Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Múzeumok éjszakája - Pezsgett az élet a Győr-Moson-Sopron megyében

Pezsgett az élet Győr-Moson-Sopron megyében a Múzeumok éjszakáján, a helyreállítás alatt álló fertődi Esterházy kastélyban közel ezren fordultak meg, a hazai és a külföldi vendégek arra is kíváncsiak voltak, még milyen épületek és parkok újulnak meg az egyre szépülő barokk kastélyegyüttesben.
Az időjárás nem volt kegyes a Múzeumok éjszakáján a Nyugat-Dunántúlon, több szabadtéri programot szinte az utolsó pillanatban kellett zárt helyre kellett átszervezni, néhány esemény, így az éjszakai lampioneregetés az Esterházy-kastély megújult díszudvarán, elmaradt az eső miatt – mondták el a szervezők az MTI-nek. Megtartották viszont a koncertet és a ribizlifesztivált a díszudvaron, amelynek parkosítását erre az alkalomra fejezték be.

A vendégek Helyreállítás alatt - helyreállítás előtt mottó jegyében három izgalmas útvonalon fedezhették fel a műemléki értékeket a Múzeumok éjszakáján, szombaton. A sétákon nemcsak a kastély már megszépült, vagy éppen most megújuló részeit tekintették meg, hanem azokat a termeket és parkokat is, ahol a munkálatok csak ezután kezdődnek el. A soproni belvárosban működő Központi Bányászati Múzeum élménybányáját népes gyereksereg kereste fel. A kisdiákok kipróbálták valamennyi működő makettet, bányászati eszközt.

A műemléképület belső udvarára tervezett pódiumbeszélgetés Bereményi Gézával a zorddá vált idő miatt helyszínváltozásra kényszerült, végül a volt megyeházán tartották meg telt ház előtt. A nagy érdeklődés övezte programot koncert követte a Bereményi-Cseh Tamás szerzőpáros dalaiból. A kedvezőtlen időjárás miatt vártnál kevesebben látogattak el a Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes (Mörbisch) közötti erdőben megbújó római kori Mithras-szentélyhez, ahova elektromos kisautókkal szállították a vendégeket Fertőrákosról. Főként a környező szállodákban pihenő családok éltek a múzeumok éjszakája kedvezményes lehetőségével, és csodálták meg a Napisten szentélyét, amely Magyarországon egyedülálló római kori emlék, és amelyet a vasfüggöny 1989-ig teljesen elzárt a külvilágtól.

A soproni múzeum programjait elsősorban családosok választották. Míg a gyerekek különleges, az állandó kiállításon nem látható műtárgyakkal ismerkedtek a muzeológusok jóvoltából, illetve játékos feladványokat oldottak meg a Storno-gyűjtemény rímekbe foglalt bemutatásához kapcsolódva, szüleik izgalmas helytörténeti ismertetőt hallgattak meg azokról a büntetési módszerekről, amelyeket a koraújkori Sopronban alkalmaztak. A soproni múzeum valamennyi programján ingyenes volt a részvétel.

Pezsgett az élet a győri Xántus János Múzeumban is, amely Padlás-varázs címmel a Patkó Imre- gyűjteményből válogatott távol-keleti, afrikai és óceániai műtárgyakkal fogadta az egzotikus művészetek kedvelőit a Vastuskós Ház padlásterében. A múzeum belső udvarán a muzeológusok által elrejtett cserepeket, érméket "régészkedő" gyerekek ásták ki nagy izgalommal.

A kőtárban zajló tárlatvezetésen a kíváncsiak megtudhatták, miről mesélnek a "római kövek", a múzeum főépületében pedig a teltházas koncertek mellett arról is szó esett, hogy mi volt a szerepük a bástyáknak és a kazamatáknak az egykori győri vár védelmében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siker A Vörös Pimpernel főpróbáján

Sok hetes megfeszített munka után hatalmasat robbant a péntek esti házi főpróbán A Vörös Pimpernel!… Tovább olvasom