Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Nagyban hasonlít Győr és Bécs parkolási rendszere: csak a Császárváros olcsóbb

Bécs történelmi óvárosában jelenleg olcsóbban lehet parkolni az utcán, mint Győr centrumában. Igaz, a megyeszékhelyen két parkolóház is ingyenes.


Mint arról korábban beszámoltunk, a két győri parkolóházban (Jókai út és Nádor aluljáró melletti) február 1-je óta ingyen hagyhatjuk ott kocsinkat, ám ezért "cserébe" a belvárosi tarifák nagyon megugrottak.

Egészen konkrétan fél óráért 200, egy óráért 410 forintot, másfélért 630, kettőért 860-at, két és félért 1100-at, háromért 1340 forintot dobálhatunk az automatába.

Mindez a centrális díjövezetre vonatkozik; az I-es, a II-es és a III-as díjövezetben 2010. február 1-je után az árak változatlanok maradtak.

Ez azt jelenti, hogy az I-es díjövezetben a félórás alapdíj továbbra is 90 forint, s ez emelkedik félóránként 10 forinttal.

A II-es díjövezetben óránként 100 forintért, a III-as díjövezetben pedig óránként 80 forintért lehet parkolni.
"Nagyban hasonló a parkolási rendszer"

Bécs történelmi városrészében és bizonyos külsőbb kerületekben (4., 9. és 20. kerület teljes egésze, és a 2., 3., és 15. kerület bizonyos részei) nagyban hasonló a parkolási rendszer, mint Győr centrumában.

Az automatáknál és különböző árusító helyeken 30, 60, 90, illetve 120 percre lehet ugyanis parkolójegyet váltani. (Az első 10 perc Bécsben mindenütt ingyenes.)

Ezeknek a tiketteknek az ára 0,6 (piros kártya), 1,2 (kék kártya), 1,8 (zöld kártya) illetve 2,4 (sárga kártya) euró.


Bécs négy parkolókártyája.
Bécs négy parkolókártyája.


Az 1. kerület tarifája Bécs hivatalos portáljáról.
Az 1. kerület tarifája Bécs hivatalos portáljáról.Szavazzon!


Bécsben az utcai parkolás olcsóbb, de a parkolóházak, mélygarázsok nem ingyenesek

A félórás bécsi jegy átszámítva 162 forintba, az egyórás 324 forintba, a másfélórás 486 forintba, míg a kétórás 648 forintba kerül. (Egy eurót 270 forintos árfolyammal számoltunk.)

Győr és Bécs parkolási rendszere között tán a legnagyobb különbség, hogy a Császárvárosban értelemszerűen sokkal több parkolóház fogadja az autósokat, s ezekért fizetni is kell.

Összességében azonban ha parkolóházakat nem vesszük számításba, akkor az utcai parkolás olcsóbb Bécsben történelmi negyedében, mint a megyeszékhely centrumában.


Németh Zoltán: "Kevesebb kocsi forduljon meg a belvárosban, s a vezetők lehetőség szerint olcsóbb vagy ingyenes parkolóhelyeket válasszanak"

A kisalfold.hu megkérdezte Németh Zoltán alpolgármestert arról, hogy tudatosan másolta-e az önkormányzat a bécsi belvárosi modellt, vagy mindez csupán a véletlen számlájára írható?

"Véletlen egybeesésről lehet szó, az önkormányzat a Széchenyi István Egyetem Közlekedés Tanszékének szakmai segítségét kérve elsősorban forgalomtechnikai kérdésként kezelte a belvárosi parkolók ügyét" – kezdte Németh Zoltán.

"Február 1-től az összes fizetős parkoló 10 százalékában, körülbelül 250 helyen emelkedett 40 százalékkal a szolgáltatás díja. Ezzel a lépéssel azt kívántuk elérni, hogy kevesebb kocsi forduljon meg a belvárosban, s a vezetők inkább olcsóbb vagy ingyenes parkolóhelyeket válasszanak. Utóbbiakból a két parkolóházban és rakparton 1700 helyet vehetnek igénybe a vezetők" – folytatta a győri alpolgármester.

