Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Nagyra nőtt fákat szükséges kivágni az 1-es főút közelében az abdai kerékpárút miatt

Abdán az egyik már meglévő kerékpárút szakaszain magas fákat szükséges kivágni, mivel azok gyökere eddig is sok kárt tett a burkolatban.

Mint arról portálunk beszámolt, a Győr-Abda kerékpárút munkálatai elkezdődtek, s az építésnek már látható nyomai vannak.

Abdán a Kistöltés utca és a Rákóczi utca között több fát is ki kellett vágni az egyik, már korábban meglévő kerékpárút-szakasz felújításának érdekében. A döntés hátteréről Szabó Zsolt polgármestert kérdeztük.

"A fasor gyökerei mostanáig is sok kárt tettek a burkolatban"

"Az épülő kerékpárút két részre bontható: az abdai és a győri közigazgatási területre, melynek határa az egykori virágkertészet bejárata. Mindkét település önmaga pályáztatta meg a munkát és hirdetett nyertest.

Az abdai szakasz önmagában szintén két részből áll: az egyik a meglévő szakaszunk felújítása. A másik az összes többi, amit építeni kell a közigazgatási határunkig.

A már használatban lévő szakasz felújítására nem kaptunk pályázati pénzt, ezt teljes egészében az önkormányzat fedezi.

A kivitelező jelezte, hogy a fasor gyökerei mostanáig sok kárt tettek a burkolatban, s ennek folytatására számítani lehet.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a fasort kivágatja és a burkolattól távolabb újra telepít majd fákat" - kezdte Szabó Zsolt, Abda polgármestere.

Magas fákat kell kivágni az 1-es főút közelében

"A fák kivágására három vállalkozástól kértünk ajánlatot, de a két oldalt futó vezetékek és az 1-es főút közelsége miatt problémásnak találták a feladatot.

A szeptemberi képviselő-testületi ülésen egy helyi vállalkozó kedvezőnek tűnő vállalást tett: a kitermelhető fa ellenében a munkát elvégzi.

A munkát a vállalkozó október 12-én kezdte meg. A szerződés a Rákóczi utca és az autóbuszmegálló közötti szakaszra vonatkozott első körben; ez ugyanis a problémásabb rész.


Fotó: Abdai önkormányzat.
Fotó: Abdai önkormányzat.


A vállalkozó ígéretet kapott arra, hogy amennyiben ezzel a feladattal olyan mértékben halad, hogy abból valószínűsíthető, miszerint hónap végéig még a buszmegálló és a Kistöltés utca közötti szakaszt is ki tudja vágni, úgy arról érdemben tárgyalunk.

Mivel azonban a szerződéskötés, kaució befizetés és a vágás beindulásának körülményei nem bíztattak bennünket ezzel, így a másik szakasz tekintetében a fadöntést megrendelte az önkormányzat.

A szóban forgó feladatra a kerékpárút egyéb szakaszain dolgozó vállalkozó adott kedvező ajánlatot " - folytatta Abda polgármestere.

"A kidöntött fákat az önkormányzat szeretné a rászorulók között kiosztani"

Szabó Zsolt hozzátette: "a kerékpárút új építési szakaszán lévő fákra a Magyar Közút Zrt. fenntartotta magának a jogot, így azok kivágását az építési pályázat nyertese végezteti el, a fákat pedig beszállítják a közútkezelő telephelyére".

"A buszmegálló és a Kistöltés út közötti szakaszon kidöntött fákat az önkormányzat szeretné a rászorulók között kiosztani, lehetőség szerint a helyszínről.

Ennek módja, hogy az igénylők a községházán kitöltenek egy átmeneti segélyt kérő nyomtatványt és kedvező elbírálást követően a helyszínről vihetik el a fát.

A segély igénylésének természetesen vannak feltételei. A helyszínről ki nem osztott fákat pedig az önkormányzat beszállítja, melyeket későbbi időpontban osztunk szét a rászorulók között" - zárta szavait Szabó Zsolt.

