Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Napkollektor a jövőért

Gazdaság - Ha kiruccanunk egy kicsit Ausztriába, a házak tetején gyakran találkozhatunk napkollektorral. De mi is az a napkollektor? Milyen előnye és hátránya van ennek az új fűtési módszernek?

A napkollektor a környező országok kedvelt fűtési módszere. Egy négyszemélyes család körülbelül 4500 liter fűtőolajat fogyaszt évente egy rosszul szigetelt családi házban. Ez az új technológia akár 85 százalékkal csökkentheti az energiaköltségeket. A napenergiából, pelletfűtésből és hőszivattyúból nyert hőenergia tehát egyrészt csökkenti az olaj- és gázfüggőséget, valamint csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és így védi az éghajlatot. Fontos, hogy a napkollektor-beruházásokban kettéválasszuk a kis- és nagyfogyasztókat. Vannak olyan napkollektorgyártók, akik már tetőbe süllyesztett kollektorokat szerelnek fel, ami úgy látszik, mintha tetőablakok lennének. Szakemberek szerint érdemes az újonnan épülő há-zaknál figyelemmel lenni a kollektorokkal való beruházásra, hisz építkezés esetében nagy mennyiségű cserepet is meg lehet spórolni a kollektorokkal.


A napkollektorokat a tetőre vagy a tetőbe építik be. Csőrendszerük egy bojlerrel van összekötve. A csövekben egy szivattyú keringeti a fagyállót, amely a napkollektor hatására felmelegszik, és ez biztosítja a fő energiát. Elsődleges célja a melegvíz-ellátás, de kitűnően alkalmas fűtésrásegítésre is. A termikus napenergia-létesítmények a nap sugarait víz felmelegítésére használják fel. Éves átlagban a meleg vízhez szükséges energia 60 százalékát, nyáron 100 százalékát szolgáltatja a napenergia. A nagyobb naphőlétesítmények ezenkívül tavasszal és ősszel támogatják a szobák fűtését, és egy energiahatékony házban a fűtési energia negyven százalékát szolgáltatják. A létesítményeket (a déli tájolás az ideális!) egy délnyugati vagy délkeleti fekvésű, nem árnyékos tetőn vagy homlokzaton kell elhelyezni. Ez a felszerelés egyik alapkövetelménye.

Hazánkban a napsugárzás intenzitása az éghajlati értékeknek megfelelően jól tervezhető értékek között van. És ha feltesszük a kérdést, hogy Magyarországon süt-e annyit nap, akkor a válasz igen. A kollektorok kiépítése és üzembe helyezése mindössze két napot vesz igénybe. A napkollektorok használata jelentős környezetvédő szereppel bír.

Mire jó még a napkollektor?

A napkollektorok kitűnően alkalmasak külső medencék felmelegítésére is, amellyel nyári feleslegenergiát tudunk hasznosítani. Egy pluszkészülék beszerelésével a fűtés mellett a hűtést kis kivitelezhetjük a napkollektorok segítségével, így nyáron a napkollektor átveheti a légkondicionáló szerepét. A kiépítést külön javasolják családi házakra, és külön kis-, illetve nagyüzemek esetén. A szakértők javaslata szerint új ház esetén érdemes már a ház tervrajzának megalkotásakor számolni a napkollektorral. Egyelőre Magyarországon elenyésző számban veszik igénybe, de nagy jövő előtt áll a napenergia-hasznosítás! Érdemes olyan házaknál alkalmazni a kollektorokat, ahol padló- vagy falfűtés van, hisz erre elegendő a 40–45 fokos felmelegítés, míg a radiátoroknál 75–80 fokot kell produkálni.

Magyarországon Győr-Moson-Sopron megyében használják a legtöbben a nap energiáját, köszönhetően az osztrák határnak elsősorban.

Mire számíthatunk

Előny:

– energiaköltség nagymértékű csökkentése,
– sok gyártó 10 éves garanciát vállal a termékre,
– környezettudatos működés,
– hosszabb távon anyagi megtérülés.

Hátrány:

– relatív hosszú megtérülési idő (családi házak esetében tizenöt év, cégek, nagyüzemek esetében három év),
– 2–3 évente felülvizsgálatot igényel.

A Kisalföld építészkönyve már megrendelhető! A könyvből az energiatakarékos épületekről, a napkollektorokról, valamint más, minden építőt és építtetőt foglalkoztató kérdésekről is bővebben olvashatnak! Megrendelhető: 96/80-504-504-es zöldszámon.

Olvasóink írták

  • 1. énhát 2008. március 03. 19:09
    „Amíg államilag kompenzálják a gázos utcafűtést, addig sajnos 20-25 évvel kell számolni a megtérülési időt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Az István, a király határeset`

Győr - Többen visszakérték a jegyük árát a szombati „István, a király" előadás kezdete előtt,… Tovább olvasom