Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Múzeumi élet az évfordulón túl

Véget ért a Xántus-múzeum alapításának 150. jubileumára rendezett ünnepi év programja.

Perger Gyula igazgató hangsúlyozta: a "köznapok" sem lesznek szegényebbek, az elkövetkezőkben is "különleges és friss" kiállításokkal, rendezvényekkel és kiadványokkal várják a látogatókat.

Sajátos és gazdag leltár hangzott el kedden a múzeumi világnap alkalmából a Xántus János Múzeumban rendezett hagyományos ünnepségen.

Perger Gyula igazgató számba vette – sok más mellett – mindazokat a tárlatokat, eseményeket, rendezvényeket és kiadványokat, amelyek a nagy múltú intézmény alapításának 150. évfordulójára emlékező ünnepi esztendőhöz kötődtek.

Többek között szólt az egyedülálló cserépkályha-történeti gyűjtemény fejlődéséről, a "Fogadó a határon – A római kori útállomás Gönyűn" című látványos régészeti kiállításról, az intézmény légópincéjében a győri bombázások mementójaként berendezett interaktív emlékhelyről.

Perger Gyula igazgató a "köznapi", 151. múzeumi esztendő tervei között említette azt a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott nagyszabású programot, amely a ˝felemelő évszázadot˝, a polgári Magyarország kialakulását és fénykorát dolgozza fel, és országos megnyitóját a nagycenki Széchenyi-kastélyban tartják.

A ˝Pro Museo – A múzeumért˝ díjat Kelemen Csaba Tamás honvéd hagyományőrzőnek Németh Vilmos az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át. Fotó: B. A.
A ˝Pro Museo – A múzeumért˝ díjat Kelemen Csaba Tamás honvéd hagyományőrzőnek Németh Vilmos az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át. Fotó: B. A.

A hagyományoknak megfelelően a múzeumi világnap alkalmából adták át a Rómer Flóris Alapítvány "Pro Museo – A múzeumért" díját is. Az elismerést – amelyet három éve a Kisalföld szerkesztősége is megkapott – idén a Vill-Korr Hungária Kft.-nek, valamint Kelemen Csaba Tamás építészmérnök-hallgatónak ítélték oda szavazataikkal a megyei múzeum munkatársai.

Az előbbi nevéhez fűződik – sok más segítő munka mellett – a cserépkályha-történeti állandó kiállítás korszerű világítása, valamint a nagyszabású Munkácsy-tárlat szigorú előírások szerint készült megvilágítása.

Kelemen Csaba Tamás pedig a Magyar Királyi Honvédséggel kapcsolatos hagyományőrző, gyűjtő, rendszerező és ismeretterjesztő tevékenysége miatt kapta a díjat, amellyel a fiatalember a múzeum tevékenységét rendszeresen segíti.

A világnap alkalmából kedden két tárlat is nyílt a megyei múzeumban: az egyik a Széchenyi tér évszázadait, a másik az átrendezett Patkó-gyűjtemény új kiállítását mutatja be.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2010. május 20. 04:44
    „Gratula!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikuláscsomag az ingyenes parkolóban

Alaposan meglepődhettek azok, akik Győrben az ingyenes parkolókban a jól ismert piros csomagot… Tovább olvasom