Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Nagy belvárosi átalakítás – nyomait is alig látni Győrben

Győr – A megyeszékhely belvárosát elméletileg markológépek veszik birtokba az elkövetkező hetekben. A nagy közlekedést átalakító műtétnek mi egyelőre nyomait is alig fedeztük fel - holott jó volna mielőbb belehúzni a munkálatokba.

Mint tudjuk: Győr belvárosa nagy változások elé néz az elkövetkező hetekben.

Dióhéjban a lényeg: a december közepéig tartó munkálatok után az autósok a Szent István úton lekanyarodhatnak balra a Városháza térnél, ezen kívül rendőrlámpát kapunk az Árpád út és a Teleki utca kereszteződésénél, valamint lesznek plusz parkolók is a Révai utcai posta előtt.

A közlekedési szakemberek a változásoktól elsősorban a forgalom gyorsulását várják.Még partizánakciók kellenek

A kisalfold.hu munkatársai belvárosi sétára indultak szerda délelőtt, hogy megnézzék a munkák főbb csapásirányait.

Első körben az Árpád út és a Teleki utca kereszteződését szemléltük meg, ide egyébként időtlen-idők óta el kellett volna már helyezni egy rendőrlámpát. (Kikanyarodni a Teleki utcára gyakorlatilag csak partizánakcióval lehetséges évek óta.)

Itt egyelőre semmi jel nem utalt arra a nagy változásokra, mint ahogy a Szent István út és a Teleki utca kereszteződésénél sem a zebra keleti oldalra történő áthelyezésére.

Egy kis életjel a Révai utcánál

A Városháza tér előtt szintén nyomait sem láttuk a jövőbeni balra kanyarodásnak – pedig itt azért nem csupán a lámpák átprogramozásáról van szó, az út burkolati jeleket is szükséges átfesteni.

Igaz, azért valami kis életjelet is észrevettünk a környéken: egyrészt megkezdődött a Szent István út és a Révai utca közötti középszigetek módosítása, valamint a Révai utca posta előtti szakaszánál a parkolóhelyek átalakítása.

A Révai utca és a Jókai utca kereszteződésénél tervezett körforgalom nyomait viszont szintén nem észleltük, bár itt speciel azt sem nagyon értettük, hogy minek ide egyáltalán körforgalom – tán az utca közlekedési irányának megcserélése miatt? –, valamint milyen trükk segítségével sikerül majd a parányi területre "beimádkozni" egy körforgalmat?

Ha tartják ezt az ütemet, káosz lesz adventkor

Egy biztos: ha nem gyorsulnak fel az átalakítási munkálatok, advent heteire a szokásosnál is szívatósabbá válik a győri közlekedés. (Különösen a karácsonyi vásár környékén.)

Úgy is fogalmazhatunk: nagyban fordulhat elő, ami a Bajcsy-Zsilinszky úton lassan fél éve mindennapos: a közlekedés megcsúfolása.

