Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Nagyobb a parlagfű a tavalyinál

Győr-Moson-Sopron - A csapadékos időjárás kedvez a parlagfű növekedésének, ezért már most 20 centivel magasabb, 70 centis az allergén gyomnövény, mint tavaly ilyenkor. A földtulajdonosok, kezelők június 30-ig kaszálhatják le a parlagfüvet következmény nélkül, utána 5 millió forintig terjedő bírsággal sújthatók.
A regionális államigazgatási kollégium „Parlagfű-mentes régióért" megyei albizottsága hétfőn megtartotta első ülését. A megbeszélést követő tájékoztatón dr. Németh Éva, a regionális közigazgatási hivatal vezetője többek között elmondta: tavaly ilyenkor az allergiát okozó gyomnövény 50 centi magas volt, idén már 70 centisre nőtt. Így a virágzása is korábbra várható.

A regionális tisztifőorvos, dr. Paller Judit megjegyezte, a tisztiorvosi szolgálat egyrészt a pollencsapdákat működteti, majd rögzíti az adatokat, s tájékoztatást ad azokról. Ugyanakkor az ÁNTSZ részt a parlagfű kiirtására kiírt pályázatok kezelésében. A régióban idén 2 plusz 1,2 millió forintra lehet pályázni a különböző szervezeteknek, lakóközösségeknek parlagfű-mentesítési céllal. Emellett az önkormányzatokkal közösen összesen 4,2 millió forintot fordítanak majd ismeretterjesztő programokra, megelőzési rendezvényekre.

A regionális munkaügyi központ osztályvezetője, Németh Tamás tájékoztatása szerint a települési önkormányzatok összesen 20 millió forintra pályázhatnak a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos tevékenység, közhasznú munka támogatásához. A munkahelyteremtést is célzó támogatást július elsejétől lehet igényelni, négy hónapos időszakra.

A megyei fő falugazdász, Lillik Mária elöljáróban megjegyezte, a falugazdászok nem hatósági feladatot látnak, de a parlagfüves területek felderítésében részt vesznek, szükség esetén tájékoztatják a lakókat, a gazdákat a fertőzött területekről, illetve felszólítják őket, ha nem végzik el a kaszálást.

A megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság igazgatója, Szabó Gábor elmondta, a tulajdonosok kötelesek ingatlanjukon június 30-ig a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni, majd azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Az igazgató hangsúlyozta: ezt követően a parlagfűvel fertőzött területek a tulajdonos minden előzetes értesítése nélkül közérdekű védekezés keretében lekaszáltathatók. A védekezés költségét, illetve a kiszabott növényvédelmi bírságot azután a tulajdonos köteles megfizetni, vagy az APEH útján adók módjára behajtható.

A mezőgazdasági területeken gazdálkodóknak fontos: a jogszabály szerint a kultúrnövénnyel bevetett területen, ha annak tőszáma „nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám 50 százalékát és a parlagfűvel való felületi borítottság a 30 százalékot meghaladja" szintén elvégeztethető a közérdekű védekezés. Ezért fontos, hogy a termelő a tábla rosszul kelt, gyomos szegélyrészeit időben lekaszálja.

Az Észak-dunántúli vízügyi igazgatóság igazgató-helyettese, Baross Károly elmondta, kétszeri kaszálásra van keretük a töltéseken és az üzemi csatornák mentén. Amennyiben bejelentés érkezik területükön található parlagfűről, azonnal megkezdik a kaszálását.

Idén is él a parlagfűvel kapcsolatos, mobil és vonalas telefonról egyaránt ingyenesen hívható 06-80-204-946-os zöld szám. A bejelentéseket október végéig várják a hatóságok.

Olvasóink írták

 • 2. raffy2 2008. június 24. 20:57
  „na igen,ami nem nem látszik azt nem is teszik olyan sűrűn rendbe.ezért szoktam jelezni az illetékesek felé,ha már akkora a gaz mint én.1-1,5 hónap alatt rendezik is a területet többszöri telefonálásra.”
 • 1. mc 2008. június 23. 21:52
  „Talán először is a Közútkezelő KHT., a legtöbb önkormányzat, azaz azokhoz tartozó területek kezelői, a MÁV pályafenntartó ( pályatest és amit leginkább látunk, azaz nem látunk ; az egyszintű út-vasút kereszteződések) mely intézményekhez a legnagyobb elgazosodott terület tartozik Záhonytól Barcsig, netán Hegyeshalomtól Nagylakig. Biztos velem van a baj, hogy ezek jutnak eszembe a cikkről.
  Talán büntetés helyett egyszer meg kéne mutatni a jó példát, csak aztán figyelmeztetni, azután kitekerni nyakát a renitens állampolgár, telek, kert, gyep, szántó tulajdonosainak. Ott 75, itt 25 % a becsült arány. Vagy aránytalanság.
  Mi, adófizető állampolgárok mikor róhatunk ki bírságot ?
  Már megint félre beszélek. Az a szálka pesze hogy nagyobb, mint a gerenda.- Elnézést a téves felfogásért.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Extrém az UVB sugárzás, nő az ózonkoncentráció

Extrém értékű UVB-sugárzás várható hétfőn, aki teheti, ne tartózkodjon napon 11 és 15 óra között. A… Tovább olvasom