Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Nagy család, kis rezsi

Edzeni kell a spórolásra, különben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ehhez elég néhány szokásunk megváltoztatása.

Ha pedig van pénzünk, eleve takarékosan élhetünk – ezt tanulják tréningeken a nagycsaládosok.

Azért, hogy kisebb legyen a nagycsaládosok karbonlábnyoma, azaz szén-dioxid-kibocsátása, szülőknek szervez továbbképzést országos egyesületük. Győrben mintegy harmincan vettek részt a tréningen: megyénk több településéről érkeztek érdeklődők, mert kíváncsiak rá, hogyan működtethetik háztartásukat energiatakarékosabban. Elhangzott például, hogy érdemes gyakran portalanítani a rácsot a hűtőszekrény hátoldalán, akárcsak a radiátort a fűtési szezonban. Ezzel egyszerre lehet kímélni a pénztárcát és a környezetet.

A Greendependent egyesület tagja, Antal Orsolya arról beszélt, hogy tovább zuhanyoznak az emberek, mint gondolnák. Húsz percet csak ötnek éreznek, pedig utóbbi lenne az ideális időtartam; szappanozás alatt nem kell a vizet folyatni. Sokba kerülő tévhit az is, hogy keveset fogyasztanak az elektromos berendezések készenléti állapotban. A fűtést viszont elég egy-két fokkal lejjebb venni. Mostanában persze aktuálisabb tanács, hogy a légkondinál olcsóbb megoldás a hőségben, ha ruhánkat kissé bevizezzük. Az sem árt, ha kevesebb elektromos eszközt kapcsolunk be, hiszen azok is ˝fűtenek˝. A tévé, a számítógép, sőt, a ventilátor is.

– Takarékos tipp, hogy a fürdővizet fel lehet használni felmosásra, ruhabeáztatásra, a vécé leöblítésére. Persze pénz is kell a spóroláshoz, ha energiatakarékos izzót, hűtő- és mosógépet akarunk vásárolni a régiek helyett, de szerencsére ehhez civil egyesületek pályázati támogatását lehet igényelni – mondta a hallottak alapján a tápi Horváth Hajnalka, három kisfiú édesanyja.

A négygyermekes soproni édesapa, Horváth István szerint akinek kevés a pénze, annak muszáj spórolnia, akinek van pénze, annak jó lehetősége van erre. Kedvenc mondása, ˝ne a mosógépen spórolj, hanem a mosógéppel˝. Azaz megéri drágábbat, de korszerűbbet venni, mert az keveset fogyaszt.

Fogyasztásverseny

A ˝Nagycsalád – kis lábnyom˝ program keretében ősszel féléves energiatakarékossági verseny kezdődik.

Az interneten (www.kislabnyom.hu) kell pontos elszámolást vezetniük a benevezett családoknak, hogy mennyit fogyasztanak vizet, villanyt, gázt és benzint.

Mivel a lakásméretek, a családtagok száma miatt ezek az adatok nehezen összehasonlíthatók, kreatív feladatokat is kapnak, hogy kiderüljön, ki teljesít jobban a megtakarítások, a környezetvédelem terén: például biomenüt kell tervezniük.

Olvasóink írták

  • 1. bankiili 2011. október 20. 13:11
    „Ez így van, oda kell figyelni, hogy korszerű gépeket vásároljunk, mert takarékosabbak, és behozzák az árukat. például a nyílászárókat is érdemes kicseréltetni, hogy jobb legyen a szigetelés, és ez majd a fűtésszámlánkon is meglátszik. érdemes utánajárni ezeknek, hol lehet lefaragni a költségvetést. Én tudatosan választottam telefonszolgáltatót, bankot, ahol alacsonyabb a kezelési költség, atmből többször vehetek fel ingyen pénzt. vagy ahol lehet kártyával fizetek. Most váltottunk kábeltv szolgáltatót, digire, mert itt nincs hőségnyilatkozatom, jobb a csomag ára. Ezekkel a kombinált szolgáltatásokkal is lehet megtakarítani szerintem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lókötők Győrsövényházon

Lókötő Fesztivált rendeztek a hétvégén Győrsövényházon. Tovább olvasom