Olvasóink írták

 • 12. Goldmund 2012. október 27. 11:44
  „És ki volt az az eszetlen, aki annak idején ilyen közel rakatta a kerékpárutat a fákhoz?”
 • 11. ombi 2012. október 26. 21:31
  „Gyugyu1, köszönöm. Azt hiszem, a 7-es hozzászólásban Bn ugyanezt a hírt linkelte.”
 • 10. gyugyu1 2012. október 26. 08:58
  „6. T. ombi ! A hír forrása 2012 X 25 Blikk főoldal, jobbra lent: Amszterdam..........”
 • 9. vonLichthofen 2012. október 25. 16:43
  „Kivágni ezeket a fákat? Tudod mit vágjatok le!!!

  A fákat zavarja a bicikliút mert ősi gyökerei fölé építették a flasztert!
  A fa az olyan mint egy nép és nemzet /magyar/ ha idegen anyagot telepítenek rá a gyökerére elpusztul.

  Én a fáknak és a Magyar Nemzetnek drukkolok.

  Idézet ´´ Nem oda hell terelni az embereket ahova az utakat ép1tették, hanem oda kell építeni az utakat ahol az emberek járnak´´”
 • 8. ombi 2012. október 25. 16:40
  „Bn: köszönöm!
  Szalmaterítés a bicikliutakon! Mennyivel jobb ötlet, mint a győri, sóval kevert aprószemcsés vágottkő! Pár éve, amikor naivul nem cseréltem ősz végén durva mintás terepgumira, előfordult, hogy egy napon két defektet okoztak a kis lapos, éles kőszemcsék, mire kaptam megfelelő külsőt, közel tucatnyi foltot elhasználtam.
  Remélem, sokat csuklott akkoriban az aprókő kitalálója, de talán az anyukája is.
  http://www.imageshare.web.id/images/eyo74jatuez690usoeot.jpg”
 • 7. bn 2012. október 25. 15:28
  „http://energiaoldal.hu/futott-kerekparutakkal-serkentenek-a-teli-biciklizest-hollandiaban/”
 • 6. ombi 2012. október 25. 12:17
  „Gyugyu1: megkérhetlek, hogy a hozzászólásodban jelzett adatok forrását osszad meg velünk? Köszi!”
 • 5. gyugyu1 2012. október 25. 09:21
  „A kERÉKPÁR ÚT MEGÉPÍTÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ HÍR : Hollandiában az "fűthető kerékpár út megépítését fontolgatják,

  a téli kerékpározás népszerűsítésére ! 1 km költsége / kb 10 mill ft !! /Abda- Győr 227 millió ft !! / Ennyi !!!!”
 • 4. Babybogyo86 2012. október 25. 08:51
  „Az egész nagy kamu...igazat adok előttem szólokhoz... Kiváncsi vagyok, lesz e helyette esetleg ültetve? Vagy csak kaszabolnak és nyesnek, és írtják a természetet, rendbe meg semmi nincs hozva...”
 • 3. reálisan2 2012. október 25. 08:50
  „Az a vállalkozó aki ezt a kedvező ajánlatot tette természetesen képviselő! Szerintem ilyen ajánlatot nagyon sokan tettek volna csak hát a testületi ülésen gyorsan megszavazták!”
 • 2. ATXadmin 2012. október 25. 07:59
  „<moderálva>”
 • 1. Gamma5 2012. október 25. 07:31
  „Szükséges? a fenét! Kifogás! gyönyörűek voltak ezek a fák! sajnálom őket, még ha újakat ültetnek helyettük, azok sosem lesznek ekkorák, bár talán unokánk már óriásinak látják majd őket.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták az Ausztriában körözött furgont a győri rendőrök

A győri rendőrőrs járőrei október 23-án a Kékmadár utcában megtalálták azt a fehér Ford Transit furgont, amit Ausztriában elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban köröztek a szomszédos országban. Tovább olvasom