Arra a kérdésünkre, hogy az utóbbi hetekben hogyan vizsgázott az új rendszer, Németh Zoltán úgy válaszolt: "az ingyenes parkolóházak egyértelműen beváltak, különösen a Jókai úti, ahol közel 100 százalékos a napi kihasználtság. Így kijelenthetjük, hogy 260 autóval csökkent a belváros leterheltsége.

Mint ahogy az is kimutatható, hogy a legdrágább övezetben rövidebb ideig parkolnak az autósok, nagyobb a körforgás, vagyis egy helyet többen használhatnak". Soproni helyzetkép: a kiemelt zónában egy óra parkolás díja 280 forint 

Sopronban február elsejétől számos utcát vontak be a fizető pakrolás rendszerébe, a mélygarázs közeli területeken pedig drágább lett a díj.

A városban - a kiemelt zónát kivéve - időkorlátozás nélkül lehet parkolni. A kiemelt zónában egy óra parkolás díja 280 forint, míg I. zóna: 220 forint, II. zóna: 155 forint, III. zóna 75 forint. Ünnep- és vasárnap viszont nem kell fizetni.

A mélygarázsban a hét minden napján reggel nyolc és este hat óra között 150 forint az óránkénti fizetendő összeg, éjszaka pedig hetven forint.
                                               P. Horváth László
 


A bécsi parkolóházakat, mélygarázsokat kiválóan meg lehet szemlélni a "Parken in Wien" portálon; az oldalon kerületekre bontva lehetséges keresgélni, s egy-egy parkolóház aktuális tarifái is megtalálhatók.

A Hofburg közelében körülbelül 4 euróba kerül 1 óra a parkolóházakban, míg a külsőbb kerületekben jóval jutányosabb díjakat (3 euró egy napi parkolásért) is ki lehet fogni.


Forrás: Parken in Wien.
Forrás: Parken in Wien.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. antikomcsi 2010. március 15. 14:24
  „szocdem
  Voltam, és nagyságrendekkel drágább parkolni.
  Most a két győri ingyenes parkolóházról ne is beszéljünk.”
 • 40. Tabornok 2010. március 10. 21:01
  „Több, mint 20 éve nyugati áron, vagy drágábban kapunk itthon mindent, keleti fizetések mellett.
  Ki lopta el a hatalmas különbözetet? Szerintem, a politikusok és a jogászok, tisztelet a kivételnek!”
 • 39. szocdem 2010. március 10. 13:10
  „37. mauz 2010.03.10. 09:20

  ".........Összességében biztosan nem olcsóbb a bécsi parkolás."

  Tévedni emberi dolog Tisztelt mauz, csak az a lényeg hogy a tévedés valóban tévedés legyen, ne a Fideszes városvezetés mentegetése..
  Mert ha voltál már Bécsben (és nem vaktába teszel iylen megállapításokat) akkor világos, hogy valóban nagyságrendekkel olcsóbb ott (a világvárosban) parkolni, mint itt Győrben.”
 • 38. szocdem 2010. március 10. 13:07
  „Talán nem bolsi demagógiák alapján kéne megítélni a Bécsi helyzetet - de sajnos erre inden hazánkfia hajlamos.

  Az átlagórabér 10 euro, a parkolá óránként átlag 10 euró.

  Nálunk az átlagbér 500 Ft, a parkolás meg 410 Ft. (ez Euroban is drágább minr bécsben, vásárlóértéken viszont horribilis!!!)

  A bírság tilos parkoláért az átlagos 10 Euro órabérhez képest 11 Euro, postaköltséggel 13.

  Nálunk a bírság a tilos parkolásért az átlagos 500 Ft-os órabérhez képest 4000 Ft.... No comment.

  Erről van szó enbörök! Aki nem érti, az nem is érdemel ennél jobbat mint amiben él.”
 • 37. mauz 2010. március 10. 09:20
  „Még szerencse, hogy Győrt Bécshez hasonlítjuk. Miért nem mindjárt Tokióhoz vagy Hongkonghoz mérjük a parkolási helyzetünket?

