Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Ne legyen szemetes a megye: TeSzedd akció 2012-ben is!

A tavalyi évben az EDU-VIZIG működési területén, Győr-Moson-Sopron megye, valamint Komárom-Esztergom megye településein, összesen mintegy 6400 önkéntes, mintegy 81.600 kg szemetet szedett össze, amit 13, az akcióhoz önként csatlakozott hulladékszállítással, kezeléssel foglalkozó szakcég szállította el ártalmatlanításra.

2011-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szervezésében május 21-én megvalósult akciónapon, országszerte közel 2000 helyszínen, 160.000 önkéntes, 2000 tonna illegálisan elhagyott hulladékot gyűjtött össze.

A tavalyi évben az EDU-VIZIG működési területén, Győr-Moson-Sopron megye, valamint Komárom-Esztergom megye településein, összesen mintegy 6400 önkéntes, mintegy 81.600 kg szemetet szedett össze, amit 13, az akcióhoz önként csatlakozott hulladékszállítással, kezeléssel foglalkozó szakcég szállította el ártalmatlanításra.
A tapasztalatok birtokában és az akció környezetvédelmi és társadalmi fontosságát még jobban kihangsúlyozva idén is megszervezzük a "TeSzedd"akciót, ebben az évben a belterületek megtisztítására koncentrálva.

Az EDU-VIZIG működési területén ez ideig közel 40 hulladékgyűjtési helyszínt jelölt ki, ahová az önkéntesek csatlakozhatnak. A helyszínek Győr, Mosonmagyaróvár, Sopron, Csorna, Tata, Komárom, Esztergom, Tát és további településeken, valamint azok vonzáskörzeteikben lesznek. Ezeken a helyszíneken az Igazgatóság dolgozói fogják koordinálni, segíteni az önkéntes csoportokat.

Az idei akció mottója "Összefogás a tiszta Magyarországért", amelyet a VM Környezetügyért Felelős Államtitkársága és a Belügyminisztérium szervez. A június 2-i akciónap szakmai lebonyolításához, szükséges eszközeihez és kommunikációjához az anyagi kereteket az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség biztosítja.

Országszerte idén is a vízügyi igazgatóságok a szervezés fő koordinátorai, erősödvén az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) szervezett hálózatának segítségével.

Mint azt a tavalyi esztendőben is tették, idén is a Köztisztasági Egyesülés hulladékgazdálkodási szolgáltatásokat nyújtó cégei gondoskodnak az összefogó honfitársaink által – kizárólag az akciónapra gyártott, felismerhető zsákokba – összegyűjtött hulladék szakszerű elszállításáról és ártalmatlanításáról.

Területünkön az összegyűjtött hulladék elszállításában és ártalmatlanításában további szakcégek is részt vesznek. Az akció helyszínei idén elsősorban a szállító járművekkel könnyen megközelíthető belterületeken lesznek.

A Teszedd akció szervezésében az EDU-VIZIG szorosan együttműködik a
Nemzeti Környezetügyi Intézet Észak-dunántúli Kirendeltségével, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, valamint a Győr-Moson-Sopron, és a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetséggel.

Aki a hulladékgyűjtésben részt szeretne venni, annak a www.teszedd.hu honlapon kell regisztrálnia. A jelentkezők a regisztrációt követően kapnak majd tájékoztatást a további tudnivalókról.

Találkozzunk június 2-án, szombaton! Fogjunk össze a tiszta Magyarországért!


Olvasóink írták

 • 3. knifemaster 2012. május 24. 22:16
  „2. anuvuk 2012.05.23. 19:26
  Én meg az általánosítókat...de vastagon.”
 • 2. anuvuk 2012. május 23. 19:26
  „Dohányosok kizárva, a szemétmagot elszórják, az meg "kikel" és sokká, naggyá nő!!!
  A dohányosokat kötelezném a közmunkára!!”
 • 1. ktl 2012. május 23. 17:47
  „Miért én szedjem azt amit más dobott el?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezreket várnak szemétgyűjtésre

A megyében ötvennégy helyszínen több mint háromezren gyűjtötték tavaly a szemetet a regionális… Tovább olvasom