Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Múzeum a vagongyári bunkerből

Egymilliárd forint kellene első lépcsőben a győri ipar- történeti kiállításnak helyet adó impozáns létesítményhez.
A szerdai győri ipartörténeti konferencia résztvevői ellátogattak abba a vagongyári bunkerbe, amely köré a tervezők megálmodták az ipari múzeumot. A 25-ször 25 méteres betonkocka ugyan nem nagy alapterületű, ámde magas, ötszintes és 1953-ban épült. Két és fél méter vastag falai azért készültek, hogy egy esetleges harmadik világháborúban az atomcsapás ellen nyújtsanak védelmet.

A bunkerban megépülte óta kevesen járhattak. Ma is láthatók például a központi vezénylőterem berendezései: jelzőfényes táblák, telefonok, riasztók. Volt a bunkernek kórházi részlege, műtővel, betegszobával. Az ágyak most is ott vannak a helyükön, a szekrényben orvosi eszközök. Az oktatóterem falán tablókról azt lehet megtudni, milyen hatásai vannak egy atomtámadásnak, hogyan lehet védekezni.

A vagongyári bunkerban még mindig ládaszám, többnyire kibontatlanul állnak a most már természetesen használhatatlan gázálarcok. Kézzel, kurblival ma is működtethető a szénszűrős levegőcserélő rendszer, a csövek fél évszázados festése ma is teljesen ép. Egy helyiség tele vállfára aggatott védőruhákkal, egy másikban az esetleges mentési munkákhoz szükséges lapátok, csákányok...

A tegnapi látogatók egyöntetű véleménye volt: ebből a bunkerből valóban múzeumot kell csinálni, persze, csupán egy részében a most itt lévő tárgyakból. A majdani látogatók izgalommal járhatják végig e borzongató építményt.

A Sikeres Győrért Társaság Egyesület és a Győri Ipartörténeti Alapítvány egy leendő helyi ipartörténeti gyűjtemény helyéről, a város és a régió jelenében, jövőjében betöltendő szerepéről, kulturális, tudományos és gazdasági életre való hatásairól szervezett szakmai tanácskozást. Legfőbb célja az volt, hogy nemzetközi példák felsorolásával is mennyire fontos egy-egy város, régió életében a múlt, jelen esetben az ipartörténeti múlt megőrzése. Győrnek van mit átmenekítenie a jövő generációi számára, s ezt addig kell tenni, amíg még nem késő. A technológia rohamos fejlődésével pár esztendő múlva már a most használatos eszközeink is múzeumi tárgyak lehetnek...

Nem csupán egy kiállításról van szó, mondta a konferencián köszöntőjében Balogh József polgármester, más funkciókat is oda kell majd telepíteni, komoly látogatottságot teremteni.
Az elképzelések milliárdos nagyságrendű beruházást feltételeznek, ennyi pénz csakis pályázatokból, mégpedig uniós pályázatokból szerezhető – ám szerezhető. A város önkormányzata – lehetősége szerint – ötvenmillió forintos támogatást ígért már korábban is.

Dr. Molnár Jenő grazi egyetemi tanár érdekes előadásban mutatta be, hogy a Győrhöz hasonlóan nagy ipartörténeti múlttal rendező osztrák városban miként kaptak, kapnak új funkciót a le nem bontott hajdani gyárépületek is. Az egyik koncertterem, a másik ifjúsági centrum, van, amibe lakásokat, vendéglőket, üzleti találkozási pontokat telepítettek. Kiválóan megfér egymás mellett múlt, jelen s a jövő igénye is.
A megálmodott győri ipartörténeti létesítmény tervezője, Rosta Csaba (tervezőtársa Sándor János) virtuális utazásra vitte a konferencia tagjait a vagongyári területre.

Az Árkád és a szeszgyári tartályok közé, oda, ahol ma egy bunker betontömbje áll, ám remélhetően e körül majd pár év múlva látványos és vonzó épületegyüttes magasodik, kívül-belül sok és sokféle látnivalóval, kézzelfogható, s nem vitrinekbe zárt múltbéli tárgyakkal... (A tervekről lapunk múlt szombati Szieszta mellékletében részletesen írtunk, látványrajzon is bemutatva.) Rosta Csaba végezetül bejelentette, irodája, a Ras kft. a kimunkált teljes dokumentációt ingyen átadja a pályázatokhoz hozzájárulásukként. Bojár Iván András művészettörténész, épületkritikus szintén érdekes előadásban beszélt arról, kellő odafigyeléssel régi üzemépületeink modern, új funkciót kaphatnak.

A tervezett győri ipartörténeti gyűjtemény megvalósíthatósági tanulmánya néhány héten belül elkészül és a szeptember 31-i határidőig beadható lesz a nagy reményű uniós pályázat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belváros is egy bevásárlóközpont

A belvárosi kereskedők, vállalkozók a megyei kereskedelmi és iparkamarában fórumon beszéltek arról,… Tovább olvasom