Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Művészek a focisták ellen: a bringa simán legyőzte az Audit Győrben - fotók

Nagy Balázs színész bringával, Gyurmánczi Diána balett-táncos busszal, Dudás Ádám gyalog, Koltai Tamás autóval vette nyakába a Belvárost. Az Audi csak harmadikként ért célba.


Szerda, 17.44

Pontban 15 óra 40 perckor indult mind a négy "versenyző" útnak a győri Városháza parkolójából: Nagy Balázs színész bringájával, Dudás Ádám gyalog vette célba a Széchenyi-egyetem Irodalmi kávézójába.

Koltai Tamás Audijába fotós kollégánk ült be "potyautasnak", míg Gyurmánczi Diána balett-táncost Babos Anikó, a Városháza stratégiai tervezője és a kisalfold.hu újságírója kísérte el.

A játékos közlekedési szimuláció során mindenki azt a feladatot kapta Tóth Pétertől, a győri Keret Egyesület elnökétől, hogy a Nemzeti Színház idei műsorlapját markolja fel a színház épületében.


Videó: Cseh RóbertFotók: Cseh Róbert

Ha ingyenes, ha nem, a Belvárosban nem túl jó alternatíva a buszos tömegközlekedés

A buszra készülő hármas csapatunk sokáig nem állt rosszul: az ETO mindkét játékosával, Koltai Tomival és Dudás Ádámmal is találkoztunk a színház közelében. (Dudi egyébként a játékos vetélkedő során többször mintha kocogott volna - de ezt fogjuk fel úgy, hogy mindenkinek más a sétatempója, s az övé a gyorsak közé tartozik.)

Mi hiába szereztük meg hét perc alatt az új színházi bemutatók szórólapját, alig egy percünk maradt volna, hogy a II. János Pál pápa térről a Megyeháza térnél lévő szökőkút melletti buszmegállóba érjünk, s elcsípjük a 15:48-kor induló 11-es buszt.

Tekintettel, hogy a hölgyek magas sarkú cipőben vették nyakukba a várost, s a szóban forgó távolságot egy perc alatt lefutni még a jamaikai sprintereknek is dicsőségére vált volna, úgy döntöttünk, hogy a Baross híd lábától 15:59-kor induló, ingyen igénybe vehető City buszt célozzuk meg.

A kimondottan Belvárosra tervezett járat ugyan pontosan érkezett, de meglehetősen hosszú utat jár be a Szent István úttól a győri egyetemig. S ez a tény egyértelműen rámutat arra a "hibára", amelyről Olvasóink előszeretettel írnak a hozzászólásokban: a City busz Révfalu felől hiába hajt be a Teleki utcába, a többi járat nem teheti be a kerekét ide.

Végül 31 perc alatt ért célba a Gyurmánczi Diána vezette csapat, s ezzel nem meglepő módon a negyedik helyen végeztünk.

Nagy Balázsnak 10 és fél perc kellett az első helyhez

Az első helyet Nagy Balázs szerezte meg, aki úgy ért 10 és fél perc alatt a Városházától a Széchenyi-egyetemig bringával, hogy különösebben nem is hajtotta meg erősen a gépet.

A képzeletbeli dobogó második helyét annak ellenére Dudás Ádám szerezte meg gyalog, hogy csapattársa, Koltai Tamás meglepően könnyen talált szabad parkolót a színház közelében az Audival.

Ádám 12 perc 35 másodperc alatt jutott el  az egyetemig, míg Tamásnak pontosan negyedórára volt szüksége ehhez.


Dia büszke volt párjára, Nagy Balázsra, aki megszerezte az első helyet a játékos vetélkedő során

"Gyalog és bringával körülbelül egy kilométer a Városházától a győri egyetemig az út.

A jó hangulatú teszt során bebizonyosodott, hogy ilyen távolságok esetén ésszerű spórolni a benzinnel Győr központjában, míg a belvárosi buszközlekedés finoman fogalmazva sem nyújt hatékony megoldást az utasoknak" - értékelte az eredményeket Tóth Péter, a Keret Egyesület elnök. 

