Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Múzeumtól múzeumig és az ásatásokig két keréken

Győr - Munkába járáshoz kerékpárt használ a Xántus-múzeum munkatársainak többsége. A jövőben az intézmény valamennyi városi kiállítóhelyén biciklitárolót helyeznek el.
A régész, a könyvtáros, a gyűjteménykezelő, a restaurátor, a művészettörténész, a muzeológus, a néprajzos, vagyis a Xántus János Múzeum munkatársainak többsége kerékpárral jár munkahelyére, illetve közlekedik napközben, például egyik kiállítóhelyről a másikra.

Csécs Teréz igazgatóhelyettes – maga is naponta teker Ménfőcsanakról Győrbe – örömmel nyugtázta, hogy kollégái közül egyre többen pártolnak át négyről a két kerékre, és választják a városi közlekedésben az autónál kényelmesebb és egészségesebb „drótszamarat".

A Xántus-múzeum munkatársainak többsége – így Tanai Péter néprajzos és Csécs Teréz igazgatóhelyettes is – kerékpárral jár munkahelyére. Fotó: B. A.
A Xántus-múzeum munkatársainak többsége – így Tanai Péter néprajzos és Csécs Teréz igazgatóhelyettes is – kerékpárral jár munkahelyére. Fotó: B. A.


– Két szolgálati kerékpárt is vásároltunk. Mivel a közgyűjteményi raktár a város másik felén, a Vasvári Pál utcában, a kályhásságtörténeti gyűjtemény, a Fruhmann-ház a Kiss János utcában van, vagy éppen a postára kell vinni valamit, a jelenlegi győri közlekedési viszonyok között munkatársaink számára sokkal gyorsabb és praktikusabb a bicikli – hangsúlyozta Csécs Teréz, majd hozzátette, hogy a győri és városkörnyéki ásatásokra is kerékpárral közlekednek a múzeum régészei.

A megyei múzeum igazgatóhelyettese elmondta: a kőtárban és a Xántus udvarán már helyeztek ki biciklitárolókat, ősszel majd
a megnyíló kályhásságtörténeti gyűjteményhez is kerül. Az intézmény rendszergazdája logót tervezett a kezdeményezéshez, így hamarosan a megyei múzeumi igazgatóság valamennyi kiállítóhelyére és honlapjára kikerül a „Kerékpárosbarát múzeum" felirat. Támogatják a kerékpáros látogatókat is. A jövőben számukra ingyenes kerékpármegőrzést biztosítanak a Széchenyi téri udvarban.

Barátunk a két kerék
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium idén második alkalommal hirdette meg a Kerékpárosbarát Munkahely és a Kerékpárosbarát Település pályázatot. A kezdeményezéssel a kerékpározást kívánják fejleszteni, támogatni. A megyei múzeum még nem pályázott, egyelőre saját (kerékpár)úton járnak.


Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. július 18. 19:46
    „Ha az Enesét elkerülő út régészeti feltárását is meglátogatják akkor jobb lenne ha nem a 85.-öe főutat vennék ehhez igénybe mert kerékpárral ez életveszélyes! Vagy megéri nekik is a vacak cserépdarabok amiket milliárdokért turkálnak elő? Ki tudja van elég közpénz erre is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A civilek erősítése a cél

Győr - Valósítsuk meg álmainkat! – ez a 2008–2009-es rotarys év szlogenje. A nemzetközi… Tovább olvasom