Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nagytakarítás Gönyűn

Csaknem 300 zsák szemetet gyűjtöttek össze a gönyűiek azon a nagytakarításon, melyet az önkormányzat szervezett.
A településen már hagyomány, hogy minden évben megtisztítják a falut és a Gönyűt átszelő 1-es számú főút környékét a szeméttől. Sajnos van belőle bőven: a Pest felé tartó átutazók az összes környező erdőfoltot „beterítették"; Törzsök Gyula gönyűi polgármester szerint a zugszemét kilencven százaléka nem a helyiektől kerül az erdőbe.

Hétvégén hat helyi civil szervezet közel 130 önkéntese vonult az erdőbe és a Duna-partra, hogy megtisztítsa a falut a szeméttől, a vöröskeresztesektől a nyugdíjasklubon át a szülői munkaközösség tagjaiig. Munkájukat nehezítette a nemrég levonult árvíz, amely nemcsak újabb hulladékokat hozott, de megrongálta például a két éve elkészült parti játszóteret is.

A félnapos szemétszedés végül jó hangulatú programmá alakult; az önkormányzat biztosította a frissítőt, délben pedig a sportpályát rendbe tevő helyi horgászklub látta vendégül az önkénteseket.

– Külön öröm, hogy sokan családostul jöttek, hozták a gyerekeiket is, akikben már most kialakul az a szemlélet, hogy a lakóhelyünkre, a természet értékeire vigyázni kell – mondta az akcióról a polgármester, aki idén erélyesen fellép az illegálisan szemetelőkkel szemben: azokban az esetekben – körülbelül 3–4 ilyen akad –, ahol bizonyítható, hogy ki az elhagyott szemét gazdája, például egy-egy megcímzett borítékból vagy csekkszelvényből, az önkormányzat eljárást indít környezetszennyezés miatt. Keresik azt a szemetelőt is, aki hatalmas zsákokban selejtes műanyag alkatrészeket „felejtett" az erdőszélen; róla azt gyanítják, hogy a PEZ-gyárnak szállító győri műanyagüzem egyik bedolgozója, azonosítani azonban nem lesz egyszerű az illetőt, hiszen csak Gönyűn legalább tízen dolgoznak az érintett cégnek.

A takarítás közben érdekes „leletek" is előkerültek, többek között az a valószínűleg bűncselekményből származó dosszié, amely egy fiatalember összes iratát rejtette a személyi igazolványtól a tajkártyán át a jogosítványig.

Az össznépi szemétszedéssel egy időben parkosított is a település: négyszáz facsemetét, nyír-, nyár-, hárs- és platánfát ültettek el a helyiek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramütés: milliós bírságok

A munkabiztonsági felügyelőség befejezte az E.ON győri telephelyén történt halálos áramütés körülményeinek vizsgálatát. Bebizonyosodott, hogy nem a 39 éves áldozat hibázott; munkáltatója és az áramszolgáltató együttesen több hibát is elkövetett, ezért milliós büntetésre számíthatnak. Tovább olvasom