Előzetes

Mint arról a kisalfold.hu többször beszámolt, szeptember 16. és 22. között ismét megrendezik az Európai Mobilitási Hetet, ennek megfelelően - nagyon helyesen egyébként - Győrben (is) kicsit minden a kerékpárosokról és a tömegközlekedésről szól ezekben a napokban.

A Keret Egyesület kezdeményezésére a nyolcvanas évek népszerű társasjátéka, a Police 07 eddig soha nem próbált interaktív módon, valódi tömegközlekedési eszközökön kel életre – a pénteki játékról ide kattintva olvashatnak bővebben –, ám a bringás egyesület ezzel nem fogyott ki a remek ötletekből.

Szerdán délután fél négytől ugyanis ismert győri művészek és sportolók főszereplésével kiderül, hogy a Belvárosban gyalog, két keréken, busszal avagy autóval lehet a legegyszerűbben és nem utolsósorban a leghatékonyabban közlekedni.

Koltai Tamásnak lesz a legnehezebb dolga?

"A játékos felmérő számos tanulsággal szolgálhat, mi is kíváncsian várjuk a végeredményt. A négy `versenyzőnk´ a Városháza parkolójából indul útnak, a cél a Széchenyi-egyetem Irodalmi kávézója.

Mindenkinek úgy kell megérkeznie a campus területére, hogy közben a Győri Nemzeti Színház idei évadjának műsorfüzetét felmarkolja a színház épületéből.

Bringával Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház színésze teker, busszal Gyurmánczi Diána, a Győri Balett művésze közlekedik, Dudás Ádám, az ETO labdarúgója gyalog vág neki a távnak, míg Ádám csapattársa, Koltai Tamás autóval próbálja magát `átverekedni´ a győri csúcsforgalmon.


Négyen négy különböző úton: ki ér elsőként az Irodalmi Kávézóba?
Négyen négy különböző úton: ki ér elsőként az Irodalmi Kávézóba?


Utóbbi mondat azt is sejteti, hogy autóval nem lesz könnyű dolga Tamásnak. Főleg annak tükrében nem, hogy a Centrumban finoman fogalmazva sem könnyű hétköznap délután csúcsidőben szabad parkolót találni. A legfontosabb szabály az, hogy a KRESZ előírásait mind a négy játékos betartsa" – vélekedett a kisalfold.hu-nak Tóth Péter, a Keret Egyesület elnöke.

Két éve a bringás simán legyőzte a BMW-t

Hasonló közlekedési vetélkedőre, szimulációra két évvel ezelőtt szintén sor került a kisalföldi megyeszékhelyen.

Akkor az volt a nagy kérdés, hogy Szabadhegyről bringával, autóval vagy busszal lehet a legrövidebb idő alatt beérni a Városházához a reggeli dugóban.

Nos, nem szeretnénk a szerdai csattanót lelőni, sem megzavarni Önöket a szavazásban, de bizony két éve a kerékpáros versenyző simán megelőzte a bivalyerős BMW-t hajtó autóst.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. borsmenta 2013. szeptember 19. 19:32
  „27. ekkenekepen

  Csak annyira kell gyorsan menni, és annyira kell felöltözni, hogy ne izzadj meg. (Egyébként meg: a munkahelyek többségében van lehetőség mosdásra, zuhanyozásra, átöltözésre, ha szükséges. Nagyobb esők utánra én tartok a munkahelyemen váltóruhát.)”
 • 38. ferdo 2013. szeptember 19. 12:57
  „27. ekkenekepen
  Nem izzadsz le. Egy teljesen békés 18-20km/h-s tekerés közben (Likócs-Színház táv ajtótól ajtóig 20 perc) nem fáradok el annyira, mint ha gyalogosan erős tempóban kell 2-3kmt menni. Mindezt nulla izzadtsággal. Nem a versenykerékpárosokból kell kiindulni, hanem ki kell próbálni, a hozzászólásodból is látszik, hogy te ezt még nem tetted meg. Csak nem értem, hogy akkor miért kell egyértelmű butaságokat hangoztatni?”
 • 37. Goldmund 2013. szeptember 19. 11:17
  „36. Madarász 2013.09.19. 10:43

  Nem, nem ezt tapasztalom.
  Azt tapasztalom, amit leírtam: "Autósként is sokkal több gondom van a többi autóssal, mint a biciklisekkel."

