Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Múzeumok éjszakája - Kriptalátogatás és lampioneregetés megyénkben

Idén is számos látványos és érdekes programmal jelentkezik a Múzeumok éjszakája. Nézze hol milyen események lesznek a jövő héten.

Mosonmagyaróváron, ahol a Múzeumok éjszakáját a legtöbb vidéki városnál egy nappal korábban, június 17-én tartják, a Habsburg-kripta megnyitása ígérkezik a legkülönlegesebb eseménynek. Fertődön az Esterházy-kastély megújult díszudvarán pedig közös lampioneregetéssel köszöntik a különleges éjszakát a múzeumlátogatók június 18-án.

Szentkuti Károly, a mosonmagyaróvári múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a katolikus plébániatemplom altemplomában nyugszik Habsburg Frigyes főherceg, az Osztrák-Magyar Monarchia haderejének egykori főparancsnoka, aki a monarchia összeomlása után költözött a városba, és ott élt 1936-ban bekövetkezett haláláig. A kriptát a különleges alkalomra tekintettel nyitják meg, és éjfélig óránként tartanak tárlatvezetést falai között.

Emellett kamarakiállítás nyílik a mosonmagyaróvári termálfürdőben, a szomszédos országokban is népszerű turisztikai létesítmény fennállásának négy és fél évtizedéről. A medencék kora este kedvezményes belépővel vehetők igénybe, s ezekkel a jegyekkel az éjszaka más programjain is részt vehetnek a látogatók. A mosonmagyaróvári múzeumban őrzött Gyurkovich-gyűjteményhez tartozó Rippl-Rónai-képekről képzőművészek beszélgetnek szombat este a közönséggel, és megemlékeznek a festőművész születésének 150. évfordulójáról is.

A fertődi Esterházy-kastély két izgalmas sétaútvonallal várja az érdeklődőket a Helyreállítás alatt - helyreállítás előtt mottó jegyében a Múzeumok éjszakáján, szombaton este - közölte Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója. A látogatók ezeken a sétákon nem csak a kastély már megszépült, vagy éppen most megújuló részeit tekinthetik meg, hanem azokat a termeket és parkokat is, ahol a munkálatok csak ezután kezdődnek el. Szürkületkor fáklyákkal világítják meg az angol parkot, ahonnan a jövőre megújuló rózsakerthez vezet az út, majd a helyreállítás alatt lévő bábszínházba és a jövőre felújítandó narancsházba pillanthatnak be a látogatók.

Erre az alkalomra fejezték be a parkosítást a díszudvaron, amely a Múzeumok éjszakáján koncertnek és ribizlifesztiválnak ad helyet. A díszudvar szépségét lampionos kivilágítás emeli és az éjszaka fénypontján száz színes égi lámpást indítanak útjára. A soproni belvárosban működő Központi Bányászati Múzeum élménybányája a gyerekeket várja, akik a működő maketteket is kipróbálhatják - mondta Bircher Erzsébet igazgató az MTI érdeklődésére.

A műemléképület belső udvarán Bereményi Gézával rendeznek pódiumbeszélgetést, amelyet koncert követ a Bereményi-Cseh Tamás szerzőpáros dalaiból. De lesz ingyenes tárlatvezetés, a múzeum hátsó várfal-kertjében pedig zsíros kenyér és fröccs is várja a vendégeket egészen hajnali egy óráig.

A soproni múzeum Fő téri épülete különleges, állandó kiállításon nem látható műtárgyak bemutatásával csábítja az érdeklődőket, majd izgalmas helytörténeti ismertető hangzik el azokról a büntetési módszerekről, amelyeket a koraújkori Sopronban alkalmaztak - közölte Kuslics Katalin közművelődési munkatárs. Az Ikva-parti város ipartörténetét fotók segítségével tekintheti át a közönség a Múzeumok éjszakáján.

A Storno-gyűjtemény darabjait játékosan, rímekbe foglalva mutatják be a gyerekeknek. A győri Xántus János Múzeum Padlás-varázs címmel a Patkó Imre-gyűjteményből válogatott távol-keleti, afrikai és óceániai műtárgyakkal várja az egzotikus művészetek kedvelőit a Vastuskós Ház padlásterében - mondta Varga Attiláné, a közgyűjtemény közönségkapcsolati osztályvezetője. Ismertetése szerint a kőtárban zajló tárlatvezetésen megtudhatják a látogatók, miről mesélnek a "római kövek", a múzeum főépületében pedig a koncertek mellett arról is szó esik, hogy mi volt a szerepük a bástyáknak és a kazamatáknak az egykori győri vár védelmében.

Olvasóink írták

 • 2. Sceptic 2011. június 13. 23:05
  „Önnek teljesen igaza van.
  A Xantus Múzeum programja a Múzeumok Éjszakájára egyébként elérhető itt:

  http://www.gymsmuzeum.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=357&Itemid=59”
 • 1. SzabónéVera 2011. június 12. 23:10
  „A neten kinyomozható, hogy létezik külön részletes prospektus a győri múzeumok éjszakája programjairól. Miért nem lehet az ismertőt/ket a " Győr Programajánló Nyár " kiadvány mellé csatolni, vagy felhivni a figyelmet, hogy a programajánlóval semmire sem megy az ember mert a cimszavas tájékoztató /k arra jók,hogy tovább lehet nyomozni. Pl. a jegyárak elérhetetlenek.( nyári zenés esték) "komolyzenei csemege - Xantus Müzeum : müsor ? jegyár ? stb. Dühitő. Biztos, hogy a netre kell kényszeriteni az érdeklődőket - ott is elérhetetlen több információ is.
  Ennyire nem kellene spórolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Győrből

A győri kirendeltség aktuális ajánlatai. Tovább olvasom