Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Nagyseggű, rózsaszín óriástyúk totyogott Győr sétálóutcáján - fotók, videó

"Itt valami csirke mászkál föl-alá. Komolyan" - mondta fülünk hallatára egy ifjú hölgy a Megyeháza előtti téren. S tényleg így volt: egy jól megtermett óriástyúk korzózott a belvárosban.


Nos, a nem mindennapi, Városháza tértől induló akciót az szolgáltatta, hogy Welfarm Haszonállatvédő Világszervezet Közhasznú Alapítvány így próbálta felhívni az emberek figyelmét a tojásokon szereplő kódok jelentéséről, jelentőségéről.

"Ha a tojásos dobozon 3-as szám található - ami az állattartás módját jelzi -, akkor ezek a tojások olyan tyúkoktól származnak, akik kis túlzással egy A/4-es lapnyi területen élik le rövid életüket" - magyarázta portálunknak Pencz Levente, a Welfarm igazgatója.

Nagyseggű, rózsaszín óriástyúk totyogott Győrben. Fotók: Cseh Róbert

"Az európai fogyasztók nyomására és az egyértelmű tudományos bizonyítékok eredményeképpen az Európai Unió 2012. január 1-től betiltotta a tojótyúkok hagyományos ketreces tartását.

Ennek következményeként a tojásokon kötelezően jelölt 3-as szám már csak az úgynevezett feljavított ketrecekből származó tojásokon lesz jogszerűen feltüntethető, vagyis az esetlegesen előállított hagyományos ketreces tojás forgalmazása illegálissá válik" - folytatta Pencz Levente.

"A nemzetközi állatvédő mozgalom eddigi legnagyobb sikere a hagyományos ketreces tojótyúktartás betiltása.

Ez az intézkedés százmilliónyi állat életét befolyásolja pozitívan, és az első jelentős mérföldkő egy állatbarát, fenntartható gazdálkodás felé.

A támogató fogyasztói magatartás azt mutatja, hogy az állatoknak szenvedést okozó, kegyetlen termelési módok a társadalom számára elfogadhatatlanok és nincs helyük a mai európai élelmiszer-termelésben" - zárta szavait Pencz Levente, a Welfarm Alapítvány igazgatója.

A tanulság tehát rövid, jól jegyezzék meg: csak boldog tyúk tojását vásárolják meg ezentúl!


Boldog tyúk egy francia biogazdaság területén - fotó: Welfarm Alapítvány.
Boldog tyúk egy francia biogazdaság területén - fotó: Welfarm Alapítvány.

Olvasóink írták

 • 13. welfarm.alapítvány 2011. október 05. 17:41
  „@mz77: A fejavított ketrec egy kicsivel nagyobb teret és egy ülőrudat biztosít a tojótyúkok számára, valamint porfürdőzési lehetőséget.
  @Madarász: Jók a megfigyelései, ugyanis ez egy intenzív gazdálkodásból mentett, "letojt" tyúk. A francia PMAF alapítvány farmján készült a kép, ahol először láthatott napfényt az állat.
  @nasi12: A Welfarm Alapítvány támogatja a magyar háztáji gazdálkodásokat , továbbá céljaink közé tartozik a nagyüzemekkel való együttműködés az állatok jólétét növelő intézkedések érdekében.”
 • 12. zopika02 2011. október 05. 10:21
  „Mennyibe került ez a projekt nekünk adófizetőknek ? Menjenek el inkább dolgozni az alapítvány munkatársai.”
 • 11. pappe 2011. október 05. 10:17
  „Egyébként a címben szereplő szót a legtöbb fórumon azonnal moderálják! Esetleg csak a s.gg formában engedik megjelenni. Erről ennyit.”
 • 10. Madarász 2011. október 05. 09:39
  „Egyébként az a "boldog tyúk" elég sápadt jószág, látszik a taraján, hogy életében most lát először napfényt. Ahogy meg a lány fogja a combjánál, lehet, hogy sántítani fog, ha leteszi.