  Én tudomásul veszem, hogy neked ez a tapasztalatod és ezért ez a te személyes véleményed, de ezt ne akard általános igazságként hirdetni, és ne általánosíts, hogy "a kerékpárosok" közlekedési morálja milyen. Éppen eleget lehetne szidni az autósok közlekedési morálját is.

  Szerintem megalapozottabb annak a véleménye, aki kerékpárral is, autóval is közlekedik, netán még teherautót vagy buszt is vezet, és időnként gyalogol is. Én ebből az ötből hármat csinálok, de próbálom megérteni a másik kettő speciális helyzetét is (pl. hosszú járművel sűrű forgalomban nehéz sávot váltani, vagy a busz sok ember érdekében közlekedik, az én autóm max. 5 ember érdekében).
  A te hsz-aidból süt, hogy te kizárólag egy szemszögből látod a dolgokat: az autós szemszögéből.”
 • 36. Madarász 2013. szeptember 19. 10:43
  „33. Akkor gondolom te is látod, hogy a szabálytalan autósok aránya az összes autós számához képest jóval kisebb, mint a szabálytalan biciklisek aránya az összes biciklishez képest. Gondolom te is tapasztalod, hogy sötétedés után nem 10-ből 9 autós közlekedik világítás nélkül, mint ugye a bicikliseknél sajnos az arány ez, vagy még rosszabb és ugye az elsőbbséget is arányaiban jóval több autós adja meg a rá vonatkozó táblánál, mint biciklis.

  Mivel én minden nap a városon kívülre járok, mindennap kell valami barom autós miatt vészfékezni, de mondjuk az arány egy autós, 3-4 biciklis.”
 • 35. Csetneky 2013. szeptember 19. 10:05
  „Én híve vagyok minden mozgásnak és elítélem ha valaki WC-re is autóval megy, de ez az összehasonlítás hülyeség, ahogy van. Mert remek dolog a kerékpározás, de szakadó esőben a mondjuk 5 kilométerre lévő munkahelyre történő megérkezést követően - persze figyelembe véve, hogy az nem egy csirkenevelő telep - megnézném a derék dolgozót.”
 • 34. ATX 2013. szeptember 19. 09:26
  „Ez tényleg egy erőltetett dolog volt. Amúgy kismotorral simán nyertem volna. A biciklis előtt is. Ennyi.”
 • 33. Goldmund 2013. szeptember 19. 08:33
  „Madarász, ne csinálj már megint úgy, mintha minden autós szent, és minden biciklis ördög lenne!

  Én autóval is és biciklivel is járok. Autósként is sokkal több gondom van a többi autóssal, mint a biciklisekkel. Kb. egynegyedük eleve nem indexel, másik negyedük akkor, mikor már javában kanyarodik. Mikor zöldre vált a lámpa, akkor kezdik keresgélni a sebességváltót; ha sűrű forgalomban valaki sávot akar váltani, inkább gázt ad a másik, nehogy beférjenek eléje. Mások meg precízen tartják többsávos felüljárókon az 50-et TERMÉSZETESEN a belső sávban, mikor a külsőben előzgetik őket (biciklis, gyalogos eleve kizárt ott). Parkolóhelyekre úgy állnak be, hogy kb. másfél autóra való helyet foglalnak el, más esetekben meg az autó egyik sarka kilóg a forgalomba, az átellenes meg a járdán/füvön áll.
  A Szigethy A. úton Adyváros felől a Baross úthoz közeledve, a függönybolt előtt, össznépi autós sport a kerékpárút elfoglalása parkolás céljából, átellenben a Szigethy A. útnak a Zrínyi u. és Nagy Imre út közötti szakaszán (a kórházzal szemközti oldalon) a széles járdát teljesen elfoglalják a parkoló autók, hogy a gyalogos a bicikliútra kényszerül....
  Múlt hétfőn a Kálvária út melletti szervizútról (a Kálvária iskola vonalában) kanyarodott ki autóm elé a Galamb utcára balra egy eszetlen. Vészfékezéssel álltam meg, ezért nem törött össze a kocsim.

