Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Múzeumház a Káptalandombon

A Bástya Múzeumházat, a történelmi belváros új látnivalóját tegnap mutatták be a sajtó képviselőinek. A tájékoztatón az egyházmegyei építési iroda vezetője beszámolt arról is, hogy jórészt elkészültek már a Lébény–Győr-Káptalandomb turisztikai attrakciófejlesztés építési munkái.

Mindkét helyszínen átadáshoz közelednek a 668 millió forint összköltségű Lébény–Győr- Káptalandomb komplex turisztikai attrakciófejlesztési projekt építési munkái.

Tegnap sajtótájékoztatón mutatták be az idén műemlékké nyilvánított Bécsi kapu tér 4. szám alatti épületben feltárt részeket, a szomszédos kőtár kapujának ikertestvérét, a győri várhoz tartozó falszakaszt és bástyarészletet, ahol december elejétől művészteázó, jövő tavasztól pedig a Bástya Múzeumház működik. Lebó Ferenc szobrászművész elmondta: az általuk vezetett nonprofit kft. a rekonstrukcióhoz – a projekt részeként – közösen, konzorciumban pályázott a győri egyházmegyével. Céljaikról megemlítette: a múzeumházban – többek között – a kortárs képzőművészetet akarják népszerűsíteni, reprezentatív közösségi teret, nyitott házat kívánnak biztosítani és hozzá szeretnének járulni a Káptalandomb egyházi arculatának megerősítéséhez is.

Az egyházmegyei építési iroda vezetője a nagyszabású projektről számolt be. Szabó Péter tájékoztatásából kiderült: a turisták számára megnyíló győri Püspökvár tornyában elkészültek már a kiállítótermek, megkezdődött a műszaki átadás, miként a bazilika földszinti és első emeleti termében is.

A bazilika egyik földszinti termében kialakított kiállítótérben több évszázados síremlékekre csodálkozhatnak rá a betérő turisták. Fotók: Bertleff András
A Bástya Múzeumházat, a történelmi belváros új látnivalóit Lebó Ferenc szobrászművész (b), a kátalandombi és lébényi turisztikai attrakciófejlesztés munkálatait Szabó Péter, az egyházmegyei építési iroda vezetője (j) mutatta be a sajtó képviselőinek. Fotó: Bertleff András


Hazánk egyik legépebben megmaradt román kori műemléke új tetőt kapott, megoldották körülötte a vízelvezetést, a teljes homlokzatát letisztították.

Az utóbbi helyiségeket hamarosan birtokba vehetik a kiállításépítők, akik már majd egy éve tervezik a sajátos tárlatokat. A Káptalandomb 11–13-as számú épületben is hamarosan befejeződik a kivitelezés és elnyeri végső arculatát a turistafogadó, az udvar és azok a kiállítótermek, ahová például az alsó rakparton épülő buszparkolóból érkező vendégek a káptalandombi évszázadokról az első benyomásokat, információkat szerezhetik.

Szabó Péter irodavezető a lébényi munkálatokról megemlítette: a Szent Jakab-templom külső felújítása szinte teljesen kész. Hazánk egyik legépebben megmaradt román kori műemléke új tetőt kapott, megoldották körülötte a vízelvezetést, a teljes homlokzatát letisztították. Eltávolították a régebbi, szakszerűtlen javítások nyomait, konzerválták a kőfelületet. A munkát az örökségvédelem folyamatos felügyeletével végezték a szakemberek. Jelenleg a régi plébániaépületet alakítják át turisztikai fogadóvá, a templom történetét bemutató kiállítótérré.

Olvasóink írták

 • 5. Táncos 2011. december 05. 13:25
  „Szúnyog! A Tied a nevetséges hozzáállás: "Nevetséges, hogy mennyire rövidlátók azok, akik ,,fejlesztenek", turizmusra apellálnak, miközben az egész euroatlanti kultúra és gazdaság összeomlás előtt áll."
  Komolyan fel nem fogom, hogy nektek, győrieknek miért fáj, hogy az a város, ahol élitek mindennapjaitokat, fejlődik?! Miért probléma, ha vannak tervek, vágyak, elképzelések és ezért emberek próbálnak tenni? Kevesebb lesz a fizetésetek, olcsóbb lesz a kenyér, ingyenes a tömegközlekedés, ha nincsenek ezek a fejlesztések? Hát milyen lokálpatrióták vagytok? Vagy csak árja betelepülők? Ha a válság miatt mindenki sírna és készülne a világvégére, az mennyivel lenne jobb? Döbbenet, hogy győriként hogyan tudtok minden egyes fejlesztést fikázni.. :(”
 • 4. kisem 2011. december 05. 08:39
  „Ennek a cikknek nem ártana újra nekifogni!”
 • 3. gig 2011. december 04. 20:19
  „Tényleg a "bazilika" földszinti és emeleti terméről van szó (és kép)? Nem inkább a múzeumház szintjeiről?”
 • 2. révfaluiszúnyog 2011. december 01. 20:52
  „Győrben alig van turista. Aki még nem fogta volna föl, ideje, hogy észrevegye, a jelenlegi válság és az üzemanyag áremelkedések a világot utolérő, globális erőforrás válság első tünetei. A mostani válság az általunk ismert civilizáció utolsó válsága, amelyből a hagyományos gondolkodás mentén nincsen kiút. Itt egy-két éven belül nem az lesz a kérdés, hogy hány turista fogadó van a városban, hanem az, miként lehet élelemmel ellátni azokat, akik idejében nem menekültek vidékre. Nevetséges, hogy mennyire rövidlátók azok, akik ,,fejlesztenek", turizmusra apellálnak, miközben az egész euroatlanti kultúra és gazdaság összeomlás előtt áll.”
 • 1. urbaniastapista 2011. december 01. 10:41
  „Még egy turistafogadó.
  Eddig volt egy tourinform kalicka, most hirtelen lett még kettő.
  ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három hónapnyi haladék

Mától márciusig él a kilakoltatási moratórium, ami ma csak Győrben 60 családot érint. Tovább olvasom