Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Na mi van, mégsem mozog a föld?

A Rokonok 1932-ben jelent meg kötetben. Témáját Móricz a húszas évek magyar történéseiből merítette: korrupciós ügyekből, lelepleződésekből, az összefonódások labirintusából. A múlt századi magyar Ki kicsoda? ősének az lehetne a találó címe: Ki kinek kicsodája?
Pillanatkép a darabból: Szilágyi István (Berci bácsi) és Dósa Zsuzsa (Lina) kettőse.
Móricz megírta hát e lápos, mocsaras és iszapos világ természetrajzát. Jordán Tamás készítette el színpadi verzióját. A pergő jelenetek sora inkább a filmeket idézi. Elmeséli, Zsarátnok városában hogyan működik hibátlanul egy rafinált, áldemokratikus gépezet. A kellemetlen kritikusokat egy-egy odavetett konccal hallgattatják el. Ellenzéket pedig, mert arra szükségük van, ideálist választanak maguknak.
Illés István egyik legjobb győri rendezését láthattuk. A színpadkép alkalmazkodik a filmes ihletéshez. A pergő jelenetsort a világítás is segíti tagolni.

Szellemes megoldás a két festmény háttérként szerepeltetése is. A színészek fölé tornyosul Deák, akire többször utalnak a darabban. Ellenpólusaként a szalon falán női akt függ. Ezt az ellentétet stílszerűen hangsúlyozza a megszólaló zene is: a nótás, magyaros zene és a századelő dzsesszmuzsikája. Boldog Iván hatásos összeállítása fontos része az előadásnak.

Móricz talán abban bízott, hogy története a következő századra aktualitását veszíti. Illés István rendező viszont úgy vélte, tanulságos lehet megmutatni a mai közönségnek a históriát.
A filmszerűség a színészektől is másfajta játékot kíván. Az igazságérzetet és a tisztességet próbára tevő gépezetbe kerülő Kopjáss István megformálójaként Ungvári István szinte végig színpadon van. Gesztustól gesztusig játszott jelenetei pontosak, kell is, hogy azok legyenek, minden csúszás a darab tempójának megtörését eredményezné.

A szerencséjében túlzottan bízó ember összeomlásának hiteles történetét játssza el. Dósa Zsuzsával (aki Linát, a feleségét alakítja) jól megértik egymást, a férj és feleség magázódó vonzódása és évődése, majd tegeződő indulatos egymásnak feszülése életszerű.
Illés István rendező másik fontos érdemeként említsük meg, hogy a „kórus" minden tagjának ad rövid szólót. A házat elözönlő rokonok közül Szilágyi István (Berci bácsiként) és Horváth Ibolya (a „nyomulós" Kati néniként) remek színfolt.

A közélet szereplői közül dr. Martinyként Jáger András most is beszédmódtól járásig felépített karaktert formál. Meggyőző Fésüs Tamás főmérnöke, Betz István (dr. Péterfi) és Kszel Attila is. Magdaléna Móricz másik kedvenc nőalakja. A szépasszonyra Hruby Mária, a darab jelmezeinek tervezője szép, testhez simuló estélyit álmodott. Agócs Judit meggyőzően formálta meg e végzet asszonyát.

A darab akkor élhet igazán a színpadon, ha két kulcsfigurája, a panamabirodalom két császára hatásosan játszik. Ilyen a polgármester (Nádházy Péter), aki a politikai rafinéria minden hájjal megkent mestere. Jól tudja, hogy aki ötvenévesen is úgy gondolkodik, mint mikor harminc volt, az elvesztegetett húsz évet az életéből. Török András Kardics bankigazgatója pedig maga a színtiszta machiavellizmus.

A legveszedelmesebb fajtából. Mosolyogva nyújt mérget, szerződést áldozata felé, ami az életébe kerülhet. Elvégre ő dönt, hogy elfogadja-e.
A darab remek jelenettel zárul. A két panamázó letelepszik elénk. Kezükben ital, szivar. Fejük felett Deák portréja. Épp Kopjáss megleckéztetését értékelik. Ha visszajön méltósága sárba tiprása, akarata megtörése után, használható embert nyernek vele. Az érkező hírre, hogy meglőtte magát, cinizmussal reagálnak: meg kell menteni, hiszen nagyon értékes fiatalemberről van szó. De persze nem mozdulnak. Figyelik a nézőket. Vizslatják az arcunkat. Na mi van, mégsem mozog a föld?

(Móricz Zsigmond: Rokonok. Bemutatta a Győri Nemzeti Színház.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tavalyi forgalom négyszeresére számítanak

A péri repülőter fejlesztése tavaly nyáron fejeződött be, azóta fogadhat polgári gépeket. Hat hónap… Tovább olvasom