Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nagyon sok a szegény gyerek

Magyarország - Elméletben ha minden szociális juttatást megvonnának a magyar családoktól, akkor a gyermekek 44 százaléka válna szegénnyé – ez is elhangzott tegnap az UNICEF Magyar Bizottságának konferenciáján, amit a megyeházán tartottak a gyermekek helyzetéről.
Dr. Takács István, az UNICEF magyar bizottságának elnöke a Kisalföldnek elmondta: a világszervezet mércéjével nézve hazánkat nem lehet szegénynek nevezni, hiszen nemzetközi összehasonlításban a gyermekekre jutó napi egy-két dollár jelenti a minimumátlagot. Természetesen efölött járunk és az egyezményes jogok is megfelelően érvényesülnek.

Magyarország ezért az UNICEF számára nem is számít célterületnek, mint például a Balkán-félsziget egy-egy régiója, viszont a bizottságnak feladata felhívni a figyelmet a nyomasztóbb problémákra, így a gyermekszegénységre is.

Tausz Katalin, az ELTE professzora egy-két viszonylag friss adattal próbálta érzékeltetni a magyarországi helyzetet, aláhúzva az alapvetést: a szegénység mértéke csupán attól függ, hogy milyen módszerrel mérjük. De az például beszédes, hogy a 17 éven aluli lakosság 14 százalékánál egyik szülő sem végez rendszeres keresőmunkát, s ez nemcsak anyagi szempontból aggasztó, hanem azért is, mert rossz mintát nyújt a következő nemzedéknek. A szegény sorsú, gyermekes családokat nézve minden negyedik összkomfort nélküli háztartásban tengődik: nincs vécé, fürdőszoba, sokszor folyóvíz sem. Jellemző adat az is, hogy az ezer lélekszám alatti – tehát éppen hogy a leginkább szegénységgel veszélyeztetett – települések egyharmadában van helyben védőnő, s a kisfalvak 97 százalékában nem lehet gyermekorvoshoz fordulni.

Ez rossz közlekedési viszonyok között igen komoly hátrány – állapította meg az ELTE tanszékvezetője. Az elmúlt két-három évben egyébként nem romlott Magyarországon a gyermekszegénységi statisztika, de ma is igaz elméletben az, hogy ha minden szociális támogatást kivonnának a rendszerből (a nyugdíj nem tartozik ide), akkor a felnőttek 30, a gyermekek 44 százaléka jutna szegénysorba. (Számos ilyen transzfert említhetnénk, többségük az államkincstár, illetve az adott önkormányzat hatáskörébe tartozik. Ilyenek: a családi pótlék, a szociális segély, a beiskolázási, az étkezési, a rendkívüli gyermekvédelmi vagy éppen a lakhatás megőrzését szolgáló támogatás.)

Nekik is jár: A jövő generációja most akar gyerekként élni. (Illusztrációnkon a püspökalapi Bátor Attila és Barbara.)Fotó: H. Baranyai Edina
Nekik is jár: A jövő generációja most akar gyerekként élni. (Illusztrációnkon a püspökalapi Bátor Attila és Barbara.)Fotó: H. Baranyai Edina

A konferenciát Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg, Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója beszámolt a szervezet „Gyermekbarát település" című programjáról. Idén ugyanis pályázatot hirdetnek, s azon települések jelentkezését várják, amelyeknél például az aktív diákönkormányzatért vagy éppen a fiatalok hasznos szabadidő-eltöltéséért sokat tettek. Tavasszal írják ki a pályázatot, s év végén díjjal jutalmazzák a nyerteseket. Az UNICEF egyébként több módon támogatja a sikerrel pályázó falvakat, Szakács Imre elmondta: megyénkben Öttevény, Szil és Rábacsécsény így kapott óvodai játékokat.

