Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Napóleon-érmék és plüssjáték a liciten

Dohos pince és tömött páncélszekrény őrzi a Győrben talált tárgyakat. A legértékesebb darab, amely valaha ide került, egy arany ékszereket és Napóleon-érméket rejtő dobozka volt. Amire a becsületes megtaláló nem tart igényt, elárverezik. Hamarosan meghirdetik a licitet.

Kellner Béláné 1976 óta kezeli a talált tárgyakat. A győri önkormányzat közigazgatási osztályának főmunkatársát meredek lépcsősoron követjük az okmányiroda alagsorában rejtőző helyiségbe.

– Három hónap, ennyi ideig őrizzük meg az azonosíthatatlan tulajdonú, közterületen talált tárgyakat – mutat körbe Kellner Béláné a porlepte kerékpárok, motorok, utazótáskák, hátizsákok sokaságán.

Ha a becsületes megtaláló ezután igényt tart rá, egy évig használatba, aztán örökbe kapja. Már 123 tárgynál tartunk, tavaly összesen volt 154.
Nap mint nap bukkannak olvasóink egy-egy elhagyott értékre, s szép számmal akadnak olyanok is, akik elveszítenek valamit. SMS-rovatunk arról tanúskodik, hogy sokan nem tudják, hol kezdjék a keresgélést. A talált tárgyak kezelését egy majdnem fél évszázada született kormányrendelet a helyileg illetékes jegyzők hatáskörébe utalja. De mit is kezdenek a települések a gazdátlan dolgokkal?

– Lassan újra meghirdetjük a licitet, a kikiáltási árakat szakértő határozza meg. A legutóbbi árverésre meglepően sokan jöttek szerte a megyéből. Több mint száz tárgy szerepelt a lajstromban, köztük ruha, aranyozott ezüstgyűrű, feszítővas, villáskulcs, napernyő. A legdrágább tétel egy Simson motor volt, a kikiáltási áron, 15 ezer forintért kelt el. Még egy sárga plüssbárány is gazdára talált a maga 200 forintjáért. Emlékszem egy Nokia mobilra, a meghirdetett 5 ezerre még 10 ezret rátettek a licitálók. Összesen több mint 160 ezer forint folyt be, kifizettük a szakértőt, a többi pénzt pedig átadtuk az államkincstárnak. A maradék tárgy a hajléktalanszállóra került.

– Harminc éve minden talált tárgy hozzám kerül – folytatja a főelőadó. – Régen több biciklit és ékszert hoztak be, utóbbi elvétve, ha akad mostanában. Annál inkább telefon és iratok. Kulcsból mindig többet keresnek, mint amennyit találnak. A legértékesebb darabot – de ez már sok-sok éve volt – egy győri Baross úti pince rejtette, arany ékszerekkel és Napóleon-érmékkel. Az épület felújításán dolgozó munkások akadtak rá. Az aranyat eladtuk, az érméket pedig azóta a múzeum őrzi. Minden idekerült tárgynak megvan a maga kalandos története. De nem tudnak mesélni...

D. Pusztai Andrea

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma középiskolások

Győr - A győri, Győr környéki roma kisebbségi önkormányzatok és a Vocational Academy összefogásának… Tovább olvasom