Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Ne okozzon tragédiát a szén-monoxid! - videó

Megyénkben idén eddig, a szén-monoxid mérgezés miatt hatszor kellett beavatkozniuk a hivatásos tűzoltóknak. A baj elkerülhető.

Ebben az évben hatszor kellett beavatkozniuk Győr-Moson-Sopron megye hivatásos tűzoltó egységeinek szén-monoxid mérgezés miatt. 5 esetben Győr térségéből érkeztek a jelzések, egy esetben a soproni hivatásos tűzoltó egységeket riasztották, ahol a szén-monoxid koncentrációt érzékeltek a levegőben, a gázkoncentráció mérő bejelzett. Az esetek során 9 fő lett rosszul, őket a mentők minden esetben kórházba szállították – hangzott el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság keddi sajtótájékoztatóján.

A szén-monoxid-mérgezést legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gázzal működő vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okoz. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat.

Videó: Oxygen Hírügynökség


A szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt. A szén-monoxid már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletveszés. Ha indokolatlan fejfájás, szédülés, émelygés, alsó végtagi bénulás, kis mozgásra szapora létvétel, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleli az ember, szén-monoxid-mérgezésre lehet gyanakodni. A gázkészüléket azonnal el kell zárni, és ki kell szellőztetni a lakást. Tiszta levegőn a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik.

A védekezés egyik legfontosabb biztosítéka a szén-monoxid-érzékelő, ugyanis a színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gázt az ember nem érzi.
A szén-monoxid-érzékelők közül az EN 50291:2001-es szabványnak megfelelő készüléket kell választani, azt fejmagasságban célszerű a helyiségekben felszerelni, és mindenképpen a kezelési útmutató előírásai alapján javasolt használni.

A fűtési időszakban a tűzesetek megelőzése érdekében nem szabad megfeledkezni a szilárd tüzelésű berendezésekről sem. Éghető anyagokat, berendezési tárgyakat, tüzelőanyagot, újságpapírt a fűtőberendezés és a hozzá kapcsolódó füstelvezető csövek közelében nem szabad elhelyezni. Figyelni kell arra is, hogy a kazánok vízkör elmenő, és visszatérő szelepe a fűtés alkalmával nyitva legyen.

Áramszünet esetén a keringető szivattyú nem működik, ilyenkor a tüzelést nem szabad folytatni, a parazsat el kell távolítani a kazánból. Ha elmegyünk otthonról, ne rakjuk meg a kazánt, mert ha áramszünet lesz, a keringetés megszűntével a víz felforr a kazánban, és az felhasadhat, felrobbanhat. A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő kazánok, kandallók, kályhák nyílt égésterűek, tehát a működéshez szükséges oxigént a környezetükből nyerik, ezért fontos, hogy mindig legyen a tökéletes égéshez elegendő levegő, fontos a rendszeres szellőztetés.


Az égéstermék-elvezetők felülvizsgálatát kéményseprők végezik el. Őket munkájukban akadályozni nem szabad. Ha a tulajdonos a helyszínre történő bejutást, vagy a munka akadálytalan elvégzését, ismételt szabályszerű értesítés ellenére akadályozza, a szolgáltató köteles az első fokú tűzvédelmi hatóságot írásban értesíteni. A tűzvédelmi hatóság jogszabályban meghatározott szankciót alkalmazhat.

Egyre többen térnek át a szilárd tüzelésű fűtőberendezésekre. Ezért érdemes tudni, ha nem megfelelően kiszáradt fával fűtenek a lakók, akár három hét alatt képes eltömődni a kémény. Ez a lerakódott korom vagy szurokréteg bármikor be tud gyulladni és koromégéshez, kéménytűzhöz vezethet.

Az idei év statisztikai adatait tekintve, megyénkben 31 esetben riasztották a tűzoltókat kéménytűzhöz. Optimális esetben az égéstermék a kéményen keresztül távozik, azonban ha nem megfelelő a kémény kialakítása, vagy elmarad annak tisztítása a füstgázok egyre feljebb haladva lehűlnek és lecsapódnak a kémény falán.

