Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

˝Nálunk is titkos vízátadásokat emlegettek˝

Székely László korábbi dunai kormánybiztos nem érti, miért hangoztatnak botrányt a szlovákoknak átadott ˝szigetközi˝ munkaanyag miatt.

˝Olyan, mint ha visszaléptünk volna az időben: korábban bennünket is támadtak, titkos vízátadásokat emlegetve˝ – mondta.

˝Ez a vita csupán vihar egy kanál vízben˝ – mondta Székely László, aki 1998 és 2002 között az Orbán-kormány dunai kormánybiztosa volt. ˝Ilyen munkaanyagok cseréje a magyar és szlovák bizottságok között folyamatosan történt, emiatt sem értem egyes szervezetek felháborodását˝ – tette hozzá.

˝Hosszú évek teltek el kézzelfogható eredmény nélkül Bős–Nagymaros ügyében, három évig még kormánymeghatalmazottunk sem volt. 2002-ben úgy éreztem, hogy ezzel a megoldással fél éven belül megegyezhettünk volna a szlovákokkal, ám közbejött nálunk a kormányváltás. A két ország viszonya azóta látványosan romlott˝ – mondta.

˝Úgy érzem, mintha visszaléptünk volna nyolc évet az időben: annak idején mi is kaptunk hasonló támadásokat, ˝titkos vízátadásokat˝ emlegetve. Nem hiszem, hogy botrányosnak lehetne nevezni a mostani munkaanyagcserét sem˝ – erősítette meg Székely László.

˝Most tudomásom szerint hat szigetközi rehabilitációs javaslatról folyik a polémia. Továbbra is tartom, hogy a mi meanderezős, a folyó kanyargósítását megcélzó javaslatunk a legjobb megoldás. Biztosítaná a mellékágak és a főág közötti kapcsolatot, s az Öreg-Duna hajózható lenne. A mederbe helyezett műtárgyak a vízbe süllyesztve a felszínről láthatatlanok lettek volna, tájesztétikailag összefüggő vízfelülettel számoltunk˝ – mondta. Érdekesség: a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület térségben elfogadott, ám a fővárosi zöldek által támadott javaslata is mobil fenékküszöbökkel számol. 

Portálunk azt kérdezte a volt dunai kormánybiztostól: tizennyolc év után érdemes-e még abban reménykednünk, hogy a vízhozam felét átadják a szlovákok? ˝A hágai ítéletből ez következik˝ – mondta. ˝Mégis: van ennek realitása?˝ – kérdeztük. ˝Igen, ha hihetünk a nemzetközi jog érvényének. A fele víz bennünket illet. A meanderező megoldás 45 százalékos vízhozammal megoldható lett volna. Ez nem számolt a part bedózerolásával: szerény, kis beavatkozásra lett volna szükség. Évente 1–2 kanyart alakítottunk volna ki, s a folyóra bíztuk volna a munka egy részét˝ – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. SZIGETKOZI 2010. március 16. 03:20
    „Nem nagy a tolongás hozzászólás tekintetében. Pedig kellene vele foglalkozni, vagyis feltenni a kérdést : az elmúlt 8 évben miért nem hallotunk a meanderezős megoldásról. Talán mert túl kevés benne a fenékküszöb, ami a könnyű és gyors "nagylóvé"-hozjutás fontos segédeszköze. No meg aztán ott van a rendszeres javítás lehetősége, ami mint tudjuk "áldozatokkal jár". (Meg további lóvéval.) A vízhozam feléhez való jogunkat a hágai-ítélet monja ki, ami tudtommal 1997- ben történt, tehát nem 18 éve. Persze egy jog csak akkor ér valamit, ha érvényesítik. Mi, vagyis az eddigi kormányaink semmit nem tettek ennek érdekében. Legutóbb a Lisszaboni Szerződés ratifikálásakor kellett volna "kibótolni", hasonlóan mint a csehek tették a benesi-dekrétumok ügyében.Meg kell várnunk egy hasonló alkalmat, de ehhez kell majd egy "tökös" magyar kormány is. Addig azonban minden fórumon (például a most készülő tervekben is ) az 50 % vízhozamhoz való jogunkból kell kiindulni, ezt kell hangoztatni minden fórumon, teli torokból. (Ceterum censeo..)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltörték a kriptát, felbolygatták a sírt Győrben

Az egyik koporsót is összetörték s értékek után kutattak azok az ismeretlenek, akik felnyitották a… Tovább olvasom