Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nagy ugrásra készül Nyúl

Húsvéti fesztiválra készülnek a nyúliak, úgy tervezik, hogy a kétnapos ünnep igazi kulturális csemegét, ki- kapcsolódást jelent az idelátogatók- nak.

A helyiek úgy vélik, ha Nagy- karácsony település idegenforgalmi nevezetességgé vált az országban, Nyúl is hasonló babérokra pályázhat.
 Nyúl szeretné kihasználni a nevében rejlő lehetőséget, s ak-cióba kezd azért, hogy a húsvét összeforrjon a községgel.

Azt remélik a Győrhöz közeli településen, hogy az ünnepek idején turistalátványossággá válnak. Nem csupán a névre alapoznak, vonzó programokat is kínálnak hozzá. A nagyszabású tervek között az is szerepel, hogy a húsvétkor feladott üdvözlőlapok megjárják a települést, s pecsét bizonyítaná, ha a postai küldemény áthaladt Nyúlon.
A község húsvéti áttörését segítheti, hogy rendelkeznek a turisták vonzásához szükséges „kellékekkel": van szép táj a vidéken, ahol barangolni lehet, s a megfáradt turista helyi ételekben és italokban sem szenved hiányt.

Az idei premier sikere esetén a nyúli fesztivál évről évre visszatérő országos eseménnyé válna, amely ha rövid távon nem is, hosszú távon mindenképpen gazdasági előnyökkel kecsegteti a helyi vendéglősöket, panziósokat, s mindazokat a vállalkozókat, akik valamilyen formában kötődnek az idegenforgalomhoz.

A nyúli Markó Vincéné  nyugdíjaskora ellenére is lelkesen fogadta a kezdeményezést. Kíváncsi a Nyúlra érkező és itt kiállító kézművesek, alkotók munkáira, no és persze arra is, kinek hogy ízlik a maga készítette böjti étek, a csiripiszli.

– Az ünnepi jókedv mellett készülünk a szentmisére, a gyermekszínjátszók pedig jótékony látogatással lepik meg a győri kórház gyermekosztályán lábadozó kis betegeket – mondja az asszony.
„Nagyon szép dolognak tartom, hogy ebben a szervezésben egy emberként összefog a falu és mindenki fontosnak érzi a fesztivált."
Markó Vincéné helyi nyugdíjas

A hetedikes Németh Zsanett a néptánccsoporttal lép fel a fesztiválon. Neki az az öröm, hogy az egész család megtapsolja a produkciót.
Az ötletgazda Barta Katalint – aki családjával együtt csupán néhány éve települt a községbe – többedmagával az itt élők értékteremtő munkáját, gyökereit szeretné megmutatni a nagyvilágnak.

– A község neve, fekvése, nevezetességei miatt is érdemes idecsalogatni a turistákat és az érdeklődőket – állítja a civilben keramikus szervező. – Természetesen minden rendezvény így vagy úgy kapcsolódik a nyúlhoz és a húsvéthoz a sportprogramoktól kezdve az „aranykezű" helyiek bemutatkozásáig. A színes kavalkádból nem hiányozhat a vásár, a sétakocsikázás és a mini állatsimogató sem.

Színes forgatag, gazdag program

A nyúli vigasságok nem múlhat el kalács, borkóstoló és kijózanító futballmeccs nélkül, ahol a Győri Nemzeti Színház csapata és a „nyúli legjobbak" mérik össze tudásukat a pályán. A szervezőmunkába egyre többen bekapcsolódtak, mindenben segítséget nyújt a helyi önkormányzat, a nyúli Dalárda keretein belül  Soós Lajos polgármester is fellép. Az érdeklődők a többi között megkóstolhatják a község első emberének a borát, az igazi nyúli hegy levét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett lesz Újváros?

Néhány hónapon belül védetté nyilvánítják a győri Újváros egy részét, egyebek mellett a Kossuth… Tovább olvasom