Bajcs Hajnalka, Tápszentmiklós, Lázi és Románd körjegyzője a Kisalföldnek elmondta: a kistérség nem számít szegénynek, de ez nem vigasz például annak a 7–8 családnak, amelyek feje a válság miatt elveszítette munkahelyét. Sajnos helyben ma már szinte egyáltalán nincs álláslehetőség, az egyetlen menedék: Győr. Az egyik faluban nemrég kellett védelembe venni egy nyolcgyerekes családot, ez azt jelenti, hogy a kicsiket nem emelik ki a környezetükből, viszont egészségüket vagy éppen higiéniai körülményeiket egy gondozó felügyeli hetente. Ez még a jobbik eset, előfordult a három település egyikében, hogy átmeneti gondozás alá kellett helyezni szegény sorsú gyerekeket.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. lali84 2009. február 17. 13:30
  „tisztelt kami 45,osztogép,és kedves barátok: csak mondom jobb nem lesz csak rosszabb..dploma ide vagy oda valakinek sikerül vele jo életet élni valakinek nem, mindegy szerintem.de oszto gép nefeled egyszer hop máskor kop!nem tudhatod holnap mi lesz veled ebbe a mocsok világba!!!de mindenkinek jo életet kivánok!!!”
 • 33. Kami45 2009. február 16. 21:39
  „30. hozzászólás osztógép 2009.02.16. 07:08
  Lehet, hogy van diplomád, de attól még nem kellene nagyképű majom lenni. Tudod, ha valaki szegény, azt még nem kell lenézni, mert lehet, hogy mint ember sokkal több nálad.”
 • 32. comet 2009. február 16. 14:00
  „34. szerencsés vagy. De azért mert még nem érintett meg az élet szele nem kéne lenézned azokat akiket igen.
  Ha valóban diplomás vagy írhatnál úgy is, hogy az átjöjjön az irományodon.
  És ne csak azt nézd ami az orrod előtt van, hanem azt is ami melletted, vagy mögötted.”
 • 31. zotya975 2009. február 16. 11:53
  „Nekem nincs diplomám, csak technikumom, és most küldtek el a munkahelyemről létszámleépítés címen. Ott maradt egy rakás ember, akinek més éretségije sincs, mire mentem az iskolámmal? Ebként meg olvasd el mégegyszer a hsz-emet, a pártiskolát mire írtam. Ismerjük egymást, hogyígy lehülyézel?”
 • 30. osztógép 2009. február 16. 10:35
  „zotya975:
  milyen pártiskola? hülye vagy?
  nekem van diplomám, jó munkahelyem, nem vagyok lusta és nem is élünk szarul....pedig gyerekkoromban én se sok húst láttam...
  ja és nem a segélyre várunk.....meg a már említett sült galambra!”
 • 29. Imcsi 2009. február 16. 09:58
  „Legtöbben csak a jogaikat emlegetik, pedig vannak kötelességek is! Sőt, először a kötelesség, aztán jöhetnek a jogok is! A gyereket fel is kell nevelni, gondoskodni róla (kötelesség), nem csak "megcsinálni" (jog)! A nevelés-gondoskodás pedig nem állami feladat!

  24. zotya975! Nagyszüleink és dédszüleink nem arra építettek, hogy majd a családi pótlékból és egyéb szociális juttatásból neveljük fel a gyerekeket!”
 • 28. kismarti 2009. február 16. 08:58
  „Pop55! A 9. pontoddal NAGYON EGYETÉRTEK! De ez nem igazán kivitelezhető, mert úgye jönnek a gyerekvédők, "a minden gyereket egyforma jogok" illetnek meg című szöveggel, és közben nem veszik észre, hogy pont evégett nem lesznek egyfoma jogaik.”
 • 27. zotya975 2009. február 16. 07:53
  „osztógép! Mire gondolsz? Pártiskolára? A mai középkorú generáció egy része oda járt, ők vannak még mindíg jó pozícióban, pedig ennek nem sok köze van a valódi tudáshoz. Amikor a textiliparban dolgoztam villanyszerelő végzetségű pártiskolát végzett elvtárs volt a főnököm, pedig én textiltechnikumot végeztem. És ez nem a mult rendszerben volt hanem 8-10 éve. Akkor most miről beszélünk? Persze sok embert ismersz, aki kitört a nyomorból, és hányat akinek ez nem sikerült, mert nem tudták pénzelni pölö az albérletet a szülei?”
 • 26. osztógép 2009. február 16. 07:08
  „az hogy szegények a gyerekek, arról a szüleik tehetnek...talán tanulni kellett volna. sok embert ismerek aki önszorgalomból kitört a nyomorból és nem a sült galambot várta a szájába...”
 • 25. BabócsaiEugénia 2009. február 15. 21:58
  „Drága Becsült!
  Ön kiragadta a lényeget! :)) Kérem, ne vegye magára, ami nem Önnek-Önről szól! Nem az egész férfitársadalom ellen léptem fel. :) Mi is lenne velünk Maguk nélkül! :)
  Bizonyára sejti, hogy azon emberekről tettem említést, akik csak "gyártják a gyereket, de se erkölcsi, se szellemi hátteret nem tudhatnak magukénak. Hallott már a családon belüli erőszakról?”
 • 24. Imcsi 2009. február 15. 15:15
  „24. Ha már van gyerek, akkor nincs választási lehetőség! Aki viszont most munkanélküli és gyereket vállal, az felelőtlen! Nem az állam feladata a gyerekeket eltartani, csak segít ebben a szülőknek!