A korom 480 Celsius fokot elérve izzani, égni kezd, és bekövetkezik a kéménytűz. A kéményben az izzás, égés során a hőmérséklet akár az 1000 Celsius fokot is elérheti. Ebben az esetben az első teendő, hogy a tűzoltóságot haladéktalanul értesítsék, és a tüzelőberendezés szellőzőnyílásait lezárják, majd a kémény felületéről minden éghető anyagot – képet, terítőt, falburkoló anyagot – azonnal el kell távolítani, és a kéményt teljes hosszában, egészen a padlásig ellenőrizni kell. Semmi esetben ne kezdjék meg az oltást vízzel, mert a kémény széthasad.

Vegyes tüzelésű fűtőberendezések: A szén-, fa-, vagy vegyes tüzelésű fűtőberendezéseket, kályhákat, tűzhelyeket, kandallókat csak aprított fával, papírral, illetve a kereskedelemben kapható alágyújtóssal gyújtsuk be. A kályha alatt és előtt mindig legyen olyan nem éghető anyagú tálca (pl. acéllemez), amely nagyobb a tűztér ajtajánál, nyílásánál.

Olajkályha: Csak kihűlt kályha tartályába szabad olajat tölteni. A kályha alatti tálca olaj és egyéb éghető anyagú szennyeződéstől mentes legyen. Begyújtáshoz ne használjunk benzint.

PB- és vezetékes gázüzemű fűtőberendezések: A gázvezeték csatlakozási pontjainak szivárgásáról könnyen meggyőződhetünk, ha szappanos vízzel kenjük be (SEMMI ESETRE SEM NYÍLT LÁNGGAL), mert a kiáramló gáz hatására buborékok keletkeznek. Ha a lakásban gázszagot érzünk, akkor azonnal szellőztessünk és zárjuk el a vezetékes, illetve a PB gázpalack csapját, ilyenkor nem szabad elektromos eszközt bekapcsolni, vagy nyílt lángot használni. A gázkészülékeket minden évben ajánlatos ellenőriztetni a fűtési szezon kezdete előtt, amit csak szakemberrel szabad elvégeztetni, aki felelősséget is tud vállalni érte. A gázkészülékek felülvizsgálatát pedig 5 évenként kell arra feljogosított szakemberrel elvégeztetni.

Elektromos fűtőtest: Az elektromos fűtőtestet közvetlenül a fali konnektorba kell csatlakoztatni, tilos hosszabbítót használni. Ne takarjuk le még száradó ruhával sem.

A szakemberek kérik a lakosságot, hogy ne fogjanak hozzá a kémények házilagos – különböző tisztítócsomagok megvásárlásával – kitakarításához, ezt mindig bízzák szakemberre.

Olvasóink írták

  • 3. ninaanna 2012. november 28. 14:52
    „Csak gázszerelő mestert hivok akinek van gázszerelői igazolványa mert igy nyugodt vagyok. A szélhámos Rablo szerelőkből elegem van,akinek végzetsége sincs olyanok hirdetik magukat gázszerelőként. Ajánlom minden kinek hogy csakigazolvánnyal rendelkezőt hivjon, és biztonságban éerezheti magát.”
  • 2. Mankapunka 2012. november 28. 00:45
    „Látjátok,a hülye panelban ennek nincs nagy esélye.”
  • 1. orion1 2012. november 27. 23:31
    „Nejlonzsákot húztam a motorom kipofogójára, és mikor megtellt, beleraktam a szénmonoxid érzékelőm, de nem jelzett semmit. Múltkor a garázsban járattam a kocsim egy fél órát, ott sem jelzett semmit. Tudom a füst nem egyenlő a szénmonoxiddal, de azért illett volna jeleznie... Vajon ezeket az érzékelőket letesztelik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több az influenzás - videó

Nézze meg az influenza helyzetről késztült videós összefoglalót! Tovább olvasom