Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Nagyok verik a kicsiket iskola után

Egyes iskolákban a nagyobb diákok sportot űznek a kisebbek bántalmazásából.
Egyes iskolákban a nagyobb diákok sportot űznek a kisebbek bántalmazásából, az iskolák pedig tehetetlenül nézik. Ha valaki visszaüt a gyermekét védve, még meg is büntetik. De csoportosan nyomorékká verhetnek bárkit büntetlenül, vagy fogadjunk testőrt? Meddig tart az iskola felelőssége? Meg tudják-e fékezni a diákokat azután, hogy kiléptek az intézmény kapuján? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért? Számos kérdés, amelyre egyre sürgetőbben választ kellene adni. Az SMS az egyik ok, amiért beszélni kell erről a problémáról.

illusztráció
Egy Győr környéki iskolát érint a konkrét panasz. Csak azért nem nevesítjük, mert a helyzet – ahogy az SMS-író óhatatlanul is fogalmazott – sajnos már általános, több helyen is tapasztalható hasonló. Érkeztek s várhatóan érkeznek is még ilyen észrevételek a szerkesztőségbe. Az igazgató mindenesetre megerősítette: valóban gond a gyerekek brutalitása. Nem az iskolában, bár ott is volt példa arra, hogy táskákat, felszereléseket, tolltartókat tönkretettek a nagyobbak, de itt megbüntették a randalírozókat. Az igazi baj akkor kezdődik, amikor kilépnek az intézmény kapuján.

Az iskola egy megoldást tudott elképzelni: csak tíz perccel a busz(ok) érkezése előtt engedte ki a gyerekeket, de ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy egymásnak essenek a diákok. Több községből is az épület előtti megállóba érkeznek a buszok, amelyek ráadásul tömve vannak emberekkel.

Mint sokan mások, ők is kértek, de nem kaptak (plusz) iskolabuszt, vagy legalább olyat, amely nincs zsúfolásig tele a munkából érkezőkkel. Ismertek a járatok is, tudják, honnan, kik jönnek, milyen problémát okoznak, még sincs megoldás. Ha a szülők segítségét kérik, azt kapják vissza, az iskola igenis legyen felelős a diákokért; ha az oktatási intézmény próbálja visszafordítani a kérdést, a válasz az, estig dolgoznak, addig nem tudnak a gyerekekre is vigyázni. A 22-es csapdája.
Itt a megyében kicsivel több mint egy éve egy apa került a helyi hírek középpontjába, amikor felpofozta azt a fiút, akiről azt gondolta, a lányát megverte. Nyilvánvalóan nem ez a megoldás, s a testőr emlegetése (lásd SMS) is túlzás, de a problémáról akkor is szólni kell. Az érintett iskola egyben bízhat, ha az érintettek olvassák ezt a cikket, egy percre talán elgondolkodnak a helyzetükön. A kérdés csak az, hányan ismertek magukra ezekből a sorokból Győrben és környékén...

Győri szakképző iskolából is kapott szerkesztőségünk hasonló jelzést. Ott az egyik fiúra „szálltak rá" a többiek, hogy táskáját rendszerint lekapják a válláról, s hazafelé egy éppen útba eső kukába gyömöszölik. Az esetről a diák – az esetleges retorzió miatt – nem mer szólni, egymást pedig nem, vagy csak elvétve merik megvédeni a gyerekek. Kérdés, meddig még, vagy mi kell ahhoz, hogy az iskola és a diákok megnevezésével napvilágot lásson az eset?

– Sajnos nálunk már súlyos, akár életveszélyes sérüléssel végződő baleset is történhetett volna, ha időben nem lépünk – tájékoztatott Simon Lajosné, a győri Kossuth-iskola igazgatója. – Az egyik alsó tagozatos osztályban ugyanis hatalmas méretű, úgynevezett gerendaszöggel ijesztgette a kisdiák a többieket. Szerencsére időben közbelépett a nevelő és a körzeti rendőrt is értesítettük a történtekről, aki elmagyarázta a gyerekeknek, hogy mindez akár életveszélyes fenyegetést is jelent, ami nagyon súlyos következményekkel járhat.

Az igazgató elmondta még: az egyenruhának, a határozott, rendőri tájékoztatónak mérhetően visszatartó ereje van a kis- és nagyobb diákok körében. Az esetet mind az ominózus osztályban, mind pedig a tantestületben kielemezték, a tanóra közti szünetekben pedig az eddiginél is több ügyeletes tanár figyel arra, hogy hasonló, kirívó eset ne történhessen meg.

Csak az elmúlt fél év sajtótermését visszalapozva írtunk botrányos házibulikról, egy másik faluban a gyerekek által szétszedett buszmegállóról, legutóbb iskolakerülő diákokról. Az országos híreket most vezette az a debreceni iskola, ahol egy 12 éves diákot rendszeresen vertek társai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt éve működik a Fókusz egészségvédő egyesület

Tizenöt éve működik a Fókusz Egészségvédők megyei egyesülete, amelynek győri klubjában az… Tovább olvasom