Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Nagy a zaj a győri Szigethy Attila úton

Győr - A Pannon-Víz zrt. ígéri, hogy felülvizsgálja a Szigethy Attila úti, nagy zajt okozó fedlapokat, és ha szükséges, elvégzi a cserét. Az úton napi 14 ezer jármű halad át.

Olvasónk, Lévai Tibor nyugdíjas tanár levelet küldött szerkesztőségünkbe, amelyben azt panaszolja, hogy a Szigethy Attila úton hatalmas a zaj és a por. ˝A nyári időszakban csak nyitott ablakok mellett lehet elviselni a meleget. Sajnos ez már-már elviselhetetlen zaj- és porterheléssel jár. Zárt ablakoknál – miután azok korszerű hang- és hőszigetelésűek – elviselhetőbb ugyan a zajterhelés, viszont a belső hőmérséklet akár 30 fokra is felmegy˝ – írja.

A 2009-es adatok szerint naponta átlagosan 800 nehézgépjármű használja a Szigethy Attila utat. Fotó: H. B. E.
A 2009-es adatok szerint naponta átlagosan 800 nehézgépjármű használja a Szigethy Attila utat. Fotó: H. B. E.

Megfigyelése alapján a zaj forrásai elsősorban a hibás, illetve hibásan javított úttesten száguldó teherautók, kamionok. Szerinte a megoldást az útjavítás mellett a sebességkorlátozás vagy nehézgépjárművek más útvonalra terelése jelentené.

A problémára és a felvetésekre Máthé-Tóth Pétertől, a városi útkezelő szervezet tájékoztatásért felelős munkatársától kértünk választ. Ő elmondta: a Szigethy Attila út a város úthálózati szerkezetében kiemelkedő szerepet tölt be, amelyet azért építettek meg a hetvenes években, hogy lebonyolítsa az 1. számú főúttal azonos irányú, kelet–nyugati átmenő és helyi forgalmat. A kétszer kétsávos kialakítás és az összehangolt jelzőlámparendszer nagy áteresztőképességet tesz lehetővé: a 2009-es adatok szerint a Bartók Béla út és Tihanyi Árpád út közötti szakaszon naponta 14 ezer jármű halad át, benne 800 tehergépjármű-szerelvénnyel. Az utóbbiak közül 50 éjszaka közlekedik. ˝Ehhez képest a társasházakat túl közel építették az úthoz˝ – jegyezte meg a szakember.

˝A zajok burkolati és közműszerelvényi hibákból fakadnak, amelyeket felerősít, hogy például az üres autószállító trélerek közlekedése már minimális útegyenetlenség esetén is nagy zajjal jár. Ígéretet kaptunk az üzemeltető Pannon-Víz zrt.-től, hogy megvizsgálják a fedlapok állapotát és a szükséges cseréket elvégzik˝ – közölte Máthé-Tóth Péter.

Olvasóink írták

 • 4. Goldmund 2010. szeptember 01. 17:25
  „A Zrínyi utca külső részét júniusban csinálták, új csatornafedeleket raktak fel.
  Már július végén nem voltak az úttal egy szintben. Pedig arra kamionok nem járnak, max. a 2-es busz.
  Útépítés magyar módra!”
 • 3. tüskeböki 2010. augusztus 31. 21:53
  „Nem kell addig menned, MO-n is megvan ez a technika, csak sajnos pár év alatt elkopik a gumi, hiába építenek be olyat.”
 • 2. Edem85 2010. augusztus 31. 19:39
  „nagyon egyszerű amit egy apró horvát városba láttam a csatornafedél alá egy kis gumicsíkot (használt bicikli gumibelső ami olcsón beszerezhető) helyeztek és máris nem zörgött/csattogott!!!”
 • 1. kisviragod 2010. augusztus 31. 13:05
  „Csak ott?...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vezetők a hivatalok élén

Varga Lászlónét, az APEH elnökhelyettesét augusztus 30-i hatállyal a nyugat-dunántúli regionális… Tovább olvasom