Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Napi 7500 forint a VIP ápolási szoba

Győr - Átadták a győri Petz-kórház első emelt szintű (köznyelven VIP) osztályát a győri Zrínyi utcai telephely ápolási részlegén. A kilenc kétágyas kórterembe beutaló nélkül bárki bekerülhet, aki kifizeti a 7500 forintos napidíjat.
Már az ápolók egyenruhája is más (bordó színű) a győri kórház első VIP-osztályán, amelyet nem az aktív részlegen, hanem az ápolási osztályon alakítottak ki. A kilenc kétágyas szoba mindegyikében van fürdőszoba, de a szolgáltatások között szerepel még a szociális ügyintézés (rokkantosítás, házi betegápolással kapcsolatos ügyintézés), a kiegészítő szolgáltatások igénybevételének szervezése (fodrász, pedikűrös); internetcsatlakozás, kábeltévé, illetve vallásgyakorlási lehetőség szervezése. A beteg egyénre szabott étrendet kap dietetikus tanácsadó segítségével, ezenfelül pedig ingyenes ingajárat jár neki a kórház telephelyei között. Mindezért napi 7500 forintot kell fizetnie. Ezt az összeget jogszabályok alapján határozta meg a győri Petz-kórház vezetése.

Ezen az ápolási részlegen a szobához fürdőhelyiség és tévé is jár; a betegekre pedig a nap 24 órájában legalább két ápoló vigyáz. Fotó: Krizsán Csaba

Az első VIP-osztályt csütörtökön mutatták be a sajtónak (akkor adta át az ÁNTSZ is a működéshez szükséges engedélyt), mostantól bárki jelentkezhet, aki fizetni tudja a nevezett összeget. Az osztályon bármely szakmai profilhoz tartozó beteg kérheti az elhelyezését (a fertőző betegség nyilvánvalóan kivétel), a felvételhez beutaló nem szükséges, s jelentkezési sorrendben lehet bejutni. Információ az osztályvezetőtől kérhető a 70/451-1279-es mobilszámon, vagy e-mailben az emeltszintu@petz.gyor.hu címen.

Kérdésünkre dr. Varga Gábor, a kórház főigazgatója elmondta, közel hatmillió forintba került az osztály felújítása; ez az intézmény saját vállalkozása volt, s nyilván úgy számolnak, hogy lesz igény az emelt szintű szolgáltatásra. Számításaik szerint 60 százalékos kihasználtság mellett már rentábilis a „VIP" ápolási osztály fenntartása. A főigazgató azt is leszögezte, hogy ez nem szociális intézmény, azért is szerepel a „betegellátás" szó az osztály nevében.

Fotó: Krizsán Csaba

Naponta legalább két ápoló jut éjjel-nappal a 18 betegre, akik addig maradhatnak, amíg a térítési díjat fizetni tudják. A Zrínyi utcai részleg több másik (aktív ellátást biztosító) osztályát már év közben áthelyezték a Vasvári Pál utcai központba; az üressé váló szárnyakat – Varga doktor szavai szerint – nem kívánják plázásítani, hanem továbbra is a betegellátás szolgálatába állítanák. Ha az első VIP-osztály üzemeltetése rentábilisnak, sőt, gazdaságosnak bizonyul, akkor nyilvánvalóan máshol is nyithatnak hasonlót a Zrínyi utcában.

