a

http://kerdoiv.kti.hu/Survey.aspx?surveyid=34077821

link segítségével tölthetnek ki.

A járművezetők segítségét, válaszait várjuk – (beleértve a kerékpárosokat és a motorosokat is) – az ittas vezetéssel kapcsolatos személyes véleményükről, alkoholfogyasztási szokásaikról, illetve arról, hogy találkoztak-e és ha igen mit gondoltak a kampány során kiosztott szórólapokról.

Kérjük, segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével, járuljon hozzá a sérüléssel vagy halállal járó közúti közlekedési balestek visszaszorításához! Válaszaik segíthetnek nekünk megérteni, hogy milyen okok vezethetnek ittas járművezetéshez, emellett tájékoztató-megelőző tevékenységünk fejlesztéséhez, a hatékonyabb felvilágosító munkához is segítségünkre lehetnek.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. soproni 2012. augusztus 31. 20:29
  „27. Lobbo71 és 28. Mankapunka ! A felelős felnőttekről volt szó,nem a felelőtlenekről!”
 • 32. Alerich 2012. augusztus 31. 17:47
  „Már megint a boszorkányüldözés! Ugye nem az alkohol az ok, hanem a HATÁSA. Ha ez a veszélyforrás, és ennyire fontos, akkor tessék mondani miért nem vizsgálják ezt az orvosi vizsgálaton: észlelőképesség , reakcióidő , összpontosítási képesség, reflexek, ébersége , monotónia tűrés, látómező szélessége ? És akkor még a pszichológiai tesztről nem estt szó. Jelenleg akinek 20 alatti a cukra, 260 alatti a vérnyomása és ellát a rendelő faláig, az alkalmas. A vezetési képzésnek miért nem része egy egyszerű " rénszarvasteszt", vészfékezés oktatása--pedig milyen fontos lenne (persze váratlan helyzetben) Rengeteg gázolásos baleset megelőzhető lenne, véralkohol mértékétől függetlenül!!! Mellesleg aki 0.2 ezreléktől nem tud vezetni, az józanul se vezessen, ill. akkor se igyon ha nem vezet! !”
 • 31. csokkancs 2012. augusztus 31. 16:52
  „Azt írják általában a statisztikákban, hogy a balesetek 10%-ában ittas a sofőr és emiatt keletkeznek. Akkor a többi 90% ???? Következtetés: ne vezess józanul, hiszen sokkal nagyobb az esélye, hogy balesetet okozol. :-)))))))”
 • 30. miracle 2012. augusztus 31. 16:48
  „Még szerencse, hogy a gyógyszernek, az éhségnek, a fáradtságnak, az életkornak semmilyen hatása nincs és nem növeli a reakcióidőt, meg az ítélőképességet...”
 • 29. szabo1936 2012. augusztus 31. 16:27
  „Tisztelt hozzaszolok megtudna valaki nekem mondani azt,hogy miota van "0" tolerancia Magyarorszagon.En 1954 ben sofor volt a TEFUNAL es amikor BUdepestre szoktunk jarni Komarom elot az akori 1 es Becsi uton a jobfelen az orszaguton megszoktunk alni egy feldecire sokszor a rendorok is ot itak egy feldecit megsem volt problemank mert egy normalis ember mindig tudja,hogy mi a hatar!”
 • 28. Mankapunka 2012. augusztus 31. 16:06
  „Igaza van Lobbonak. Felelős felnőtt? Azért vannak a kis takony 12 évesek éjfélkor az utcán.”
 • 27. Lobbo71 2012. augusztus 31. 15:04
  „"A felelős felnőtt el tudja dönteni, hogy képes-e volán mögé ülni, vagy sem."

  Ezt te sem gondoltad komolyan, ugye? Nézd csak meg a híreket.”
 • 26. DON 2012. augusztus 31. 14:18
  „Ausztriában valóban meg lehet inni egy pohár sört vagy bort, azonban ott szigorúbbak is ajogsiszerzés feltételei, illetve az ittas vezetés szankciói.
  Üdvözlöm azt a kezdeményezést, hogy 21 év alatt ne lehessen jogosítvány szerezni. Mert az ittas vezetések zöme a kis taknyokkal függ össze, akik fater ignisét buliverdának használják hétvégén, vagy a gazdagabbja segge alá tolták oda a matek kettesért.
  Az embernek hagyják meg a döntés szabadságát. A felelős felnőtt el tudja dönteni, hogy képes-e volán mögé ülni, vagy sem. Persze vannak kivételek, tragikus kimenetellel, azonban a médiának köszönhetően ezek úgy jönnek át, mintha ez tendencia lenne. Pedig nem az. Ugyanis nem áll mindenki mellett ott egy firkász, hogy szalagcímben közölhesse: "Kiss Béla nagykorú sikeresen hazavezetett egy korsó sör után a vendéglátóhelytől Futrinka utcai panellakásához. A hazaút során közlekedési balesetet nem okozott, a környezetet kis mértékben szennyezte, anyagi kár és személyi sérülés nem történt. K. Bélát családja boldogan köszöntötte."”
 • 25. SnakeS 2012. augusztus 31. 14:02
  „13 éve vezetek. Soha nem szondáztattak meg. Egyszer talán megtették volna, de akkor motorral vittem egy nőt és nem volt kedvem megállni... hát az autós üldözést még gyakorolniuk kell :)

