Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Művészeti fesztivál a főapátságban

A pannonhalmi apátság ősi falai között másodszor rendezik meg a Pannonhalmi Művészeti Fesztivált.

Szent Márton hegyén, a bencés apátság ősi falai között második alkalommal rendezik meg a Pannonhalmi Művészeti Fesztivált. Az augusztus 26-án kezdődő program vendége a világhírű zeneszerző, Szofia Gubajdulina lesz.

Arcus temporum, időívek. Ez az alcíme a pannonhalmi bencés főapátság hagyományteremtő művészeti rendezvényének, amelynek fő törekvése, hogy „összekösse az idő távoli pontjait, párbeszédre bírja azokat a jelenkorral". Ahogy Varga Mátyás atya, az apátság kulturális igazgatójának tájékoztatásából kiderül: az augusztus 26-án kezdődő fesztivál négy nagy koncertjén csak Szofia Gubajdulina és Joseph Haydn zenéje hangzik fel. Külön öröm a szervezőknek, hogy a Németországban élő, örmény származású világhírű zeneszerző, Gubajdulina személyesen is részt vesz a művek betanításában és előadásában.

A fesztiválon a testvérmúzsák is helyet kapnak. A Boldogasszony-kápolna és a bazilika nagy fesztiválkoncertjei után augusztus 26-án éjszaka az apátsági pincészet udvarán a diaporáma nemzetközi hírű nagymestere, Eifert János tart szabadtéri vetítést újabb munkáiból. Másnap este ugyanitt a Muzsikás együttes ad koncertet a magyarországi és a határon túli népzene kincsestárából. Augusztus 28-án délelőtt pedig a zsoltáréneklési hagyomány „ívét" követheti nyomon a közönség a Muzsikás jóvoltából. Szintén vasárnap a teátrumoké a főszerep.
Magyarország nyolc színházi és mozgásszínház-társulata – Artus, Frenák Pál Társulat, Gergye Krisztián, Hólyag Cirkusz, Ladjánszki Márta, Természetes Vészek, TranzDanz, Urbán András Társulat – Dante Emberi színjátékának inspirációjára készít olyan tízperces darabot, amit fényes nappal szabadtéren úgy adnak elő, hogy az egyes előadások szerves egységként is értelmezhetők lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábor a magyarság jegyében

Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról érkeztek diákok és tanárok a XXII. Nemzetközi Anyanyelvi… Tovább olvasom