Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Napfényből nyert energia Pannonhalmán

Újabb jelentős energetikai beruházást adtak át tegnap a pannonhalmi bencés főapátságban: 267 napelemmel megtermelik az egész épületkomplexum éves energiaszükségletének tíz százalékát.


A fűtést biztosító, két éve átadott biomasszaüzem tetejére 141, a Viator étterem és borbárra 126 napelem került. A 71 millió forintos összköltségű beruházásra 42 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrást nyert az apátság.

A napelempark fontosságát és eredményességét Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára a helyszínen méltatta.

Várszegi Asztrik főapát Assisi Szent Ferenc Naphimnuszával dicsőítette azt az örök és ragyogó energiaforrást, ami évszázadok óta fényességét adja a Földnek. Kiemelte, azzal, hogy az ember a szolgálatába állította a Napot, a teremtő és a teremtett világ egyensúlyának a visszaállításával felelősen tekinthet a jövőbe.

Az apátság lépésről lépésre történő környezetvédő és energiatakarékos beruházásai részei annak az értékteremtő és szemléletformáló feladatnak, amit ezer éve követnek.

A 21 napos sikeres próbaidő adatait figyelembe véve, a napelemekkel a főapátság épületegyüttesének 10 százalékos villamosenergia-szükségletét tudják kitermelni, ami 30 családi ház éves szükségletének felel meg. Jelenlegi árral számolva ez évi 3,2 millió forint éves megtakarítás a villanyszámlán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tragédia után hazatért Pérre a Cobra 15

Egy sajnálatos tragédia után került el Pérről az SZD 36 Cobra 15-ös vitorlázó repülőgép, melyet sokáig a Győri Repülőklub használt. Tovább olvasom