Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Műtenek, bár nem ajánlják?

Győr-Moson-Sopron - Az emlőműtéteket végző kórházak több mint felének, köztük a csornai Margit és a mosonmagyaróvári Karolina kórháznak nem ajánlott a mellrák operációja – áll a Sebészeti Szakmai Kollégium friss felmérésében. A Vasárnapi riportjából azonban kiderül, hogy a helyzet korántsem ilyen egyértelmű.
Az Egészségbiztosítási Felügyelet internetes oldalán található vizsgálat szerint tavaly 8063 emlőműtétet végeztek az ország 103 Kórházában – az intézmények több mint fele a szakmai ajánlások szerint ugyanakkor nem ajánlott ilyen műtétekre. Mindössze 41 intézmény felel meg ugyanis a Sebészeti Szakmai kollégium által készített protokollnak. (A Sebészeti Szakmai Kollégium diplomatikus ajánlása szó szerint úgy szól, hogy „azokban az intézményekben végezzenek daganatos emlőműtétet, ahol az emlőrák műtéti esetszáma eléri a 70-100-as nagyságrendet".) Megyénkből négy intézmény – a Petz Aladár Megyei Kórház, a soproni Erzsébet Kórház, a csornai Margit Kórház, valamint a mosonmagyaróvári Karolina Kórház – szerepel a tanulmányban.
 
„Nem magyar, hanem világjelenség"

A négy intézmény közül a csornai és a mosonmagyaróvári Kórház nem érte el a szóban forgó minimális esetszámot; a dokumentum szerint előbbiben 35-69 mellműtétet, míg utóbbiban 35-nél kevesebb, de egynél több operációt végeztek. „Mitől egyedi a Sebészeti Szakmai Kollégium ajánlása, hisz a több műtét, nagyobb tapasztalat elve kis túlzással minden operáció esetén megállja a helyét?" – kérdeztük Pálinkás Ágnestől, a tanulmányt nyilvánosságra hozó Egészségbiztosítási Felügyelet sajtóreferensétől.

„A Sebészeti Szakmai Kollégium egyértelműen ajánlja az évi 70-100 esetszámot az emlőműtéteknél. Igaz, nem minden szakmai kollégiumi ajánlás tartalmaz olyan elvárható esetszámot, amely szükséges a megfelelő klinikai tapasztalat megszerzéséhez" – hangzott a kicsit semmitmondó válasz. Arra a felvetésünkre, miszerint megyénkből jutott-e olyan konkréteset a Sebészeti Kollégium tudtára, amikor a páciensen végzett emlőműtét nem sikerült, határozott nemmel felelt Pálinkás Ágnes.
„A Sebészeti Szakmai Kollégium emlőműtétekkel kapcsolatos ajánlása egybehangzóan tükrözi az onkológus szakma véleményét. Jelesül minden daganatos betegségben, így emlőrákban szenvedő beteg kezelése nagyfokú komplexitást igényel, vagyis nem csupán operációról beszélhetünk, hanem összetett terápiáról, amihez sebész, radiológus, onkológus, sugárterápiás szakember szoros együttműködése szükséges. Ez a vastag- és végbéldaganatok kezelésénél hatványozottan így van. A rákos betegségek nagy egészségügyi központokban történő gyógyítása egyébként nem magyar, sokkal inkább világjelenség – így bizonyítottan nagyobb az esély a felépülésre. Megyénkben az emlőrák sebészeti kezelése elsősorban a szűrőcentrumokhoz kötődik. Tény ugyanakkor az is, hogy a csornai Kórház mint szűrőközpont nagy gyakorlattal rendelkezik a mellműtétek elvégzésében"  – osztotta meg véleményét a Vasárnapival dr. Pintér Tamás, regionális onkológus szakfőorvos.
 
Csorna egy műtétre a hetventől

„Tavaly 69, idén eddig 60 emlőműtétet végeztünk Csornán, s az operációkat követően nem léptek fel komplikációk. A Sebészeti Szakmai Kollégium ajánlása nem csupán azért etikátlan, mert mindössze egyetlen műtéttel maradtunk el az ideálisnak tartott esetszámtól, hanem mert az országban körülbelül tíz Kórház rendelkezik olyan korszerű, emlőműtétekhez nélkülözhetetlen berendezésekkel, mint mi. Beszédes tény, hogy Szekszárdról és Zalaegerszegről is járnak hozzánk mellrákban szenvedő páciensek a gyógyulás reményében" – mondta a Vasárnapinak dr. Boga Attila, a csornai Kórház megbízott igazgatója.

„A tanulmány megállapítása cseppet sem hízelgő ránk nézve. A teljes képhez tartozik azonban, hogy tavaly korszerűsítés miatt négy hónapig nem működtek a műtőink. Ez magyarázza az alacsony esetszámunkat. amely ennek ellenére is csak eggyel marad el a magasabb kategóriától. Meggyőződésem, hogy mind diagnosztikában, mind műtéti terápiában alkalmas a Karolina Kórház a mellrákkal küzdő betegek magas szintű ellátására. Jelenleg mammográfiában jártas radiológus szakorvos bevonásával történik a műtét előtti tervezés, a műtét során pedig mi is a jelzett nyirokcsomó technikát alkalmazzuk. A műtétek sikeressége azonban számos tényezőtől függ, nemcsak az aktuális esetszámtól, hiszen a jól képzett szakemberek korábbi, nagy esetszámmal bíró munkahelyen szerzett tapasztalataikat kisebb esetszám esetén is ugyanolyan jól kamatoztatják" – közölte dr. Vermes Tamás, a mosonmagyaróvári Kórház igazgatója.

Vasárnapi Kisalföld
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simon Róbert Balázs a Rába-részvényekről és a pénzügyekről

Győr - „Nem támogatok olyan törekvést, amely az önkormányzati vagyon privatizációjának… Tovább olvasom