Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Muszáj mindig elúsznia Győrnek?

Győr - Elég egy nagyobb zivatar s Győr elúszik. Ez történt a 20-i vihar után is: 122 esetben jelezték a Pannon-Víznél, baj van a csatornával. Valóban ennyit tud összesen tenni a szolgáltató? A válasz: igen.
Nem is kellene mást tennünk, mint elővenni a májusi cikkünket, amelynek a címe fedi a lényeget. (Újabb csapás a győri csatornákra – Kisalföld, 2007. május 8.) De idézhetnénk egy vagy két évvel ezelőttről is, mert a helyzet ugyanaz volt akkor is: ha nagyobb zivatar érte el Győrt, a megyeszékhely utcái (sőt főútjai) elúsztak, a házak pincéit elöntötte a csatornákból visszafolyó eső-, illetve szennyvíz. A most hétfői felhőszakadást a csatornák ismét csak nem bírták, az autók ugyanúgy tengelyig gázoltak a vízben a legforgalmasabb utakon (Szigethy Attila, Vasvári Pál, Szent Imre), mint korábban; a tűzoltókhoz több száz, a Pannon-Víz zrt.-hez 122 bejelentés érkezett. Jogos a kérdés: ez mostantól mindig így lesz?

Azt is tudni kell azonban, hogy az éghajlat melegedése miatt mind kevesebb a csapadék, mégis gyakoribb az özönvízszerű eső.

Tőke László, a Pannon-Víz ügyvezető igazgatója nem áltat senkit: ilyen esőt, mint az augusztus 20-i volt, nem bír el a győri csatornarendszer. Adataik szerint aznap 34,2 milliméter eső zúdult a megyeszékhelyre, ami magyarul azt jelenti, négyzetméterenként 34 liter vizet kellett volna elnyelniük a csatornáknak. Ez pedig nem megy. A vezérigazgató szerint bár nyilván vannak eldugult csatornarácsok, de nem ezeken múlik, hogy rendre alulmaradnak a felhőszakadásokkal szemben.

Éves szinten 700–750 millió forintot költhet a társaság a csatornák karbantartására, de több mint négyezer víznyelő rács található a városban, amit egyszerre képtelenség átvizsgálni.

De mint mondta Tőke László, nem ez az elsődleges baj. Adyváros, Marcalváros, Nádorváros, Belváros, Gyárváros esetében a szennyvizet és az esővizet ugyanannak a(z egyesített) csatornahálózatnak kell levezetnie, ami ha megtelik – s most megtelt –, nincs mit tenni.

Ezt annak okán is mondta, hogy felvetettük: az alig több mint egy éve felújított Szigethy Attila út úgy ázott, mint a „régi szép időkben".
Tény: a Pannon-Víz jelentése alapján is hat órára a Szigethy Attila út alatt vezető főgyűjtőcsatorna megtelt vízzel. Hasonló panaszt jeleztek Jancsifaluból is, ahol a Szövő utcában húszcentis víz hömpölygött. Nem először történt ez meg, s valószínűleg nem is utoljára, bár a jancsifalui egyesület épp ez ellen küzd. A peremkerületekben (Gyirmóton, Ménfőcsanakon, Szentivánon) a csatornákra elvileg csak szennyvizet lehetne kötni, de sok helyen az esővizet is ide vezetik, aminek következményeit akkor látják, amikor a víz visszafolyik – nem egy esetben a fürdőkád lefolyójából...

Megoldást a csatornarendszer cseréje jelentene, ezt tudja mindenki, s persze azt is, hogy ez annyi milliárdba kerülne, amit a megyeszékhely nem tud egymaga előteremteni. Németh Zoltán győri alpolgármester legutóbb azt nyilatkozta, az elvi lehetőség adott arra, hogy a város pályázzon az egyesített rendszerű csatornarendszer korszerűsítésére. Most kevésbé derűlátó, az a pályázat ugyanis valószínűleg nem használható erre a célra, így várni kell és reménykedni, hogy ritkán lesz a mostanihoz hasonló vihar.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök leptek el négy szórakozóhelyet

Győr - Közel 130 emberrel szállta meg a rendőrség – bevonva más testületet, hivatalt –… Tovább olvasom