  "Más szemében ő a szálkát megleli, s az övében a gerendát feledi."”
 • 32. Madarász 2013. szeptember 19. 08:07
  „26. Ha meg az autós nem tartja be az ötvenet, elcsapja az elsőbbségadás kötelező táblát, vagy a jobbkézszabályt nem ismerő biciklist...
  A biciklinél is van sebességhatár a KRESZ-ben, ez lakott területen nem 50. ;)”
 • 31. Madarász 2013. szeptember 19. 08:01
  „23. Pontosítanék, a kerékpárosok kritikán aluli közlekedési morálját nem csípem. ;)”
 • 30. pmiklos64 2013. szeptember 18. 22:41
  „Győrzámoly-Nagybácsa nap mint nap,esőben,hóban,napsütésben: 25 perc. plusz-mínusz 5 perc,hangulat és időjárás függvénye.
  Szembeszélben,lázasan,Galántai úton 2 perc ácsorgás,hogy átmehessek a másik oldalra,így is max.35 perc.
  Ja,és ingyen van...”
 • 29. tkrs9980 2013. szeptember 18. 21:56
  „Sőt a kenu tutira utolsó lett volna.”
 • 28. tkrs9980 2013. szeptember 18. 21:45
  „Ennek aztán semmi értelme sem volt, nem is igazolt semmit. Ráértek a srácok, ennyi.
  A gyaloglás kényszer, a kerékpár sport, a másik kettő meg közlekedési eszköz.
  Jó, hogy nem indítottak sífutót is.
  Svédeknél az nyert volna.
  Tökéletes példa a statisztika huncutságára. Azt bizonyítunk be vele amit az érdekeink kívánnak.”
 • 27. ekkenekepen 2013. szeptember 18. 20:46
  „És tekerés közben persze tökig leizzadsz, nincs azaz ígéret ami elgég lenne, bűzlesz meg lihegsz mint hegyfutás után, na így essél be egy nyakkendős melóhelyre.”
 • 26. ekkenekepen 2013. szeptember 18. 20:44
  „amilyen töketlenek vannak kocsival ebben a városban ez nem is csoda, néha én félek attól h a másik mennyit bénázik.
  meg ha betartja a gyógyegér 50-et, akkor ez az eredmény nem is csoda. Ennyivel egy jobb biciklivel lehet tekerni.”
 • 25. ktl 2013. szeptember 18. 20:32
  „22. Madarász 2013.09.18. 19:11:
  Ez is így igaz!”
 • 24. ktl 2013. szeptember 18. 20:28
  „14. ferdo 2013.09.18. 13:48: ez így igaz!”
 • 23. Túrabakancs 2013. szeptember 18. 20:10
  „Madarász! /22/
  És melyik a legegészségesebb? Valamint a legolcsóbb? Nos?
  Igen, az a közlekedési eszköz, melyet te általában nem annyira csípsz. :)
  Pontosítok: a kerékpárosokat ne csíped.”
 • 22. Madarász 2013. szeptember 18. 19:11
  „Szerintem sem életszerű ez az egész! Életszerű úgy lett volna, ha mondjuk pl a József A. lakótelep 4. emeleti panáljából, esetleg Marcalvárosból indultak volna, majd szépen lekocognak és a bringás előveszi a tárolóból a bringát, ha még meg van, az autós kiáll a garázsból, vagy a parkolóból, a gyalogos elindul, a buszozó keres egy megállót, felszáll, majd átszáll, ha kell vár, szóval az életszerű ez bizony!”
 • 21. BudaiKr 2013. szeptember 18. 18:58
  „20. Lacika62 2013.09.18. 18:52

  mivan bátor hány üveg jött össze?”
 • 20. Lacika62 2013. szeptember 18. 18:52
  „19. BudaiKr 2013.09.18. 18:14 Mekegsz, vagy csaholsz ???”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rozzant táblát kinn felejtették a győri Kossuth-hídon? Nem - fotó

Olvasó-tudósítónk kérdezte: a rozzant, rozsdás, kempingről hírt adó tábla vajon Győr legrégebbi… Tovább olvasom