Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Napraforgóügy: Lemondtak pénzükről a gazdák

Győr-Moson-Sopron - Várhatóan még ebben a hónapban elsőfokú ítélet születhet az úgynevezett napraforgóügyben. A vád szerint Faller Ákos vállalkozó 290 millió forinttal károsította meg a gazdákat.

290 millió forinttal károsították meg a termelőket

Egy közel három éve tartó büntetőügy érhet véget első fokon még ebben a hónapban. Az előzményekhez 2004 őszéig kell visszamennünk, amikor négy mezőgazdasági vállalkozás, valamint számos magánszemély összesen több ezer tonna napraforgót adott el egy győri T+P Kft-nek. Innen az áru a kapuvári Agrokapuhoz került, akik továbbértékesítették az ugyancsak győri Lamterra Bt.-nek. Ennek az ügyvezetője, Faller Ákos aztán egy osztrák érdekeltségű céggel kötött üzletet és a napraforgót kiszállították az országból.

Az ügyvezető bizonyíthatóan felvette a napraforgóért járó pénzt, azonban „elfelejtette" kifizetni az eladókat. Az ügyben büntetőeljárás indult, igaz, a gyanúsított, Faller Ákos külföldre távozott.

A károsultak egyre kevésbé bíznak abban, hogy megkapják az eladott napraforgóért járó pénzüket. Felvételünkön Kákonyi Tibor, Homor Antal, valamint Hadarits Kálmán. Fotó: Magasi Dávid
A károsultak egyre kevésbé bíznak abban, hogy megkapják az eladott napraforgóért járó pénzüket. Felvételünkön Kákonyi Tibor, Homor Antal, valamint Hadarits Kálmán. Fotó: Magasi Dávid

Faller Ákost 2005 nyarán Németországban fogták el és előzetes letartóztatásba helyezték. A törvény szerint a gyanúsított három évnél hosszabb ideig nem tartható fogva. Így, amennyiben augusztus elsejéig nem születik elsőfokú ítélet, szabadlábra kell helyezni.

– Az ügyben várhatóan egy hónapon belül meghozza az elsőfokú ítéletet a megyei bíróság – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Becher Rezsőné, a bíróság elnöke. – Az okozott kár értéke kettőszázkilencvenmillió forint, a gyanúsítottnak tizenöt vádpontban terhére rótt nagyrészt csalás, sikkasztás bűntette miatt kell felelnie. A kiszabható legmagasabb szabadságvesztés a legsúlyosabb bűncselekményre tíz év. Az elmúlt időszakban a megyei bíróság tizenegy tárgyalási napot tartott és jelenleg is folyik a tanúk és szakértők meghallgatása.

Az ügyben tehát várhatóan ítélet születik, ám ettől a gazdák még nem jutnak a pénzükhöz. Az ügyvezető ugyan előkerült, de a pénz eltűnt.

A nagylózsi Növény Kft. költségvetéséből 32 millió forint hiányzik.
 – Már csak az igazságszolgáltatásban bízhatunk – mondta el Hadarits Kálmán, a kft. egyik ügyvezetője. – Hitelt kellett felvennünk 2005-ben, hogy működőképes maradjon a cég. A sokkot még mindig nem hevertük ki. Hozzánk hasonlóan nehéz helyzetbe kerültek a nagylózsi, a sopronkövesdi, az ebergőci és a röjtökmuzsaji megkárosított családok is.

Olvasóink írták

 • 7. matriné 2008. június 09. 10:07
  „Kedves "pan.cser"! A "Magyarok Nyilai" azaz a "4"-es hozzászóló vajon honnan vette a szövegelését? Vajon idézte a Talmudot vagy csupán kitaláció és nem is gigaz? Ön biztosan trudja, kérem írja meg! Ha igaz és a valóság, akkor minek kellene moderálni? Ha a Bibliából idézne, akkor is moderálni kellene? Főleg , ha a mai valósághoz is van köze? természetesen, ha nem igazak a sorai az az Ö dolga , még, ha bosszantó is!”
 • 6. c1 2008. június 08. 12:06
  „4
  Job lenének a muszláémok?
  Különben nem vagyok zsidó.”
 • 5. pan.cser 2008. június 08. 08:43
  „A 4-nek! Nagy b...m vagy te. A rajtam állna úgy kimoderálnálak mint a szél. Ostoba, nem is tudom milyen jelzőket lehet használni az ilyen beírásokra. Mindenesetre az alant leírt sorok moderátorért kiálltanak, nemzetünk szégyene az ilyen.”
 • 4. MAGYAROK NYILAI 2008. június 08. 00:40
  „A talmudban levan irva a zsido ellophatja a goj ( nem zsido vagyonat,mindenet).A felvasarlok 90%-a zsido mindenutt a vilagon. Ott ultek az aranybanyak bejaratai elott mindenutt a vilagon,es felvasaroltak szarert-hugyert a banyaszoktol az aranyat,amit a szerencsetlen emberek szallasra-elelemre koltottek ,ami szinten a zsidok kezeltek.uGYANEZ TORTENIK NALUNK SZINTE MINDENHOL.A MEGTERMELT JAVAKAT FELVASAROLJAAK POTOM PENZERT !!!!!!!!!! AMIT EZEK BUSAS HASZONNAL ELADNAK MASHOL ( MAS ORSZAGBAN).DE SOK KI SE FOG FIZETNI BENETEKET,MERT A ZSIDO VALLASBAN LEVAN IRVA HOGY UGY SZIPOLYOZD KI A GOJT (AKI NEM ZSIDO)AHOGY CSAK TUDOD,ES NEM KELL NEKI BUNTUDATANAK LENNI.TIPORD ,GYALAZD AGOJT,MERT O ALLAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ADD TOVABB!!!!!!!!!!”
 • 3. pan.cser 2008. június 07. 20:20
  „Óvatosnak kell lenni, a szerződéseket a termelők a T&P KFT-vel kötötték. Végül is az nem fizetett a termelőknek. Ők nem néztek utána, mi a helyzet. A napraforgót ők is eladhatták volna az osztrák feldolgozóknak, de nem tudni miért választották ezt az utat. A pénz vajon hol van, mert valahol megvan. A pasas egyedül ezt a disznóságot nem tudja elkövetni.”
 • 2. csabi7105 2008. június 07. 08:57
  „Sajnos ehhez az is hozzá tartozna, hogy mennyiért veszik meg a termelőtől a terményt vagy bármit és mennyibe kerül mire a bolt polcán megtalálni. Ezeken is sok kupec meggazdagodik, aki talán nem is látja az árut.”
 • 1. matriné 2008. június 07. 08:03
  „Igy szokott ez lenni Magyaroszágon! A termelőtől az áruját elviszik és nem fizetik ki! Sőt a mai vezéreink közt vannak, akik ezt tudják legjobban és a gazdák a termelők képükbe vigyorognak! Vajon mennyi "hajdú-bét" társaság müködi ebben az Országban? Éa mikor jön a menetrendszerinti "madárinfolenza" ami viszi a gazdáktól számolatlanúl és mérés nélkül az állataikkal a vagyonukat! Hányan vetnek véget az életüknek a kifosztásuik miatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetés közben lett rosszul - meghalt a sofőr

Győr - A rendőrségi vizsgálat elsődleges megállapítása szerint, pénteken egy 59 éves férfi… Tovább olvasom