Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Művelődésszervezés a hagyomány jegyében

Egy hónap alatt kilenc városban, több mint ezer kulturális és önkormányzati szakember részvételével rendez konferenciát a Nemzeti Művelődési Intézet.

Kedden Győrben a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ ad otthont a konferencia hatodik állomásának.

A rendezvénysorozat nem kevesebbet tűz ki céljául, minthogy mind szélesebb körben elfogadtassa, hogy a kultúra, a közösségi művelődés a maga sajátos eszközeivel hozzá tud járulni a nemzeti összetartozás erősítéséhez, a vidéki Magyarország értékeinek megőrzéséhez, gazdagításához. Az újjáalapított intézet legfontosabb feladata a közművelődés fejlesztő hatásainak országos szintű, hálózatban történő biztosítása, a kultúrára fordított közpénzek hatékony felhasználása, a közművelődés gazdaságélénkítő szerepének maximalizálása. A kormány döntése értelmében az intézet országos működésűvé vált, irodahálózatának felállításával tizenkilenc megyében végzi a területi szintű közművelődési szakmai szolgáltatást és tanácsadást.

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodájának idei szakmai feladatairól, programjairól, kezdeményezéseiről Tóthné Hajmási Izabella irodavezető beszélt. Elmondta, hogy megyei értéktárat készítenek, s ha elkészül a lista, amin például szép házak és mesemondók is szerepelnek, akkor azt a településeken élőkkel ismertetik. Így szolgálhatja az értéktár a nemzeti tudat, az összetartozás erősítését. Emellett a hungaricum-klubokat segítik. Ilyen formában járulhat hozzá többek közt a kultúra a gazdaság élénkítéséhez.

Az irodavezető tájékoztatása szerint országosan 635, megyénkben 28 intézmény viselheti az ikszt, azaz az integrált közösségi és szolgáltató tér címet, s 21 már működik is. A többi felújítás alatt áll. Az ikszt-k közül megemlítette a tényőit, a zsirait és a börcsit is. Kötelező feladatuk ifjúsági és gyerekprogramok szervezése és az, hogy otthont adjanak a civil szervezeteknek. Ebben segíti őket szakmai előadásokkal a megyei iroda.

Művelődési szakembereknek és amatőr művészeti közösségek vezetőinek is továbbképzéseket hirdet, például a fotóklubok tagjainak. A kistelepülésekre, ahol nem dolgozik népművelő, népi hagyományokat őrző programokat szervez, kiállításokat, játszóházakat. Felmenő rendszerű versenyeket is rendez a megyében, óvodáskortól felnőttkorig, mesemondóknak, vers- és prózamondóknak, és népzenei minősítő versenyeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra motorostalálkozó Győrújbaráton

Több ezer embert várnak a XI. Nemzetközi Jótékonysági Motoros Találkozóra május 9. és május 11. között a győrújbaráti ifjúsági táborba. Tovább olvasom