Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Naponta három megmentett élet a győri állatmenhelyen

Több mint 1200 állat köszönhette sorsa jobbra fordulását a győri menhelynek tavaly. Ez naponta három élet. Megkínzott kutyáké, elgázolt macskáké, sérült, beteg madaraké, sünöké vagy épp nyulaké.
A Győri Állatmenhely akár a megye túlsó felébe is autót küld egy sérült állatért és befogadja a megyehatáron túlról érkező árvákat. Az otthonban a 282 férőhelyen 987 kutyáról és 232 cicáról gondoskodtak tavaly és több mint 3 ezer nem kívánt kölyök megszületését előzték meg azzal, hogy 267 állatot ivartalanítottak.

A menhelyet fenntartó Emberek az Állatokért Alapítvány a napokban értékelte a 2014-es évet. Nagy Péter, a menhely vezetője a Kisalföldnek azt mondta: egy, legfeljebb két szabad helynél több még sosem volt egyszerre. Azok is hamar beteltek, mert a győri gyepmesteri telepről folyamatosan veszik át a kutyákat. A legfőbb probléma, hogy az óriási túlterheltség miatt nem tudnak mindenkinek azonnal segíteni, előfordul, hogy az állatok sürgősségi sorrendben várólistára kerülnek.

Hála a pályázatoknak és az adományoknak, a menhelyen fejleszteni is sikerült tavaly. A fő kennelépület körül út és térburkolat épült, a tetőszerkezetet pedig átalakították, nagyméretű bevilágítókkal é
Hála a pályázatoknak és az adományoknak, a menhelyen fejleszteni is sikerült tavaly. A fő kennelépület körül út és térburkolat épült, a tetőszerkezetet pedig átalakították, nagyméretű bevilágítókkal és szellőztetőkkel bővítették. Emellett korszerűsítették az épületek világító- és elektromos rendszerét.


A cicamentés tavaly már egész lakossági mozgalommá nőtte ki magát. Önkéntesek segítségével derítik fel az utcán élő kolóniákat, aztán befogják és ivartalanítják őket. A szelídeket örökbe adják, a barátságtalan macskákat pedig visszaengedik.

A menhelyre gyakran kerültek balesetet szenvedett, beteg állatok. Kutyák, macskák, akikre műtét várt, mert elgázolták őket és eltört valamelyik csontjuk, esetleg tüdőgyulladással, gerincsérvvel, kullancsfertőzéssel, vércukorproblémákkal vagy bélelzáródással küzdöttek.

A hatóságok az eljárások során lefoglalt állatokat bízzák a menhely gondjaira, évente öt-tíz eset fordul elő. Tavaly jellemzően elkobzott kutyák érkeztek, akiket gazdáik merő gonoszságból kínoztak. Ilyenkor nemcsak a testi, de a lelki sebek begyógyítása is az önkéntesekre vár...
A menhelyre a nyugdíjas, nagycsaládos, beteg vagy hajléktalan állattartók is számíthattak. Egy-egy élelmiszer-, gyógyszeradomány, esetleg gyógykezelés mindig sokat jelentett az egyébként szerető, gondoskodó rászorulóknak, akik az egyik akcióban például hőszigetelt kutyaházakra is pályázhattak.

Sok helyen felbukkantak

A menhely, ahol lehetett, jelen volt a város életében. Jótékonysági gyűjtést szervezett családoknak, vendégül látta a gyermekotthon lakóit, és egy sor saját rendezvényen népszerűsítette a felelős állattartást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liptai Claudia is belenyalt az aranyérmes rábapatonai Tutti sós-diós karamell fagyijába

A Tutti sós-diós karamell fagylaltja aranyérmes lett az Év Fagylaltja versenyen. Tovább olvasom