Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Nagyberuházások: Közösségi ház, tornacsarnok, kerékpárút

Abda - Közösségi házat hitelből, tornacsarnokot pályázati pénzből építene Abda. Erről is szó esett azon a tájékoztatón, amit a falu képviselő-testülete tartott nemrégiben négy tervezett nagyberuházásról.
– Fontosnak tartjuk, hogy minél többféle módon kapjanak információkat a helybeliek a faluban tervezett jelentős fejlesztésekről – mondta el az Abdán nemrégiben tartott tájékoztató megszervezésének indokáról Szabó Zsolt polgármester és a négy tervezett nagyberuházás közül először a közösségi házról beszélt. Már négy éve elkészíttette annak terveit az akkori képviselő-testület és többször is próbált az önkormányzat pályázati pénzt szerezni a megvalósításához, de nem járt sikerrel. Mivel nem lenne jó elherdálni az előkészítő munkákra költött összeget, a mostani testület újra napirendre tűzte a településnek ezt a régi vágyát. Mivel nem lát esélyt arra, hogy olyan pályázatot talál, amin támogatást kaphat erre a célra, és olyan tervek állnak rendelkezésére, ami alapján kiírhat közbeszerzési eljárást a kivitelezésre, ezt is akarja tenni.

Látványterv: Így néz(het) majd ki a közösségi ház, kivitelezése még az idén elkezdődhet.
Látványterv: Így néz(het) majd ki a közösségi ház, kivitelezése még az idén elkezdődhet.

Fedett rendezvény-terasszal

Berendezéssel együtt az első tervek szerint a közösségi ház 210 millió forintos beruházást jelentett volna, de ebből a polgármester szerint ésszerűen le lehet faragni és ki lehet hozni a két szinten 760 négyzetméteres épületet 160–170 millióból. Nagy részét az önkormányzatoknak biztosított kedvezményes hitelből fedeznék, hogy elkészülhessen a Szent István és a Dózsa György utca kereszteződésénél, a volt Tüzép-telep helyén a ház, aminek hármas szerepet szánnak. Abba ugyanis nemcsak a 3200 lakosú település polgármesteri hivatala költözhetne át arról a helyről, aminek állaga már erősen megromlott. Lenne egy galériás nagyterem is, amiben ünnepélyes körülményeket kívánó eseményeket szervezhetnek. A jobb szárny pedig a helyi civil szervezetek otthona, bázisa lenne, kisebb irodákkal, büfékonyhával, mozgatható válaszfalakkal tagolható nagyobb teremmel. Ahhoz még hozzányitható lesz a tervek szerint egy szabadtéri rész, a fedett rendezvényterasz.


Ha kell, újra pályáznak

A tornacsarnoknak szintén van elkészült terve, de az még nem olyan, ami alapján kiviteli pályázat kiírható. Az iskolások és más helybeliek sportolási lehetőségét bővítő épület létrehozásához, a mintegy 260 millió forintos beruházáshoz a közoktatási infrastruktúra fejlesztését szolgáló pályázaton akar a falu uniós forrást szerezni. Most a beadott pályamunka elbírálására vár. A polgármester elmondása szerint, ha most nem járnak sikerrel, újra pályáznak, mert erre a célra jövőre és azután is lesz kiírás, pályázati forrás. A csarnokba egyébként 22-szer 42 méteres küzdőteret, négy öltözőt, portát, büfét, szertárt, lelátót terveztek és az iskolából könnyen meg lehetne közelíteni az új épületet.

A tornacsarnok megvalósításához pályázati pénzt szertetnének elnyerni.
A tornacsarnok megvalósításához pályázati pénzt szertetnének elnyerni.


Engedélyekre várva

A kerékpárút tervezéséhez, ami a falut Győrrel kötné össze, hárommillió forintos pályázati támogatás áll rendelkezésre. El is kezdődött a nyomvonal tervezése, miszerint a jelenlegi abdai kerékpárút Győr felőli végén vezetne át a főúton, és a megyeszékhely felé az út bal oldalán haladna. A Rábcán egy új, harmadik hídon mehetnének majd át a biciklisek, és a nyomvonal azután is a főút bal oldalán vezetne a városba, a Kossuth utcára. Az új híd tervei már elkészültek, a nyomvonalhoz azonban hozzá kell igazítani az érintett települések rendezési terveit, ezért jelenleg különböző engedélyekre kell várni. Jó hír, hogy közben viszont a közlekedési hatóság felajánlotta, állami pénzen megvizsgáltatja a jelenleg nem használt, régi abdai hidat. Ha rendbe hozható kerékpárút céljára, ezt megteszi, ha nem, elbontja és átadja a falunak a hídfőket, amiken olcsóbban készülhet új híd. Ez fontos, mert az új híd költségeit Abdának kell állnia, míg a kerékpárút becslések szerinti 280 millió forintos költségét felezheti Győrrel. Természetesen ez is olyan nagyságrendű fejlesztés, amihez pályázati támogatás szükséges.

Látványterv: Így néz(het) majd ki a közösségi ház, kivitelezése még az idén elkezdődhet.
Látványterv: Így néz(het) majd ki a közösségi ház, kivitelezése még az idén elkezdődhet.

A strandfürdő a község negyedik tervezett nagyberuházása, erről is tájékoztatást adott a faluvezető. Ezt ebben a cikkben azért nem részletezzük, mert lapunk február 5-i számában, Abdai strandtervek – a vizek faluja címmel már nagyobb terjedelemben írtunk róla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándoklat gárdistákkal

Negyedszer szerveztek feltámadási menetet a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás… Tovább olvasom