dr. Varga Gábor

A sajtótájékoztatón az első félév eredményeiről is beszámolt a főigazgató: a kórház adóssága jelenleg 1,3 milliárd forint, de stabil, a beszállítóinak biztos fizető intézménynek számít. Dr. Varga Gábor a közelmúlt nagy vihart kavart esetével kapcsolatban elmondta: az ittasság gyanújába keveredett orvos fegyelmi ügye elkezdődött, a feladatra kinevezett biztosnak kétszer 15 napja van arra, hogy határozatot hozzon.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. kalács 2008. július 18. 20:39
  „sziasztok!
  úgy olvasom, sokféle megközelítés létezik a témára, egyik-másik vélemény abból adódik, hogy nem pontos az info az osztályról.
  Az osztály teljes egészében OEP finanszírozás nélkül működik!!! Ezért a hotelszolgáltatást, az ápolást és a kiegészítő szolgáltatásokat a betegnek kell megfizetnie, ha igényli ezt a fajta ellátást. Ebből adódik a térítési díj.
  A szemészetről vagy fülészetről stb. idekerülő betegek aktív ellátást, állandó szakorvosi felügyletet már nem igényelnek, de esteleg a pár nap múlva esedékes kontrollvizsgálatig az emelt szintű osztályon kérik elhelyezésüket mert vagy messzebb laknak, vagy otthonukban a körülmények nem alkalmasak a lábadozásra (egyedülállók, stb.).
  Jó megoldás lehet az idős szülőkkel élőknek az, hogy a nyaralásuk alatt biztonságban tudhatják szeretteiket.
  Ezt hivatott az osztály biztosítani.”
 • 46. load 2008. július 16. 00:36
  „Lucifer,
  Nem nagy dolog, csak el kellene felejteni az évtizedes beidegződéseket.
  A világon sok ezer kórház működik ilyen szisztémával és erre Magyarországon is van számos pozitiv példa.
  A VIP részleg meg az OEP finanszírozáson túli extra bevételt jelent.
  Bevételt, ami a magyar egészségügyben eddig csak hálapénz formájában volt jelen.”
 • 45. Lucifer 2008. július 15. 22:04
  „load!
  Ön kívülállóként csak a külsőségeket látja,ezért nem látja a különbséget.Persze ,sötétben minden tehén fekete...
  Ha kicsit jobban belelátna a dolgoba,látná,hogy minden osztálynak megvannak a sajátos ,speciális diagnosztikai és terápiás eszközei,gyógyszerei,koncepcióik,ami nem ugyanazok egy szemészeten,sebészeten,ortopédián etc.
  Ezek a spec. eszközök drága mulatságok,amiket kigazdálkodni ,szervizelni,pótolni...még az adott osztálynak is nehéz.
  A VIP részlegbe hiába nyomnak a betegek napi 7500 HuF-t/fő,attól még nem fog erre telni.Sem arra,hogy minden műszakban spec. sazkorvos és satknővér kerüljön egy-egy beteg mellé.Azt pedig lássuk be:baj esetén messze van a Magyar úti kórház...
  Természetesen mindezen aggályaim az általam is idézett mondattal kapcsolatosak.
  Nem vonatkoznak arra az esetre,amikor a dolgozó ember beadja egy kicsit a szenilis mamit,hogy kipihenje magát...
  Mert egy akutan nem beteg (csak unatkozó ,vagy "láb alatt lévő" ) ember ellátása nem igényel szakosodott tudást.Egy beteg emberé viszont igen,attól függően,hogy a betegsége milyen szakterületre tartozik.”
 • 44. load 2008. július 15. 00:37
  „43. Lucifer
  Ha benézünk egy szemészeti, vagy fülészeti kórterembe valószínű csak a betegeken látjuk, hogy hol vagyunk, mert egyik helyen a füleken van kötés, a másikban meg a szemeken.
  Maguk a kórtermek nem különböznek.
  A jól működő költséghatékony kórházakban a szakellátás a műtőkhöz és a rendelőkhöz kapcsolódik és nem a kórtermekhez.
  A magyar kórházakban az ágykihasználtság - a látszólagos zsúfoltság ellenére - nagyon alacsony, 70% körüli.
  Az osztályokhoz kapcsolt kórtermek esetében gyakran előfordul, hogy az egyes osztályokon az ágyak fele üres, egy másik osztályra viszont nem tudnak beteget felvenni hely hiány miatt.
  Ezért nyugaton, de a magyarországi magán kórházakban is általános gyakorlat, hogy kórtermek nem az osztályokhoz vannak rendelve, hanem közös használatúak, mégis minden orvos és ápoló megtalálja a saját betegeit.
  Miért ne működne ez megfelelően a VIP kórtermek esetében is?”
 • 43. Lucifer 2008. július 14. 19:00
  „K.SZ.
  Az ismerőse valószínűleg odakinn is arra az osztályra megy gyógyulni,ahová a betegségével tartozik.
  Tehát ha a szemével van gond ,szemészetre,ha a fülével,akkor fülészetre.Mert ott speciálisan megkapja azt,amit kell.Szakmailag itt is,csak a körítés más.
  De a VIP-részlegnek nem szakmai specialitása semmi.Az ott dolgozó nővér nem szaknővér ebből vagy abból,illetve ha mégis,akkor sincs meg az ilyen-olyan szakfelszerelés a számára.
  De el lehet dönteni,ha önnek fontosabb az internet,mint a szakellátás,akkor menjen VIP-re...
  (de ennyi pénzből inkább menjen Ausztriába,szakellátásért...)”
 • 42. Goldmund 2008. július 14. 14:59
  „Nyilván ahány ember, annyiféle gondolkodásmód. Én a gyógyító jellegű ellátásból igényelném a maximumot, és hozzá egy tiszta WC-t és fürdőszobát (felőlem lehet akár a folyosó végén, másokkal közösen). Nekem semmi több nem kéne! És azt gondolom, a TB-járulékomat költsék erre. A kábeltévét, internetet, pedikűröst stb. meg napi 7500 Ft-ért megváltom, ha akarom (nem fogom akarni).
  Nyilván van, aki másképp gondolkodik, ő majd megfizeti a VIP-kórtermet. Ilyen értelemben jó ötletnek tartom a kezdeményezést és bízom benne, hogy ennek bevétele segít a kórházat működőképessé tenni.”
 • 41. aTibi 2008. július 14. 09:46
  „Teljesen felesleges!
  Ha amit egyesek hiányolnak( a hozzá szólásban) és rendesen megkapná a beteg nem lenne miről beszélni.
  DE, mivel nem adják,---hogy ilyeneket tudjanak létrehozni.
  Igen is elég lenne amit befizetünk. Azok költik el akiknek érdeke,hogy minél több pénzük legyen. BÁRMI ÁRON!

