Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Nagyobb a szánk, mint a gyomrunk

Epe- és gyomorpanaszokat, s valakinek még szívproblémákat is okozott a szilveszteri evészet. A betegek szinte valamennyien férfiak és negyvenöt év felettiek – tudtuk meg dr. Németh Viktor győri háziorvostól.
Nagyobb a szemünk, mint a szánk – mondják akkor, ha a befogadható adag dupláját tesszük a tányérunkra. Az viszont már bajt okozhat, ha a szánk nagyobb, mint a gyomrunk. Az egyszerre elfogyasztott zsíros ételek főleg a negyvenöt év felettiek szervezetét terhelik meg, s a tapasztalat az, hogy szinte kivétel nélkül férfiak látogatják meg ez okból orvosukat, mivel társaságban a nők az evésben, ivásban egyaránt visszafogottabbak.

Dr. Németh Viktor győri háziorvos elmondta: a csaknem ezer környékbeli beteg közül négyen kopogtattak nála újév után. Hárman epepanasz miatt fordultak orvosukhoz, őket helyben el lehetett látni, de egy idősebb férfinél a gyomorrontás szívproblémákat okozott, s a beteg kórházba került. Dr. Németh Viktor szerint a szilveszter mindig ad munkát az orvosoknak, de ez az év kritikusabb volt, mint az előzőek. Többet ettünk volna?

– Főként a negyvenöt év felettieknek kell tudomásul venni, hogy az életfolyamatok lassulásával egyre több emésztési gondot okozhat a nagy mennyiségű étel.

Főként az epével és a hasnyálmiriggyel kapcsolatos bajok fenyegetik a nagyétkűeket.

Különösen kell vigyázni a sérvbetegeknek, mivel nekik bélkizáródást is okozhat egy hasi felpuffadás.

– A bajt mindig az egyszerre elfogyasztott nagy adag, zsíros ételek okozzák, amelyek az ünnepek alatt többször is megkísértik a házról házra járó vendéget. Szerencsésebb lenne eltanulnunk az olaszok étkezési szertartásrendjét: ők több kisfogást esznek, az egyes ételek között pedig nagyokat beszélgetnek. Szokás szerint a háziasszony is az asztalnál eszik, a vendégek megvárják, nem kell sürögnie-forognia csak azért, hogy azonnal tányért cserélhessen. Nekünk is mértéket kellene tartani, s ami még fontos: több időt fordítani a levezető sétára – véli dr. Németh Viktor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színház: hatan pályáznak

Múlt év december végén lejárt a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtási… Tovább olvasom