  Amíg napi szinten történik az, mint amit egy ismerősöm csinált éveken keresztül, mármint hogy 500 m-es távolságból járt dolgozni és vissza autóval (sehova máshova egész nap!), addig ne nagyon keressünk racionalitást a győri parkolási helyzetben...

  Összességében biztosan nem olcsóbb a bécsi parkolás. Utcán lényegében lehetetlen helyet találni (így nem is tudom, mennyi ott egy óra), a parkolóházak pedig valóban 1.000 Ft/óra körül mozognak, így a cikk c sak felesleges hangulatkeltés...”
 • 36. adalfold 2010. március 10. 09:07
  „BORKAI-FIDESZ MAFFIA.
  AZON SEM LENNÉK MEGLEPŐDVE, HA KIDERÜLNE ,HOGY AZ ÖSSZES PARKOLÓHÁZ KOVACSICS IMRE TULAJDONA.

  MAFFIAGYŐR.”
 • 35. Baradlay 2010. március 10. 02:20
  „Igen,csak teljesen mas!!!!!”
 • 34. Baradlay 2010. március 10. 00:48
  „"miki777" :))))))))))))))”
 • 33. Mankapunka 2010. március 09. 23:11
  „zotya
  Rába 2-s híd,meg a nem tudom meylik vallás temploma előtti tér. Postától tényleg viszik napi rendszerességgel.
  Meg az Árpád útról is szoktak vinni a szextéka elöl.”
 • 32. keresgeto 2010. március 09. 22:02
  „Komolyan gondolták az összehasonlítást??? Az elővárosok nélkül is több mint 1,6 milliós várost egy Győrrel? Nagyon szomorú, hogy így is olcsóbb egy világváros. Vannak még szomorúbb dolgok is, de ehhez kevés egy hozzászólás, ezért csak néhány apróság: el kellene hinni, hogy a város utjain megálló autók jobban szennyezik a levegőt, mint az ugyancsak a belváros egy szűk utcájában a parkolóházba tolongók, vagy éppen bízni az alpolgármester nagy ötletében, hogy legyenek a parkolóházak ingyenesek. Mi várható? Most jól megemelték a parkolási díjakat, a választások után pedig jönnek a nagy felfedezéssel, hogy nincs még egy olyan őrült város, ahol az adófizetők forintjaiból megépített parkolóházak az összes működési költségükkel ingyenesek, az utcai parkolóhelyeken pedig fizetni kell. Elmagyarázzák, hogy ez teljesen irracionális, fizetni kell a parkolóházakban is, de mivel azok működési költsége magasabb mint az utcai parkolóké, hát legyen legalább annyi a tarifa, hiszen még akkor is méltányos az autósokkal szemben. A kis Suzuki úgyis könnyen befér a parkolóházba, a terjedelmes Audik és óriási terepjárók úgyis a sétálóutcában parkolnak ingyen, már évek óta. (Egyetlen rendőrnek és parkoló őrnek sem tűnik fe, hogy pl. az Arany János utcában rokkant kártyával parkoló terepjáróba még egyetlen rokkantat sem szállt be, de mit is keresne ott?) A sor természetesen folytatható lenne. Városvezetőként akkor lennék nyugodt, ha a visszaélésekre nagyobb hangsúlyt helyeznék, mint a közlekedők sarcolására.”
 • 31. miki777 2010. március 09. 20:46
  „Bécs-Győr? Miről beszélünk? Ekkora egy éllatkertet ami itt van, felteszem időnként a kérdést főleg egy bécsi kirándulás után, honnan került ide ennyi állat? összehasonlítani? Ugyan már! csak megjegyezném hozzá, hogy a bécsi állatkertben különb zöldséget adnak etetéskor,min Győrben kínálnak az üzletek! Na?”
 • 30. zotya975 2010. március 09. 18:26
  „Lehet, legutoljára a nemtommilyen téren láttam kerékbilincset, ha jössz a várnál a hídon, és mész a virágpiac fele, ott van balkézfelöl egy kis tér, valami szoborral, behajtani tilos, ott volt egy-két kocsi megbilincselve. Elszállítást meg egyszer láttam a nagypostánál állt a rokkant helyén a bömös, jött ki a csávó már a levegőben kalimpát a kocsija, megálltam röhögni. :-) De nagy szája volt neki!”
 • 29. Mankapunka 2010. március 09. 18:17
  „zotya
  Azért kerestem utána,és akkor csak kerékbilincselnek.”
 • 28. piroskaésabarkasz 2010. március 09. 17:35
  „Bécsben joban váltják a forintot,ez is igazolja!”
 • 27. Irwine 2010. március 09. 17:06
  „Lehet, hogy én vagyok a hülye, de hol van itt a hasonlóság? Éppen az alap különböznek, tehát ez kb. az ugyanaz csak teljesen más esete... :D Túl kevés volt a cikk az újságban? Akkor miért nem írtak le egyszerűen annyit, hogy mi a helyzet a parkolással Bécsben?”
 • 26. zotya975 2010. március 09. 15:42
  „Azért nem eszik olyan forrón a kását, egyenlőre még azt a kocsit sem tudják elszállítani, amelyik pölö akadályozza a virágpacnál a buszokat. Ott is előbb jött a gazdi, minthogy kiértek volna a rend zord őrei, vagy a lopóautó. Nem hisze, hogy pont egy rendszám nélküli autóért mennek ki, főleg ha csak pár órára áll ott. Vagy az a Opel amelyik itt is bent volt egy cikkban a töltésen állt valahol az egyetem körül? Az is ott volt napokig, vagy hetekig, pedig volt rendszáma.”
 • 25. Reális 2010. március 09. 15:24
  „Semmi értelme az összehasonlításnak!Az osztrákok ésszel élnek,hiába szidja őket sok magyar!”
 • 24. Csodabimbó 2010. március 09. 14:04
  „17,

