Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Múzeumi(ünnep)nap a Xántusban

Győr - Két időszaki kiállítással, díjátadással, legújabb kiadványaik és új honlapjuk bemutatásával emlékeztek a Xántus János Múzeum alapításának 150. évfordulójáról a múzeumi világnapon.

Kiemelt jubileumi programmal emlékeztek meg hétfőn a Rómer Flóris tudós bencés szerzetes által 150 éve alapított Xántus János Múzeumban az intézmény születésnapjáról, valamint a múzeumi világnapról. Az utóbbit az ENSZ javaslatára 1977 óta ünneplik a világ múzeumai, ezzel kívánják a nemzetközi figyelmet tevékenységükre irányítani.

A fenntartó nevében Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke mondott ünnepi köszöntőt. Rövid múltidézés után a múzeum megújuló küldetéséről, a nyitott, aktív és fogadókész intézmény értékőrző és -közvetítő szerepéről beszélt. Hozzá csatlakozott gondolataival Vigh Annamária, aki a múzeum másfél évszázadát, gyűjteményeit bemutató két időszaki kiállítást nyitotta meg. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közgyűjteményi főosztályának vezetője először a tárlatok tükrében a múzeum múltbeli feladatait vette számba, majd a sikeres uniós pályázatok kapcsán az „intézmény előtt álló újabb 150 év lehetőségét" említette.

Kiss Melinda soproni művészettörténésznek az idei Barkóczi-díjat Kovács Béla megyei főjegyző adta át a múzeumi világnap alkalmából. Fotó: B. A.
Kiss Melinda soproni művészettörténésznek az idei Barkóczi-díjat Kovács Béla megyei főjegyző adta át a múzeumi világnap alkalmából. Fotó: B. A.

A hagyományoknak megfelelően a múzeumi világnap alkalmából adták át a Barkóczi-díjat, amit idén Kiss Melindának ítélt a kuratórium. A soproni múzeum művészettörténésze elsősorban a XVII–XVIII. századi magyarországi művészet, a késő reneszánsz és barokk funerális – temetői – művészet kutatásában szerzett szakmai érdemeket. Átadták a Rómer Flóris Alapítvány „Pro Museo – A múzeumért" díját is. Az elismerést – amelyet két éve a Kisalföld szerkesztősége is megkapott – a tegnapi ünnepségen a példaértékű múzeumpedagógiai együttműködésért a Kazinczy-gimnázium, több évre visszanyúló áldozatos, a múzeumot segítő munkájáért Németh Jenő festőmester kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kortalanság titka: legyünk mások hasznára!

Győr - „Akárhány évesek vagyunk, mindig találunk olyan embert, akinek segíthetünk. Ez életben… Tovább olvasom