Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Nagyot fejleszt a Rába

Győr - A három városban – Győrben, Móron és Sárváron – 2600 embert foglalkoztató, tavaly csaknem 60 milliárd forint árbevételt elérő cég két és fél milliárd forintot költ arra, hogy korszerűsítse és bővítse futóműgyártó kapacitását.

Ebből 500 milliót tesz ki az uniós támogatás. A pénzből az informatikai rendszer modernizációjára, az üzleti folyamatok fejlesztésére és az alkalmazottak oktatására is jut.

A helyszínen tekintette meg Balázs Péter külügyminiszter, Ormosy Gábor, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ vezérigazgatója, Balogh József, a regionális fejlesztési tanács elnöke és Borkai Zsolt győri polgármester a Rába európai uniós projektjét csütörtökön délelőtt.

Balázs Péter  külügyminiszter (képünkön jobbról a második) különösen a Rába 7–8 százalékos világpiaci részesedését dicsérte, miután Magyarország súlya a világgazdaságban 1 százalék alatt van. Fotó: H.
Balázs Péter külügyminiszter (képünkön jobbról a második) különösen a Rába 7–8 százalékos világpiaci részesedését dicsérte, miután Magyarország súlya a világgazdaságban 1 százalék alatt van. Fotó: H. Baranyai Edina

Az európai uniós projekt részeként a futóműgyártás alkatrészbázisának és szerelésének technológiai fejlesztése már befejődött, és a végéhez közelít a mellsőtengely-gyártás és -kovácsolás korszerűsítése.

Pintér István elnök-vezérigazgató prezentációjában a Rába jelenét mutatta be. Elmondta, hogy a világ olyan vezető járműgyártóinak és rendszerszállítóinak adják el termékeiket, mint a Scania, a Volvo, a John Deere, a Marmon-Herrington, a Claas, a Suzuki, a GAZ vagy a Kamaz. Futóműgyártásban világpiaci részesedésük 7–8 százalék.

Pintér István jelezte, hogy a megrendelések alapján az elmúlt két hétben a világgazdasági élénkülés jeleit tapasztalják, de még nem tudható, hogy trendfordulóról vagy csupán a nyári leállások utáni újraindulásról van szó. Javaslatokat is tett a miniszternek a gazdasági kilábalásra. Szerinte az államnak a termelő cégek megszilárdítására kellene a hangsúlyt fektetnie, a vállalatokat pedig iparágtól függően eltérően kezelnie, mert ugyanaz a pirula nem használ mindenkinek.

Balázs Péter külügyminiszter elégedetten nyilatkozott a látottakról-hallottakról. Különösen a 7–8 százalékos világpiaci részesedést dicsérte, miután Magyarország súlya a világgazdaságban 1 százalék alatt van. Úgy vélte, ilyen példaértékű fejlesztéseket kell felmutatnunk ahhoz, hogy a következő, 2014-től 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban fennmaradjon a jelenlegi, hazánk számára kedvező támogatási rendszer.

Borkai Zsolt polgármester  tudatta: a Rába több mint kétezer alkalmazottjával a város második legnagyobb vállalata és továbbra is erős bástyája.

Olvasóink írták

  • 2. osztógép 2009. szeptember 05. 11:29
    „a Rába 10x ekkora lehetne, ha nem lopják szét a volt szoci. vezetők...”
  • 1. enzof 2009. szeptember 04. 15:47
    „??...ajha...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnapi túrák: két keréken a Szigetköz szívébe!

Rajtol a Vasárnapi túrák őszi szezonja: szeptember 6-án az első kirándulást kerékpárral a… Tovább olvasom