  25. Lehet, hogy annak sem engednék a gyerekvállalást, akinek lenne rá pénze!”
 • 23. nocomment41 2009. február 15. 13:56
  „"A segélyezettek számának megugrásától tartanak az önkormányzatok az újabb Gyurcsány-csomag miatt. A győri alpolgármester azt állítja: a kormány a helyhatóságokat is felhasználná az emberek további megsarcolásához"
  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=258461”
 • 22. tricse 2009. február 15. 13:43
  „imcsi és mi lenne,ha hozzátennénk egy pszichológiai vizsgálatot is? szerintem nem ártana!”
 • 21. zotya975 2009. február 15. 13:42
  „Imcsi! Ebben van igazság, de mit tegyenek azok, akik most vesztik el a munkahelyüket, és már van gyerekük? Amúgy" ha nem tudom eltartani, akkor ne legyen gyerek" nem egészen életszerű, mert ha így gondolkoztak volna nagyszüleink, dédszüleink, akkor eléggé kongana az ürességtől az ország.”
 • 20. Imcsi 2009. február 15. 13:12
  „29.zotya975! Végülis az lenne a lényeg, aki most nem tudná eltartani a gyereket, annak ne is legyen! Akinek nincs (esetleg soha nem is volt) munkahelye, annak ne is legyen gyereke!”
 • 19. bank 2009. február 15. 13:05
  „sajnos azt kell mondanom, hogy a gazdasági válság a munkahellyel rendelkező személyek között is szegénységbe taszított sokakat. a családomban is érezhető. a családok hónapról hónapra élnek, ha tudnak. a hugom pl rendszeresen dolgozik egyedül neveli a gyermekeit. mire kifizeti a befizetni valókat(viz, villany, lakástörlesztő, gyermekek étkeztetése...stb) havi szinten kb 10000Ft-ja marad élelemre. semilyen támogatásra nem jogosult, mivel a gyerektartási díj is jövedelemnek számít... élj meg amiből tudsz. a hitelátválttás nem működik, azt mondták neki kamu az egész. segíteni nem tudunk, mivel mi is hónapról hónapra élünk, hiteleket törlesztünk. ördögi kör igaz? ki taszította az embereket a szegénységbe? a politika résztvevői. ők bezzeg nem tudják milyen érzés így élni. és ahogy a híreket hallgatom még rosszabb lesz. nekünk pórnépnek.”
 • 18. zotya975 2009. február 15. 12:49
  „Kedves Imcsi ! Nem hangzik kegyetlenül, csak nincs értelme, mert ha ma van munkahelyem, az nem jelenti azt, hogy holnap is lesz. Ergo az igazolásnak, hogy el tudom tartani a gyerekem 1-5, vagy 10 év mulva, semmi értelme nincs. Persze lehetne ezzel az erővel azt mondani, hogy csak az csináljon gyereket, akinek van min. 2 szobás tehermentes lakása meg a bankban 10-20 milliója a nem várt eseményekre. Nem tudom, most ezt egy átlegember el tudja-e érni egy élet alatt. Csak ilyen feltételekkel rövid idön bellül drámaian csökkenne a népesség, nem lenne aki termelne, füzetné az adókat, és eltartaná azokat akik már nem tudnak dolgozni.”
 • 17. pancser 2009. február 15. 11:27
  „Kétségtelen, hogy a gazdasági válság a legnagyobb veszély, hogy szegények legyünk és persze az a vezetés, amely 7 év alatt gyalázatosan idáig vezette az országot. Az emberi oldalra szeretném most ráirányítani a figyelmet. A felelőtlen gyermekenemzés a primitívebb emberekre jellemző bőrszín nélkül, ez súlyos teher, elsősorban a gyermekeknek. Ugyanilye felelőtlenek azok aki felrúgják a házasságukat, mit sem törődve, hogy mi lesz ennek a következménye. Kettő szülő több mint egy anyagi értelemben is. Elvált szülők gyermekére, ha a nevelő szülő elveszti munkáját, a szegénységl, a hátrányos helyzet vár. Ilyenkor persze megint segítsen a társadalom, vagyis Ti meg én, akikben több a felelősség. Tudom ezeket a gondokat talán évtizedek alatt meg lehet oldani vagy talán sohasem.”
 • 16. comet 2009. február 15. 10:06
  „az alábbi mondatból a cikk írója kifelejtette a "még" szócskát.
  "Magyarország ezért az UNICEF számára nem is számít célterületnek, mint például a Balkán-félsziget egy-egy régiója, ..."”
 • 15. Becsület 2009. február 15. 10:04
  „Kedves BabócsaiEugénia!
  Köszönöm, hogy ily módon kifakadt a szegénység és férfi társadalom ellen! Ahhoz is ész kell, hogy látván a szeretkezni vágyó ffi.-n nincs óvszer, akkor nem teszem szét a lábam!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább nőtt a migráció

Győr - Mind a vándorlás (migráció), mind a bevándorlás tovább növekedett hazánk területén az elmúlt… Tovább olvasom