  Bécsben jó a közbiztonság, nem törik fel az autót, köszönhetően a közel 4000 hivatalos és ki tudja hány ezer magánkamerának. A parkolás kint biztos olcsóbb, mivel a külföldieken nem tudják behajtani a 21 euro-s bírságot, csak 70 euro felett tehetnék meg, így vegyen parkolójegyet az, akinek kedve van, én az így megtakarított pénz egy részét inkább az itthoni hajléktalanoknak adom. Arra azért nem árt ügyelni, h tiltott helyen ne hagyjuk negyed óránál tovább az autót, mert gyorsan elszállítják az isten háta mögé.

  Még valami, csak úgy parkolhatsz 10 percet ingyenesen, ha kérsz vmelyik trafikban sms parkolójegyet, ez ingyenes, van rajta egy reklám... kiteszed az ablakba és beírod mikor álltál meg és meddig maradsz (max 10 perc), de sztem ez is elég macerás... ennek hiányában büntetnek.”
 • 23. Mankapunka 2010. március 09. 13:43
  „Szerintem játszhatsz,de nem éri meg.

  Azt az egyet ne felejtsd el,ha EU-s rendszáma van a kocsidnak,akkor ott a matrica a szélvédőre ráragasztva.
  Tőlem csinálhatod,nem nem tartozok a spiclik közé,mert ha nagyon akarnám,akkor a 2 lakótelepen simán összetudnék szedni 5 autót,amelyeknek már több hónapja nincs műszakija matrica alapján.Mert nem hinném,hogy akinek nincs új matricája,az azért van,mert külföldön vizsgáztatja az autóit.”
 • 22. kikelet_ 2010. március 09. 13:29
  „De unalmas már ez a Győr-Bécs összehasonlítás, az ilyen cikkeknek semmi értelme szvsz.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh István festőművész kiállítása a Napoleon-házban

Megnyílt Balogh István festőművész nagyszabású, retprospektív, önálló kiállítása a Városi Művészeti… Tovább olvasom