Olvasóink írták

 • 14. Judytka 2008. november 24. 15:42
  „Az egész közlekedés egy nagy káosz a városban..Mindent egyszerre bontanak,fúrnak..lépésben lehet haladni..Rossz belegondolni,hogy ez mit fog okozni a karácsonyi vásári mizéria idején..”
 • 13. kisem 2008. november 20. 20:45
  „Nekem amúgy az egész cikkből a következő idézet tetszik: "A közlekedési szakemberek a változásoktól elsősorban a forgalom gyorsulását várják."
  Várják, remélik vagy tudják? Ha csak az első kettő, akkor nem közlekedési szakemberek, illetve kellő felmérés, információ nélkül határozták meg a teendőket. Ha pedig tudják, akkor pedig a cikkíró nincs tisztában a fogalmakkal vagy pedig rosszul fogalmaz. És ehhez még egy kérdés: az elsősorban remélt forgalom gyorsulásán túl még mit várnak? Én egy pozitív következményt tudnék mondani, a döcögés környezetszennyező hatásának csökkenését.
  Így lesz?”
 • 12. dzsonibravo 2008. november 20. 18:31
  „Mennyivel lenne jobb ha már hetekkel elöbb szétcsesznék az utakat??
  Szeghalmi balázs miről szól a cikked???
  Meséld már el mi a szart akartál kifejezni az irományoddal????”
 • 11. patriot 2008. november 20. 14:09
  „..azt sem értem,hogy a belvárosba miért lehet autóval behajtani az ott lakók és a célforgalmon kívül!”
 • 10. kisem 2008. november 20. 13:12
  „ad. #6.)
  Jót egyikről sem lehetett volna írni. Mindkettő a lassúság, az összehangolatlanság szimbóluma lehetne. Mint írtam, ezeknél is elvárható lett volna az a feladattal arányos munkaerő kapacitás, mint amely a "kiemelt" tér felújításnál megmutatkozott.
  Más, lámpa az Árpád út - Teleki utca sarkon. Napközben könnyít az Árpád úton haladók közlekedési gondján, de elképzelhető, hogy negatívan fog hatni a Szent István út forgalmára. (Egy platán árán nem lehetne ott egy eltólt középpontú körforgalom, lámpa nélkül?)
  A Teleki utca elejének már a tavalyi átépítését sem tartottam jól megfontoltnak. A következménye az lett, hogy a Teleki utcába balra bekanyarodók az egyik -korábban meglévő- sáv megszüntetése miatt gyakran akadályozzák a szembejövő forgalmat, illetve visszaduzzad a sor a Baross-hídig. Helyette biztosítottak egy kihajtást segítő új sávot. Ez így együtt logikátlan, ugyanis elsősorban a fűút átmenőforgalmának zavartalanságát kell biztosítani. Aki kényelmi okból behajt a belvárosba, az vállalja az ezzel járó bonyodalmakat.
  A Teleki utcába behajtók nem elhanyagolható része jobbra lekanyarodik az Árpád útra, de ez az előbb említett sávszűkítés miatt csak lassan történhet meg. A Szent István úti torlódások döntően ebből, no meg a szabálytalan behajtási próbálkozásokból erednek. Amíg a korábbi döntésük alapján végrehajtott módosítások helytelenségét beismerve nem állítják vissza az eredeti sávszerkezetet, addig minden további intézkedés ezen a területen csak bonyolítani fogja a közlekedést, még a lámpákkal is, ha nem jobban azokkal.”
 • 9. mir 2008. november 20. 12:46
  „kikelet: Esetleg mi nem igaz a cikkből? A tényeket írták te meg itt pártozol.”
 • 8. mir 2008. november 20. 12:44
  „4. lehet hogy néha be fog állni a forgalom a teleki-árpád út sarkán de még mindig életveszélyes ott közlekedni főleg a gyalogosoknak de még az autósoknak is tragédia ami ott megy ha a lámpákkal végre rendet tudnak tenni akkor tegyék. Egyébként meg kurva lassúak ezek az átalakítások.”
 • 7. Goldmund 2008. november 20. 11:32
  „A Buda utcai felújítás tempója tényleg kabaré volt. De mondok szebbet: emlékeztek, amikor a Szent István utat újították fel? Egy idényen át tartott, míg a bíróság előtti szakaszt megcsinálták, egy másik évet a Honvéd liget előtti szakasz vett igénybe. Emlékszem arra a hatalmas aktivitásra is: reggel fél 8-kor általában MÉG nem láttam senkit dolgozni, du. fél négykor MÁR nem. Közben csúcsforgalomban ameddig szem ellátott, álltak az autók.”
 • 6. kikelet 2008. november 20. 11:19
  „kisem: és azzal kapcsolatban mit olvastál "szeretett" napilapunkban? Mert én csak a lehúzó írásokra emlékszem.”
 • 5. buszvez 2008. november 20. 11:02
  „ahogy látom, a révaiból a jobbra kanyarodás a városház felé busszal nagyon veszélyes lesz.
  csinálnak egy szűkítőt. Csak megint, mint anno a Teleki utcában is, nem tudta a mérnök, hogy egy busznak mekkora a helyigénye.
  Arról beszélek, hogy a csuklós busznak van egy olyan tulajdonsága, hogy kanyarodáskor a a pótkocsi része a kanyarodás irányával ellenkező irányba "kifordul" kb 80-90 centit.
  Ezt sajnos nem tudja sok autós, mert nem is tanítják. Itt ha leszűkítik az úttestet, a busz csak akkor fog tudni bekanyarodni jobbra, ha szemből nem jön semmi, mert ellenkező esetben kanyarodás közben megpuszilja a szembejövőt. Vagy át kell húzni kanyar elött a bal oldalra, hogy ne férjen be egy autó sem, de akkor meg a szembejövő dudál, mutogat, mert azt hiszi, hogy őt akarom akadályozni. Vagy addig várni, amíg szemből mindenki elment. Tartok tőle, hogy sok koccanás lesz ott.”
 • 4. s/p/s 2008. november 20. 08:55
  „krrrva jó lesz az a lámpás kereszteződés a teleki-árpád sarokra, barmok.”
 • 3. kisem 2008. november 20. 08:47
  „ad. #1.)
  Kérem, mi ebben a "pártszagú?
  Nem oly rég fejeződött be a Városház tér felújítása. Azt a sürgés-forgást, amit ott lehetett tapasztalni, meg lehetne követelni másutt is! Elvárható lenne akár a több műszakos kivitelezés is, de nem csak alig lézengő ténykedéssel.
  A Buda utca és a Czuczor Gergely utca a lehető legrosszabb minta. Nem kellene az ott alkalmazott módszereket átvenni!”
 • 2. aerodragon 2008. november 20. 08:16
  „Mivel dolgoztam az építő iparban, láttam már téglát is közelről, valamit soha nem tudok megérteni: Tavasztól-őszig viszonylag kellemes az idő, adalékanyagok és kockázat nélkül köt a beton, a habarcs, könyörgöm, mi a bánatért várjátok meg a fagy közeli hőmérsékletet Urak? Szado-mazo játék lett a betonozás? Kinek fagy le előbb? Vagy jó poén a fagy miatt szétrepedezett burkolatokat, szegélyeket évente újra szétbontani? Sok a felesleges pénzünk?
  A másik: Mikor kell társasházak külső homlokzatát hőszigetelni? Hát persze, hogy a tél beköszöntöttekor!! Mert ugye a ragasztóhabarcs fagyálló? Ja, miután csak kipárolgott belőle a víz? Nem baj, ez Magyarország, itt mindent lehet... VICC!”
 • 1. kikelet 2008. november 20. 07:41
  „"alig" pártszagú a cikk...de ez a Kisalföldtől nem is meglepő”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha hóesés, akkor téli gumi

Péntekre hóesést ígérnek az időjósok, s bár nincs előírva, mégis ajánlott téli gumira cserélni a… Tovább olvasom