  Egyébként sose iszok, ha vezetek.

  De fura, sok embert látok, hogy megiszik egy sört reggel, aztán még egyet hozzátesznek még délelőtt aztán leállnak. Számításaik szerint délutánra az kimegy és akkor hazavezetnek :) Mindig mondom nekik, hogy szerintem ez baromság, de őket se szondáztatják meg soha, nehezen derül ki.”
 • 24. Tündenéne 2012. augusztus 31. 11:40
  „"Ön mi gondol?"???”
 • 23. Mankapunka 2012. augusztus 31. 11:26
  „Érdekes,engem szondáztattak már nem is 2-szer.

  Szerintem itt csak azokat nem szondáztatták még,akik csak hobby szinten vezetnek autót.

  anuvuk pedig a jó példája a magyarnak. Látszik,a régi rendszer beleivódott a szervezetébe. Ezért ilyen elmaradott ez az ország,mert a 80 %-ban ilyen emberek élnek itt,lásd 20-as hozzászólás.”
 • 22. gonzo 2012. augusztus 31. 11:12
  „Én azt nem értem miért csak kampányszerűen szondáznak a rendőrök?Hiszen már semmi költsége nincs és nem tart tovább 10 másodpercnél.Akit valamiért megállítanak az fúj is.Mi ebben a bonyolult?”
 • 21. pamutzokni 2012. augusztus 31. 10:11
  „17-es Karcsika:

  Nem.
  Arra próbáltam rávilágítani eme mondással, hogy a magázódás még nem a tisztelet jele.
  Akit rühellek azt is magázom még akkor is, ha tegezhetném.
  A hangsúlyon van a lényeg, ahogy a másikhoz szólnak.”
 • 20. anuvuk 2012. augusztus 31. 10:03
  „Valóban a 20-as kocsma környéke ilyen hely,- sőt, a Győr -Szol fűnyíró emberei a Köztemetőből munka időben, oda járnak inni, a kerítés lyukaknak köszönhetően! Győr - Szol egy kis kerítés foltozást!!”
 • 19. Goldmund 2012. augusztus 31. 08:53
  „Én 1990 óta vezetek autót, egyszer sem szondáztattak meg, sőt rendőri ellenőrzésem sem volt.”
 • 18. torabora 2012. augusztus 31. 07:08
  „szabo1936 ne oszd az észt már megint,majd ha1 piás állat miatt kettétörik az életed akkor 0 toleranciázz okoska!Tudom nálatok lehet piázni ,drogozni embereket halomra lőni mert nektek vannak jogaitok.”
 • 17. Karcsika 2012. augusztus 30. 23:26
  „Re: 5. pamutzokni 2012.08.30. 15:54
  Az anyja dadogott?”
 • 16. BJ.MÓVÁR 2012. augusztus 30. 23:23
  „A kérdőív 8-as pontja: Milyen gépjárművet vezetett/szokott vezetni/ ittas állapotban?
  Az egyik bejelölhető a kerékpár . A KRESZ szerint:Gépjármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek.
  Tehát el a kezekkel a kerékpárosoktól,nem kell ok nélkül zaklatni az embereket!!!!!!”
 • 15. hovatovabb 2012. augusztus 30. 21:59
  „"14. tpapru"
  Most is sok a PIÁS vezető ... több mint amennyi nem lenne SOK :(”
 • 14. tpapru 2012. augusztus 30. 21:52
  „Akela4!

  Ezzel csak az a baj, hogy ott az 1 sör, az nem több! Itt meg ha csak egyet is megengednek akkor a sok barom majd úgy gondolja, hogy MÉG 1 belefér.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árhullám miatt óvatosan

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint a jelenlegi meteorológiai és hidrológiai… Tovább olvasom