  Nézzetek utána kik találták ki a VIP-et/nem csak korházban/ ....Holt tenger partján szép az élet!”
 • 40. K.Sz. 2008. július 14. 08:31
  „Szerintem meg igenis legyen VIP osztály.Nem hinném,hogy az elfekvőből mennének oda.És azt sem,hogy akinek szemműtétje lesz,és VIP-re fizet be,annak rosszabb ellátása lesz,mint annak,aki a szemészeti osztályra megy.Az egyenlősdi a múlté.Egy ismerősöm itt él,de betegnek Ausztriába megy.("Olyan nincs,hogy a kórházba nekem kelljen törülközőt vinni!"-mondja)Miért ne lehetne a betegnek tévé meg internet?És miért kell irigyelni,ha valaki ezt meg tudja fizetni?Igenis legyen minden osztályon,épületben VIP részleg,ahol fizessen,aki tud.Napi 7500 Ft egyébként hónapokra vetítve sojkra rúg,de néhány napot azért nem kevesen megengedhetnek maguknak,és én ebben semmi rosszat nem látok.Nem ettől hatalmas az OEP vezetők fizetése és nem ettől van rossz helyzetben az egészségügy.Ennek inkább örülni kellene,nem óbégatni fölötte,mert majd ha a sok "bölcs"hozzászóló beteg lesz,esetleg ő is úgy gondolja,hogy nem olyan sok az a napi 7500 Ft.”
 • 39. Goldmund 2008. július 13. 22:10
  „Nem vagyok benne biztos, hogy jobban jár, aki ott fekszik. Ha pl. lenne egy szemműtétem, én azt szeretném, ha a szemészeten feküdnék, annak az osztálynak az eszközparkja, olyan gyakorlattal bíró nővérek és szakorvosok legyenek a közelemben. Akinek a pedikűrös meg a kábeltévé a fontos, az aligha lehet komoly beteg.
  A vallásgyakorlást meg nem tudom, miért említik, ez mindenhol megoldható (és értelemszerűen nem a kórház nyújtja, hanem az adott felekezet papjai).”
 • 38. TIXE 2008. július 13. 12:40
  „NE AGGODJATOK CSAK NYUGI,AINEK SOK A LÓVÉJA AZ NEM A ZRINYI UT 13 BA JÖN HENTEREGNI!!!!!(TÉBOLYDÁBAN IS ZÖLD ÁGYAK VANNAK ) §§§§§§§§§§§§§!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 37. juszt 2008. július 13. 11:42
  „egy a lényeg akinek pénzecskéje van az többet kap, akinek nincs nyugodjon bele sorsába, de azért megnézném a sokpézüeket is, hogy a pénzükhöz tisztességes úton jutott e hozzá, mert ma itt az teszi el a sok pénzt, aki ...”
 • 36. load 2008. július 12. 18:26
  „vikicicus,
  Ha arra gondolsz, hogy hálapénzzel, akkor meg kell modjam, az aktuális hálapénzes árfolyamok ettől magasabbak.”
 • 35. vikicicus 2008. július 12. 08:34
  „load szerintem te is tudod, bár ha te nem akkor tuti van aki igen!de úgy érzem neked tudnod kéne!”
 • 34. Hmm! 2008. július 11. 17:37
