Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Naprakész UV-sugárzás-előrejelzés - Már kellene a napernyő

Magyarország - Csak széles karimájú kalapban, napszemüvegben, érzékenyebbek napernyő alatt tartózkodjanak a szabadban – mindez nem nyári jó tanács. Már a napokban mért UV-sugárzás is ilyen mértékű óvatosságra int régiónkban.

Már most kellene napernyő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ettől az évtől új UV-riasztási rendszert vezetett be. Huszonnégy órás előrejelzéssel, különösen erős sugárzás esetén minden lehetséges módon próbálja figyelmeztetni az embereket a veszélyre és az óvintézkedésekre.

A www.met.hu, a www.napsugarzas.hu  és a www.voroskereszt.hu honlapokon szeptember 30-ig nyomon követhető a hazánkat érő UV-sugárzás. A Kisalföld figyelemmel kísérte az e heti adatokat és megdöbbenve tapasztalta, hogy már ezekben a napokban erős volt a minősítés régiónkban. Bár a skálának ez csak a közepe (a gyenge, a mérsékelt és a nagyon erős, illetve extrém között), a szakemberek szerint már ilyen mértékű sugárzás mellett is szükség van napszemüvegre, kalapra, napernyőre.

Tóth Nikolett a győri Aranyparton élvezte a májusi napsütést. Ahogy az ajánlott, napszemüvegben, kalapban és naptejjel felszerelkezve.
Tóth Nikolett a győri Aranyparton élvezte a májusi napsütést. Ahogy az ajánlott, napszemüvegben, kalapban és naptejjel felszerelkezve.


Riasztanak is: Őszig naprakész UV-sugárzás-előrejelzés az interneten

A napfürdőzésre 25 percnél több nem is javasolt, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyerekeknek pedig még ennél is kevesebb. Aki többet volt szabadban, meg is érezte: lepirult az arca, a nyaka. Az ultraibolya sugárzás erősségét UV-index jelöli. Idén a szakemberek a hazai viszonyoknak megfelelően módosították a korábbi kategóriákat. A riasztást 7,5-es, nagyon erős értéknél adják ki. Az extrém a 8 feletti érték. Ilyen esetben egyáltalán nem szabadna napra menni.

A sugárzással kapcsolatos honlapok sok fontos információval szolgálnak. Megcáfolják azokat a tévhiteket, amelyek szerint árnyékban biztonságban vagyunk, nem lehet leégni felhős időben és vízben. Az sem igaz, hogy ha megszakítjuk a napozást, elkerülhetjük a kellemetlen utóhatásokat: az UV-sugárzás hatása ugyanis összeadódik a nap folyamán. Becslések szerint életünk során az összes UV-sugárzás körülbelül 80 százalékát 18 éves korunk előtt kapjuk. A gyerekeket azért is kell különösen védeni, mert a rájuk jutó UV-sugárzás többszöröse a felnőtteket érő sugárzásnak.

A naptejek mindegyike véd a sugárzástól
Bőrünk megpirulását és károsodását az ultraibolya sugárzás idézi elő. Az UV-A felelős a bőr barnulásáért és a bőr öregedésében is szerepet játszik. Az UV-B hólyagos bőrégést okozhat, és a bőrrákkal is összefüggésbe hozható. Ma a legtöbb Magyarországon kapható naptej védelmet ad mindegyikkel szemben. A készítmények dobozán található faktorszám azt mutatja meg, hogy hányszorosára növeli a bőr védekezőképességét. A melegérzetet a napból érkező infravörös sugárzás okozza. 1995 óta mérnek hazánkban ultraibolya sugárzást. Tavaly május 1. és szeptember 30. között 39 alkalommal adott ki riasztást az OMSZ. Ez a korábbi évek adatainál magasabb volt.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott Pince Napok borkóstolóval

Győr-Moson-Sopron - Immár harmadik alkalommal rendezik meg pünkösdkor a Nyitott Pince Napokat. A… Tovább olvasom