Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Muzeális tárgyak a csatornában

Győr - A belváros egyik legrégebbi csatornájának tisztításakor időnként a régmúlt emlékeit hozzák felszínre a tisztítók. Gyakran kerülnek elő régi pénzek, érmék, igazolványok vagy töltényhüvelyek.
Október közepétől újabb látványos szakaszához érkezik a Széchenyi tér felújítása: a régészek mellett a csőfektetők is birtokba veszik a területet. A rég várt munkáról Biczó László, a Pannon-Víz zrt. műszaki ellenőre tájékoztatta a Kisalföldet.

– Legelőször megépítjük az ideiglenes vezetékeket, bekötéseket. Az építkezés ideje alatt ezek a föld feletti csövek látják el az ott lakókat, így nem kell hiánytól tartani, mindenkihez a megszokott minőségben eljut a vezetékes víz. Gondoskodunk a szennyvízelvezetésről is.


Ketrecben a munkások

A csőfektetésnél egyszerre csak egy rövid munkaterületet bontanak ki 4–5 méter mélységben. A nagy építési mélység miatt a munkások csak úgynevezett dúckeretek védelmében dolgozhatnak, ami megóvja őket a föld beomlásától. A csőcsere részleteiről a Pannon-Víz zrt. ingyenes hibabejelentőjén, a 80/20-40- 86-os zöldszámon lehet érdeklődni.


Útlezárás, elterelés

A csatorna cseréjét a Rákóczi utca irányából kezdik, itt teljes szélességben lezárják az utat. Előbb a Király utcáig, majd balra kanyarodva a Kazinczy utcáig haladnak az építők. Az újonnan lefektetett csatorna fölött egyelőre zúzottkő útburkolat készül. Az áruszállítók a munka első szakaszában a Király utca felől hajthatnak be a térre, majd ahogy az építkezés halad előre, lehetőség lesz a Rákóczi utca felőli behajtásra is. A gyalogosok a járdán végig körbejárhatják a teret, ahol szükséges, gyaloghidak készülnek a járókelőknek.

Kaszás Zsolt, a csatornahálózat ügyeletese a csatornából előkerült töltényekkel, ezüstkanállal.
Kaszás Zsolt, a csatornahálózat ügyeletese a csatornából előkerült töltényekkel, ezüstkanállal.

Decemberre kész

A szennyvízcsatornacsövek cseréjére 77 millió forintot, míg a vízvezetékekére 40 millió forintot különített el a vízmű. A Széchenyi téren a csőcserét még idén decemberben szeretnék befejezni. Ha az időjárás engedi, még idén elkészül a Lloyd épülete mögötti Fazekas köz és az ebből nyíló Gyógyszertár köz közművezeték cseréje is. A környező utcákban jövőre végzik el a munkákat. A Pannon-Víz zrt. kéri az ott lakók és a közlekedők türelmét és megértését az okozott kellemetlenségekért – mondta Biczó László.


Anno: százéves csövek

– A Széchenyi tér környékén lévő vezetékek az 1900-as évek elején épültek. A közel százéves régi csatornák négy-öt méter mélységben húzódnak. Ezeket – a bekötésekkel együtt – teljesen kicseréljük. A jelenleginél nagyobb gyűjtővezetékek kerülnek a földbe, így a tér északi oldalán 50 centiméter, a nyugatin pedig 40 centi átmérőjű kőagyag csöveket építünk be.

Az égetett, zománcozott kőagyag cső a jelenleg elérhető legjobb anyag,
várhatóan újabb száz évre megnyugtató megoldást nyújt – fejezte be az építkezést felügyelő fiatal szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Nem az a fontos, ki hozza a pénzt

Győr - Győr önkormányzata az elmúlt másfél évben csaknem 12 milliárd forintot nyert pályázaton, s… Tovább olvasom