  „Nehéz a kérdésben állást foglalni.A magántőke bevonását sokan elutasítják az állmnak meg nincs.Vagy mégis?Saját vállalkozásban igen.Szerintem ez csak egy megállithatatan folyamat része.Már több egészségügyi központ müködik/kis kórházak/magánkézben.Van rá igény és egyre több lesz. Nem is baj.Aki meg tudja fizetni, igénybe veszi.Szerintem tisztességes adózás esetén/amiben vannak kétségeim/hozzá járulhatnak az egészségügy fejlődéséhez.A sok álságos vélemény az egészség ügyről!/persze a hangoztatók nagy része VIP kórházba kerül szükség esetén/Mindenki tudja ,pénzért ma mindent meg lehet kapni.Szerintem rövidesen arról szól a vita ,hogy csak protekcióval lehet a VIP szobákhoz jutni.Szóval ez a folyamat terjedni fog.Ott lesz a példa előttünk ,hogy milyen legyen az egészségügyi ellátás.Reméljük egyszer, minden kórház VIP lesz.Addig meg ,mi akik nem tudjuk megfízeni , maradunk úgy mint minden másban ,s álmodozunk arról hogy a VIP szoba nélkül is tisztességes ápolásban részesülünk ha betegek leszünk.”
 • 33. load 2008. július 11. 15:51
  „Vikicicus,
  Ha nem tudom megfizetni Hawaii-ra az elsőosztályú repülőjegyet, akkor elmegyek fapadossal Splitbe.
  Ez így működik.
  Azt meg végképp nemértem, hogy a 6,5 millió járulékot nem fizető hogyan fog ESZBO (VIP) ellátásban részesülni. Erre biztosan van valami magyarázatod.”
 • 32. vikicicus 2008. július 11. 15:46
  „nem mintha ez a lényegen bármit is változtatna...”
 • 31. TAR 2008. július 11. 15:32
  „T.vikicicus!!+T. "DOCENS"
  Az osztály pontos neve:
  Emelt Szintű Betegellátó Osztály, és OEP finanszírozás nélkül jött létre.”
 • 30. vikicicus 2008. július 11. 15:22
  „kedves load!
  tudod ezzel csak az a baj, hogy én ezt nem tudom megfizetni, de én megdolgozok a pénzemért, aki pedig megtudja (a többség) ezzel nem büszkélkedhet! mert az 6,5 millió aki nem fizet tb-t, na ők fognak majd a vip-re menni!!!
  az emberek között már mindenhol különbséget tesznek!
  hát pont itt nem kéne!!!”
 • 29. load 2008. július 11. 15:17
  „27. vikicicus
  "...nekem miért nem jár ugyanez???? "
  Neked is jár, ha megfizeted.
  Úgy, ahogy másnak is jár, ha megfizeti.”
 • 28. load 2008. július 11. 15:09
  „26. docens
  Neked is tisztáznod kellene egy-két dolgot.
  Tudod-e, hogy a 10 milliónyi magyarból, csak 3,5 millió fizet TB járulékot, így a maradék 6,5 millió gyógyíttatását is ők állják?
  Tudod-e, hogy ez a 3,5 millió sem "ugyanúgy fizeti a TB-t", mert a magasabb keresetűek többet, az alacsonyabb keresetűek százalékosan kevesebbet fizetnek.
  Tudod-e, hogy a napi 7.500 Ft. VIP díj a kórház bevétele, és ezt az általános gyógyítás feltételeinek javítására fordíthatja. Ezért a te érdeked is. hogy a kórháznak minél több VIP betege legyen.
  Tudod-e, hogy nem csak a VIP kórteremben lehet meggyógyulni?
  Tudod-e, hogy a kapitalizmus így működik? A ki többet, jobbat akar, annak ezt meg kell fizetnie.
  Miért volt jobb az, amikor a főorvos úr hálapénzes boríték ellenében biztosított VIP ellátást a betegeinek?
  Annak a borítéknak a tartalmából a kórház semmit nem látott.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új burkolat a Pálffy sétányon

Győr - Térkő borítja ezentúl a Pálffy utcai parkolók melletti szigetet. A fák alatt padok várják… Tovább olvasom