  Egyébként ezt szeretem a külföldi állatvédőkben, hogy úgy harcolnak, tüntetnek bizonyos dolgok ellen, hogy azt sem tudják, hogy mi fán terem.
  Nemrég jártunk Sacilében a madárfesztiválon, ott is megjelentek a lelkes állatvédők, skandálva, hogy a "madár olyan, mint az ember és ki kell engedni a kalitkából" mindezt zászlókat lengetve a madarak ketrecei között, amivel halálra rémítették őket és azok törték magukat. Néhánynak sikerült is egy-két ketrecből kiengedni madarat. Ezek a szerencsétlen kis apróságok ezzel halálra lettek ítélve, nem találnak élelmet, nem tudják, hogy a ragadozótól félni kell, ha életben maradnak és netán szaporodni kezdenek, azzal visszafordíthatatlanul károsítják a helyi faunát. Ez kb. olyan, mintha valaki kivinné a kutyáját az erdőbe, hogy éljen boldogan és szabadon.

  Visszatérve a tyúkokra: a boldog tyúk taraja élénk piros, tollazata sima és fényes, a képen látható viszont közel sem ilyen. Ha boldog tyúkot akartak volna fényképezni, akkor nem kellett volna elmenni Franciaországig, Győr külterületi részein, vagy a környező falvak valamelyikén is fényképezhettek volna, ugyanis bármelyik kertes házban élő, udvaron kapirgáló tyúk sokkal boldogabb a képen láthatónál.

  Inkább úgy kéne fogalmazni, hogy a mély almon tartott tyúknak sokkal jobb sora van, mint a ketrecben tartottnak, de meg sem közelíti a szabad kifutóval rendelkezők helyzetét.
  A tyúkalkatúaknak, ide értve a fácánt, fürjet is, természetes fényre, térre és porban fürdési lehetőségre van szüksége. Akkor lesznek szépek és egészségesek.
  Szerintem ennek az országnak van akkora területe, hogy minden családi házban lakó család tarthatna baromfit, a falvakból jutna a városok fogyasztására is és ezek igazán szép és egészséges állatoktól származó, ízletes tojások lennének.”
 • 9. pappe 2011. október 05. 08:32
  „Bizony a "segg" szócska igen köznyelvi, szleng kifejezés, mondhatnám úgy is, hogy alpári. Még ha viccesnek is szánták, egy megyei napilap honlapján, főcímben leírni, hát... No comment!”
 • 8. load 2011. október 04. 21:54
  „moderálva offtopic”
 • 7. Hunicum 2011. október 04. 19:40
  „Simán meg lehet különböztetni a baromfi ízét a tartása körülményétől.
  A nagy üzletláncokba már nem is veszek. Főleg, hogy teleinjekciózzák is.”
 • 6. Madarász 2011. október 04. 19:15
  „Na kijavították a csirkét tyúkra. A feljavított ketrec nem lesz taposórácsos, ez elvileg tavaly július 1 óta tilos, ha jól emlékszem 2012 év végéig van haladék.

  Szerencsére ugyanez igaz a fürjekre is, abban igaza van a cikknek, hogy a jelenlegi taposórácsos tartás kemény állatkínzás.”
 • 5. mz77 2011. október 04. 18:05
  „Mi az a "feljavított ketrec" ?”
 • 4. sookie 2011. október 04. 17:48
  „47-48 mp-él mindenki milyen szépen korzózik át a piroson:)”
 • 3. nasi12 2011. október 04. 17:00
  „Remélem, nem megint a négy mancs mesterkedik, és nem a Magyar tojáspiacnak üzennek most hadat, a hazai kacsatenyésztők tönkretétele után.”
 • 2. Plakátmagány 2011. október 04. 15:48
  „De ez a nagy seggű csirke, nem a sima!”
 • 1. Madarász 2011. október 04. 15:29
  „Most komolyan! Miért kell lesüllyedni a bulvárlapok színvonalára?! A nagy s..gű helyett lehetett volna nagy fenekűt is írni. Mellesleg a tojást nem csirke tojja, hanem tyúk, ugyanis a csirke majd fog tojni egyszer, ha tyúk lesz belőle, ha kakas, akkor csak görbét fog tojni, ugyanis a csirke a baromfi kicsinye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszámlálás: a megye a legjobb az interneten

Csaknem nyolcezer lakcímen töltötték ki Győr-Moson-Sopron megyében az interneten a népszámlálási… Tovább olvasom